ΥΓΕΙΑ

Στείλτε τα κουνούπια για χαμηλές πτήσεις με αυτούς τους τρόπους!

Η περίοδος κυνηγιού έχει ανοίξει και δυστυχώς το θήραμα είμαστε…εμείς! Θα σας παρουσιάσουμε όλους τους τρόπους να απωθήσετε τα κουνούπια, αυτούς που λειτουργούν και αυτούς που δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

 

Τι τους αρέσει

Τα κουνούπια λατρεύουν τα φρουτώδη αρώματα (προσοχή στις λοσιόν σώματος), το γαλακτικό οξύ που βγαίνει από τους μύες μας μετά την άσκηση (άσχημα νέα fit φίλοι μας), το στάσιμο νερό και το διοξείδιο του άνθρακα. Τα κουνούπια από στυλιστική άποψη, προτιμούν τα σκούρα ρούχα (για να μην ξεχωρίζουν σαν τα… κουνούπια μες στο γάλα) επειδή προσελκύουν τη ζέστη και η ζέστη σημαίνει ιδρώτας, που με τη σειρά του λειτουργεί σαν το μενού σε εστιατόριο για τα κουνούπια (τι άνθρωπο θα φάμε σήμερα;). Είναι βραδυνοί τύποι με ώρες δράσης από τις 20:00 μέχρι τις 7 το πρωί. Αν είστε σε σκοτεινό δωμάτιο και μετά το ξημέρωμα, τα κουνούπια δουλεύουν υπερωρίες πάνω σας!

 

Οι αριθμοί: Οι αριθμοί ακόμα και όταν «λένε ψέματα» λειτουργούν ως δείκτες, οπότε ας δούμε κάποια γρήγορα στατιστικά.

 

  • Κάθε χρόνο περίπου 2 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες ή μολύνσεις που ξεκίνησαν από τσιμπήματα κουνουπιών.
  • Πάνω από ένα εκ. αυτών των θανάτων συμβαίνουν στην υποσαχάρια Αφρική.
  • Οι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες είναι η μαλάρια (ελονοσία), ο Δάγγειος πυρετός, η Γιαπωνέζικη εγκεφαλίτιδα και ο Ιός του Δυτικού Νείλου που ουσιαστικά είναι το μόνο που μας «αγγίζει» γεωγραφικά.

 

Τρόποι αποφυγής δαγκωμάτων από τα κουνούπια

 

Εντομοαπωθητικά σπρέυ

Μεγάλη συζήτηση. Τα πιο αποτελεσματικά έχουν DEET, το οποίο είναι συνθετικό εντομοκτόνο/απωθητικό. Ιδανικό για λίμνες, κάμπινγκ ή αν μένετε δίπλα σε χείμαρρο, ξεροπόταμο ή μέρος που θα μαζεύει πολλά κουνούπια ή το τσίμπημα έχει πιθανότητες να είναι μολυνσμένο. Για καθημερινή χρήση εντός σπιτιού προτιμήστε ένα λιγότερο δραστικό με 10 έως 30% DEET που είναι και η προτεινόμενη ποσόστωση DEET για τα παιδιά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρετε απωθητικό με περισσότερο από 50% DEET καθώς δεν μεγαλώνει η διάρκεια προστασίας.

 

Υπερηχητικά αντικουνουπικά

Απολύτως ικανά να ενοχλήσουν, αλλά η εμπειρία, δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά. Ακούγεται πολύ λογικό ότι ένα μαραφέτι μιμείται τον ήχο που παράγει ο βασικός εχθρός των κουνουπιών και τα διώχνει (την λιβελούλα), αλλά δεν λειτουργεί. Κυρίως επειδή τα κουνούπια μας δεν ξέρουν καν πως μοιάζει η λιβελούλα, πόσο μάλλον να την έχουν ακούσει… Αν πιστεύετε πως είναι καλή ιδέα, δεν θα σας σταματήσουμε (να κινηθεί και η αγορά), αλλά μην το χρησιμοποιήσετε ως μοναδικό μέσο προστασίας για μωρά και παιδιά γιατί δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένα με την επιλογή σας.

