ΥΓΕΙΑ

Σώσε τα μαλλιά σου από την (τριχο)πτώση.

Αν φοβάσαι την φαλάκρα σου ξεδιαλύνουμε τους μύθους για να τα σώσεις!

Που οφείλεται η τριχόπτωση

Στο φύλο: Οι άνδρες έχουν τριχόπτωση σε μεγαλύτερο ποσόστο σε σχέση με τις γυναίκες και αυτό οφείλεται στην άφθονη τεστοστερόνη η οποία προκαλεί σταδιακά ατροφία του τριχικού θυλακίου.

Στην κληρονομικότητα.

Σε κακή διατροφή: Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πολλά λαχανικά και φρούτα και απόφευγε τις τροφές με λιπαρά και θερμίδες. Η διατροφική έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Για να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί η τρίχα χρειάζεται σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β2, Β5, Β6, Β8, ΡΡ και αμινοξέα. Φρόντισε να παίρνεις κάποια συμπληρώματα διατροφής που τα περιέχουν.

Στο χρόνιο άγχος: συντελεί στη λέπτυνση των μαλλιών. Μάθε να το διαχειρίζεσαι με κάποιον ψυχολόγο. Η άσκηση επίσης βοηθά στη μείωση του άγχους, η ενασχόληση με πράγματα που σε ευχαριστούν.

Στις ορμόνες: Η  κύηση, ο τοκετός, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.



Σε άλλες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η έλλειψη σιδήρου και ο θυρεοειδής σπάνε την τρίχα και την ξηραίνουν. Χρειάζεται να απευθυνθείς στον ειδικό για να σου χορηγήσει ανάλογη θεραπεία.

5 + 1 μύθοι για την τριχόπτωση

Μύθος 1ος: Το κράνος και το καπέλο προκαλούν τριχόπτωση 

Κάθε άλλο προστατεύουν τα μαλλιά σου από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Μύθος 2ος: Φταίει ότι έχω λιπαρά μαλλιά ή πιτυρίδα

Οι αιτίες της λιπαρότητας και της πιτυρίδας εντοπίζονται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, η τριχόπτωση ξεκινά από τη ρίζα της τρίχας, 5-6 χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια. 

Μύθος 3ος: Πρέπει να κουρεύομαι συχνά

Δε θα εμποδίσει την τριχόπτωση αλλά θα δείξει τα μαλλιά σου πιο δυνατά και υγιή. Εξάλλου το πρόβλημα ξεκινά από τη ρίζα, με το κούρεμα απλώς δυναμώνεις το στέλεχος της τρίχας. 

Μύθος 4ος: Δεν πρέπει να λούζομαι συχνά

Αν θέλεις να είσαι ο άνθρωπος των σπηλαίων κανένα πρόβλημα αλλά το συχνό λούσιμο απομακρύνει τους ρύπους που μπορεί να βλάψουν τα μαλλιά σου. Επίλεξε σαμπουάν κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σου. Πέρα από την αγωγή κατά της τριχόπτωσης, χρησιμοποίησε οπωσδήποτε και το δυναμωτικό σαμπουάν που τη συμπληρώνει.

Μύθος 5ος: Φταίνε τα προϊόντα styling

Τα τελευταία χρόνια τα προιόντα αυτά έχουν εξελίξει τις συνθέσεις τους οπότε δεν αποτελούν κίνδυνο για τα μαλλιά σου. Απλώς, φρόντιζε να τα λούζεις τακτικά. 

Μύθος 6ος: Θα νικήσω την τριχόπτωση με το να τρώω σωστά 

Εκτός από τις συντηρητικές θεραπείες, η τριχόπτωση αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία απευθύνεται σε όσους δεν έχουν προλάβει την εξέλιξή της κι επιθυμούν οριστική λύση στο πρόβλημά τους.