ΥΓΕΙΑ

Τελικά είναι οι πολυβιταμίνες ασφαλείς;

Συνήθως οι πολυβιταμίνες απευθύνονται σε ανθρώπους με σύγχρονο και απαιτητικό τρόπο ζωής, που λόγω εργασίας ή άθλησης έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα. Επίσης, συνιστάται η χρήση τους σε περιόδους ανάρρωσης, εντατικής μελέτης, stress κ.λπ. Μπορεί η λήψη μιας πολυβιταμίνης την ημέρα να σου προσφέρει καλύτερη υγεία, να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σου και να είναι και ασφαλής;

Το ConsumerLab.com, επιτηρητής της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής, διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις 21 πολυβιταμίνες που εξέτασε είχαν υπερβολική (ή πολύ λίγη) ποσότητα ορισμένων βιταμινών – ή ήταν μολυσμένες με επικίνδυνες ουσίες όπως ο μόλυβδος. Έπειτα, μια αμφιλεγόμενη εργασία από ερευνητές η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, διατύπωσε ότι η λήψη βιταμινών μπορεί στην ουσία να βραχύνει τη ζωή σου. Ποια είναι η αλήθεια;

Είναι οι πολυβιταμίνες ασφαλείς;

Είναι απίθανο μια επικριτική εργασία (που εικάζει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να διαταράξουν τη φυσική διαδικασία ίασης του οργανισμού και να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου) να αλλάξει ή το γεγονός ότι οι πολυβιταμίνες ενισχύουν τη διατροφή σου όταν αυτή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικοί συνεχίζουν να λένε ότι οι πολυβιταμίνες δεν είναι επικίνδυνες και ότι τα ευρήματα της εργασίας είναι λανθασμένα. Η εργασία ανέλυσε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν άρρωστοι πριν πάρουν βιταμίνες, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ευθύνονται οι βιταμίνες για τη συντόμευση της ζωής τους. Οι ειδικοί λένε ότι η εργασία αγνόησε επίσης δύο μεγάλες μελέτες που διαπίστωναν ότι οι βιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου. Ταυτόχρονα, μια μελέτη από το ConsumerLab.com δείχνει ότι δεν μπορείς να θεωρείς κάθε πολυβιταμίνη ασφαλή. Καθώς δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες παρασκευής συμπληρωμάτων, μια πολυβιταμίνη μπορεί να περιέχει ό,τι αναφέρει, μπορεί να είναι μολυσμένη με κάτι από το εργοστάσιο παρασκευής ή μπορεί να περιέχει συστατικά με προσμείξεις. Τι να κάνεις; Η καλύτερη επιλογή είναι προτιμάς γνωστά ονόματα και να ελέγχεις αν το προϊόν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ.

Πόσο πρέπει να ξοδεύεις για να πάρεις τα μέγιστα οφέλη;

Η τιμή δεν είναι ένδειξη ποιότητας. Μάλιστα, κάποιες από τις πιο ακριβές πολυβιταμίνες απέτυχαν στα τεστ του ConsumerLab.com. Υπάρχουν γνωστές μάρκες με πολύ λιγότερα χρήματα, που ωστόσο τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Τι ποσότητα από κάθε βιταμίνη πρέπει να περιέχει η πολυβιταμίνη;

Οι αριθμοί των ποσοτήτων ανά μερίδα στην ετικέτα πρέπει να ταιριάζουν με τη Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ ή RDA). Δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι υψηλότερες, αρκεί να μην ξεπερνούν το μέγιστο ανεκτό όριο (UL). Ενώ οι περισσότερες βιταμίνες αναγράφονται σε milligram (mg) ή μικρογραμμάρια (mcg), στην ετικέτα μπορεί να χρησιμοποιείται το IU (διεθνείς μονάδες) για τις βιταμίνες Α, D και Ε. Η ΣΗΠ για τη βιταμίνη Α είναι 2.300 IU, για τη βιταμίνη D 200 IU και για τη βιταμίνη Ε 22 IU. Τι σημαίνει η στήλη % της ημερήσιας διατροφικής αξίας; Καλύτερα να είσαι προσεκτική με αυτή: οι αριθμοί δεν έχουν ενημερωθεί από το 1968.

Πολυβιταμίνες: «Oδηγίες χρήσης»

Oι πολυβιταμίνες είναι ένα συμπλήρωμα που θα σου συστήσει ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σου, δεν αντικαθιστά μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να παίρνεις πολυβιταμίνες άνευ λόγου. Επιβαρύνεις έως ένα βαθμό το συκώτι και τα νεφρά σου κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού τους.

Οι  ποσότητες των βιταμινών ή των άλλων στοιχείων που υπάρχουν σε μία πολυβιταμίνη δεν απορροφώνται ποτέ ολόκληρες, αλλά σε ένα ποσοστό, από τον οργανισμό.

Η λήψη τους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2 μήνες.