 

Αντικουνουπικά DIY

Δεν είναι κακή ιδέα. Απλό, βιολογικό και θα το βάλετε σε σπρέυ. Η λογική λέει πως παίρνετε ένα μπουκάλι, το γεμίζετε με νερό και προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου, ένα κγ αιθέριο έλαιο σιτρονέλας και ένα κγ αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Ανακινείττε σε ένα μπουκαλάκι με σπρέυ και ψεκάζεστε.

Λειτουργικό, αλλά:

  • Το πρώτο «αλλά», είναι ότι είναι για μια χρήση και όσο δεν χρησιμοποιήσατε το πετάτε.
  • Μετά από λίγη ώρα πρέπει να ξαναψεκαστείτε.
  • Είναι λιγότερο δραστικό παρότι αβλαβές και δεν μπορεί να είναι η μοναδική σας λύση προστασίας.

 

Αντικουνουπικά κεριά

Μπορεί να χαρίσουν στα κουνούπια ένα πολύ ρομαντικό βράδυ μαζί σας υπό το φως των κεριών. Πολύ μικρή ακτίνα δράσης, κινδυνεύετε να σας περάσουν για σατανιστές γιατί θα χρειαστείτε πάνω από 20 κεριά για μια παρέα 4-5 ατόμων. Αν σκοπεύετε να το τολμήσετε (έτσι για να κινείται η αγορά) κάντε το σε συνδυασμό με κάτι πιο δραστικό.

 

Ανεμιστήρας/air condition 

Και τα δύο δουλεύουν μια χαρά, ο ανεμιστήρας λίγο καλύτερα. Προφανώς αν είσαι κουνούπι σε τσαντίζει και σε ενοχλεί να προσπαθείς να δαγκώσεις κάποιον με ταχύτητα ανέμου κοντά στον τυφώνα (σε κουνουπικά μεγέθη, πάντα). Το πρόβλημα είναι με την μεριά που δεν πιάνει ο ανεμιστήρας. Ιδανικό για την μισή σας πλευρά. Το air condition δροσίζει τον χώρο, ενώ έχετε κλειστά τα παράθυρα. Δύο στα δύο. Αν εξαιρέσεις την υψηλή κατανάλωση σε ενέργεια και χρήμα είναι ίσψς η δεύτερη καλύτερη λύση.

 

Φιδάκι

Διώχνει εσένα αν το βάλεις χαμηλά. Αν το βάλεις ψηλά στέλνει τα κουνούπια σε χαμηλές πτήσεις. 

 

Φυτά με εντομοαπωθητική δράση

Σε πείραμα που διενεργήθηκε τοποθέτησαν 20 κουνούπια σε ένα γυάλινο κουτί και στην μια πλευρά ψέκασαν με το πιο καλό και ασφαλές αντικουνουπικό, το DEET και στην άλλη πλευρά με έλαιο Νεπέτας. Από τα 20 κουνούπια τα 8 δεν ενοχλήθηκαν από το DEET και τα 4 δεν ενοχλήθηκαν από την νεπέτα. Παραβλέποντας τον παράγοντα φόρμουλα για το DEET, αυτό μεταφράζεται στο ότι το DEET δρα εντομοαπωθητικά σε ποσοστό 60% και η νεπέτα κατά 80% (αβλαβές ή ανίσχυρο με 100% προστασία ίσως και να μην υπάρχει). Το ποσοστό ισοφαρίζεται γιατί δεν θα μπορέσετε να βρείτε εύκολα αιθέριο έλαιο νεπέτας και θα πρέπει να φυτέψετε φυτό (βιλογικό με κόστος 3 ευρώ), να κόβετε φύλλα και να τα τρίβετε πάνω σας. Παρόμοια δράση έχει η λεβάντα, ο ευκάλυπτος καθώς και η σιτρονέλα. Η λογική λέει ότι με συνδυασμό DEET και την συνύπαρξη τέτοιων φυτών στο μπαλκόνι σας είστε αρκετά καλυμμένοι από τσιμπήματα.