ΥΓΕΙΑ

Τα προβιοτικά είναι οι νέες βιταμίνες!

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών γαστρεντερικών παθήσεων, να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των αλλεργιών στα παιδιά και να συμβάλλουν στην πρόληψη ενός υγιούς γυναικείου κόλπου. Εκτιμάται ότι 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί αντιπροσωπεύουν πάνω από 500 διαφορετικά είδη που κατοικούν σε κάθε υγιές έντερο. Αυτοί οι μικροοργανισμοί (ή μικροχλωρίδα) γενικά δεν μας αρρωσταίνουν αλλά είναι χρήσιμοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα προβιοτικά είναι οι νέες βιταμίνες. Κι αυτό γιατί τα βακτήρια κατοικούν στο έντερο και διατηρούν τα παθογόνα βακτήρια (επιβλαβείς μικροοργανισμούς) υπό έλεγχο, βοηθούν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, και συμβάλλουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επεξεργάζονται τις δύσπεπτες ίνες και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Παράγουν μια σειρά από βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων Β6, Β12, και Κ2, και βοηθούν στην απορρόφηση των μετάλλων όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο και μαγνήσιο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι αποκρούουν τα κακά βακτήρια όπως η Salmonella και το E.Coli, που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και, σε ακραίες περιπτώσεις, σοβαρή αναιμία και νεφρική ανεπάρκεια. Κάποιες φορές όμως η ισορροπία τους διαταράσσεται κι αυτό οφείλεται στην πρόσληψη φαρμάκων – και κυρίως αντιβιοτικών – στο στρες, σε αλλαγές στη διατροφή, στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, στη δυσκοιλιότητα, στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού αλλά και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Δες ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να χαρίσουν στην υγεία σου.

Πώς σε βοηθούν τα προβιοτικά

1 Αυξάνουν την αθλητική σου απόδοση

Η σκληρή προπόνηση, η κούραση και η κακή διατροφή μειώνουν το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό των αθλητών, κυρίως των δρομέων. Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των αθλητών και τους προστατεύουν από ιώσεις. Επιπλέον, σε περιόδους έντονης προπόνησης οι μύες τραυματίζονται και δημιουργούνται ήπιες φλεγμονές που οδηγούν σε κόπωση, μειώνουν την αθλητική απόδοση, δημιουργούν κακή διάθεση και συμβάλλουν στη δυσκολία συγκέντρωσης. Η τακτική πρόσληψη προβιοτικών χαρίζει ενέργεια στους αθλητές που κάνοουν έντονες προπονήσεις, επειδή ενεργοποιούν κάποιες ουσίες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Δες ποια συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά θα σε βοηθήσουν.

2 Σε αδυνατίζουν

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ενδεχομένως ορισμένα βακτήρια του εντέρου να μας παχαίνουν και κάποια στελέχη προβιοτικων μπορεί να βοηθούν στο αδυνάτισμα.

3 Μειώνουν τις κολπίτιδες

Όπως και το έντερο, ο κόλπος είναι ένα ευαίσθητα ισορροπημένο οικοσύστημα. Οι κυρίαρχοι γαλακτοβάκιλλοι δημιουργούν ένα πολύ όξινο περιβάλλον το οποίο είναι επιβλαβές για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν. Αλλά το σύστημα αυτό μπορεί να χάσει την ισορροπία του λόγω της λήψης αντιβιοτικών, της χρήσης σπερματοκτόνων και αντισυλληπτικών. Τα προβιοτικά αποκαθιστούν την ισορροπία της μικροχλωρίδας που είναι χρήσιμη στις γυναίκες προκειμένου να μην υποτροπιάζουν ξανά και ξανά με κολπίτιδες, μυκητιάσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

4 Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς σου

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα επίπεδα των ατόμων με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης LDL (ή «κακής» χοληστερόλης), που έτρωγαν γιαούρτι το οποίο περιείχε ένα στέλεχος του προβιοτικού Lactobacillus reuteri μειώθηκε σχεδόν κατά 9% σε έξι εβδομάδες.

5 Μειώνουν το άγχος

Οι άνθρωποι που πήραν συμπληρώματα διατροφής με συγκεκριμένα στελέχη του Lactobacillus και Bifidobacterium longum για 30 ημέρες είχαν λιγότερο άγχος από ό, τι εκείνοι που δεν πήραν προβιοτικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition.

6 Διατηρούν δόντια και ούλα υγιή

Μια ανασκόπηση του 2011 διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά reuteri Lactobacillus και Bifidobacterium μπορεί να μειώσουν κάποια στελέχη των επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

7 Σε κρατούν μακριά από ιώσεις

Λαμβάνοντας προβιοτικά συμπληρώματα μπορείς να μειώσεις την πιθανότητα να νοσήσεις από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κατά 12%, σύμφωνα με μελέτες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από ένα υγιές έντερο. Τα προβιοτικά λακτοβάκιλλοι αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού  που εξουδετερώνουν τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς ενώ αδρανοποιούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

8 Σου χαρίζουν ενέργεια

Το έντερο αφομοιώνει τις τροφές για να παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων. Αν το έντερο δεν είναι ισορροπημένο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως μειωμένη ανοσία η οποία εμφανίζεται με κούραση.

9 Βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών γαστρεντερικών παθήσεων

Όπως για παράδειγμα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στη νόσο του Crohn. Αποτελέσματα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ύφεση των συμπτώσεων της κολίτιδας και την πρόληψη της υποτροπής της νόσου του Crohn.

10 Αντιμετωπίζουν τις παρενέργειες της αντιβίωσης

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών. Παρόλο που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, καταστρέφουν παράλληλα και τη χλωρίδα του εντέρου. Τα προβιοτικά, αναμφισβήτητα, μπορούν να προλάβουν ή και να αντιμετωπίσουν, την προκαλούμενη από τα αντιβιοτικά, διάρροια.

Προτού λάβεις κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικά ζήτησε πρώτα τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.