ΥΓΕΙΑ

Τα 7 προβλήματα υγείας που κρύβουν τα μάτια σου

Το σώμα μας έχει την ικανότητα να μας προειδοποιεί πότε κάτι δεν λειτουργεί καλά. Τα μάτια αποκαλύπτουν πράγματα που δεν φαντάζεσαι! Μάθε τί προβλήματα υγείας κρύβουν τα μάτια σου και δες τι σου λέν’ τα μάτια σου για σένα. Διάβασε σχετικά: Αυτό είναι το νο1 λάθος που κάνεις με τους φακούς επαφής

 

 

1 Λευκό δακτυλίδι γύρω από την ίριδα                                        

Η εμφάνιση λευκού δακτυλίου γύρω από την ίριδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερίνης.

2 Αραίωση ή απώλεια φρυδιών

Απώλειες των τριχών των φρυδιών – ειδικά στις εξωτερικές άκρες του φρυδιού – μπορεί να είναι σημάδι πάθησης του θυρεοειδούς.

 3 Θολή όραση

Η θολή και θαμπή όραση και τα μάτια που καίνε μπορεί να είναι συμπτώματα που προκαλεί η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή. Μετά από πολύωρη χρήση, αυτό που συµβαίνει είναι ότι τα κύτταρα που χρησιµοποιούνται για την αντίληψη της έγχρωµης όρασης, υπερλειτουργούν συνεχώς, πολλές φορές, η εικόνα αυτή από την υπερλειτουργία των κυττάρων παραµένει στον εγκέφαλό µας παρ’ότι έχει αλλάξει η εικόνα της οθόνης του υπολογιστή. Αυτό λέγεται after effect και αντιστρέφει κάποιες φορές την αντίληψη των χρωµάτων δημιουργώντας θολή όραση. Διάβασε σχετικά: Πως να μετριάσεις την καταπόνηση στα μάτια σου από τον ψηφιακό κίνδυνο;

4 Ένταση στα μάτια

Εάν νιώθεις βαριά τα μάτια σου, μπορεί να αντιδρούν στον υπερθυρεοειδισμό ή σε έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα.

5 Κίτρινα λευκά μάτια

Παρόλο που αυτό είναι συνηθισμένα στα βρέφη και πρόκειται για ίκτερο, μπορεί να φανεί και στους ενήλικες. Ο ίκτερος είναι ένα σημάδι της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων οδών ή των προβλημάτων του ήπατος.

6 Θολή όραση

Εάν είσαι διαβητικός και έχεις θολή όραση, αυτό μπορεί να σημαίνει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή η προσβολή των μικρών (τριχοειδών) αγγείων του αμφιβληστροειδούς λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα. 

7 Κόκκινα μάτια

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τα κοκκινισμένα μάτια. Αν π.χ. τα μάτια σου κοκκινίζουν συχνά, ενδέχεται να πάσχεις από κόπωση (η κόπωση δημιουργεί διαστολή στα αγγεία του µατιού και κατ’ επέκταση την αλλαγή του χρώματός τους). Οι επίμονες κόκκινες κηλίδες στο λευκό και των δύο ματιών μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη υπέρτασης, καθώς η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

 

Οι πληροφορίες είναι ενημερωτικές και δεν υποκαθιστούν τις επίσημες οδηγίες ή τις προσωπικές συμβουλές των οφθαλμιάτρων.