Fitness

Μήπως εσύ είσαι ο σαμποτέρ της προπόνησής σου;

Είναι πολύ αποθαρρυντικό όταν προσπαθείς χωρίς αποτέλεσμα. Αν δυσκολεύεσαι να πετύχεις τους στόχους που έχεις βάλει για την άσκησή σου δες που κάνεις λάθος και σαμποράρεις την προπόνησή σου.

1 Έχεις μία δικαιολογία για όλα

«Γιατί να τρέξω σε διάδρομο όταν μπορώ να τρέξω έξω στη φύση;» αναρρωτιέσαι. Ναι, αλλά το ερώτημα είναι: ρε φίλε τρέχεις στη φύση; Επίσης, όταν προπονείσαι φροντίζεις να μην ανοίγει μύτη, να είναι δηλαδή άνετη και ξεκούραστη; Αν φεύγεις από το γυμναστήριο χωρίς να έχεις στάξει ιδρώτα στο πάτωμα τότε μην περιμένεις και πολλά. Αν χρησιμοποιείς δικαιολογίες τύπου «Θέλω μυική ενδυνάμωση αλλά φοβάμαι μην φουσκώσω» (καλά τώρα), ή «θα επιστρέψω στη δουλειά δεν μπορώ να πάω ιδρωμένος» το έχεις χάσει το παιχνίδι. Έχε υπόψης σου ότι αυτές οι δικαιολογίες μπορούν να γίνουν πολύ δημιουργικές και πονηρές στο μέλλον. Γεγονός είναι όμως, ότι οι δικαιολογίες έχουν εφευρεθεί για να σε κρατήσουν στη «ζώνη άνεσης» και βολικότητας (comfort zone το λένε οι ψυχολόγοι). Η ζώνη άνεσης σε προστατεύει φαινομενικά από σφάλματα, αποτυχία, απογοήτευση. Όμως όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν όλα είναι βολικά: δεν συμβαίνει τίποτα! Όταν αντιληφθείς τα ψέματα που λες στον εαυτό σου για να γλιτώσεις την σκληρή προπόνηση, έχεις κάνει ένα βασικό βήμα προς τη λύση.

2 Δεν κοιμάσαι επαρκώς

Τα πάντα είναι πιο δύσκολα όταν είσαι κουρασμένος, πόσο μάλλον το να προσπαθείς να πιέσεις τον εαυτό σου να πάει στο γυμναστήριο. Προσπαθήστε να κοιμηθείς λίγο νωρίτερα για μερικές νύχτες για να διαπιστώσεις αν αυτό σου  δίνει την έξτρα ενέργεια που χρειάζεσαι για να πας στην προπόνησή σου. Επίσης, το «Είμαι πολύ κουρασμένος για να προπονηθώ» είναι παγίδα αλλά και η πιο συχνή δικαιολογία. Η άσκηση – κι όχι ο καναπές – θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι.

3 Δεν τρέφεσαι σωστά

Το σώμα σου χρειάζεται καλή διατροφή για να εκτελέσει το καλύτερο που μπορεί και να σημειώσει επιδόσεις, οπότε φρόντισε στις μερίδες σου να έχεις καλή άπαχη πρωτεΐνη και άφθονα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Φυσικά, ακόμα κι αν τρως καλά, στήθος κοτόπουλο και μπρόκολο αν το συμπληρώσεις με μία πάστα σοκολάτας και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί τότε μην περιμένεις να αποδόσεις στην άσκηση. Τέλος, μην παραλείπεις το πρωινό σου. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ένα γερό σε θρεπτικά συστατικά πρωϊνό θα σε βοηθήσει να κάψεις λίπος και να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου ολόκληρη τη μέρα.

4 Κάνεις τα ίδια και τα ίδια

Αν η προπόνησή σου είναι πάντα η ίδια, το σώμα σου θα είναι πάντα το ίδιο. Όταν παραμενεις στην ίδια προπόνηση οι μύες σου προσαρμόζονται στις ασκήσεις και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί στην καύση λίπους και θερμίδων. Το σώμα σου χρειάζεται επίσης χρόνο για να κάνει αποκατάσταση, έτσι είναι σημαντικό να του δίνεις χρόνο για να αναρρώσει και να επισκευάσει τις φθορές.

5 Είσαι πολύ κοινωνικός

Η κοινωνική πλευρά της προπόνησης μπορεί να είναι σημαντική για σένα, αλλά όχι αν αυτό σου αποσπά την προσοχή από την επίτευξη των στόχων της φυσικής σου κατάστασης. Μείνε επικεντρωμένος σε αυτό που κάνεις και απόφυγε να μετατρέψεις την προπόνηση σε προσκοπικό τζάμπορι!  Αν μιλάς ενώ κάνεις άρση βαρών δεν θα καταφέρεις τίποτα στον όγκο. Αν απαντάς στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της άσκησής σου δίνεις στον εαυτό σου ακόμη μια δικαιολογία για να επιβραδύνει. Άσε το instagram και το «wow! 10 push ups και συνεχίζω ακόμη» και ρίξου στη δουλειά, αν όντως θέλεις αποτέλεσμα, γιατί αν θέλεις να κάνεις σχέση, το έχεις ήδη πετύχει.