ΥΓΕΙΑ

Σε σκοτώνει η δουλειά; Να πως να σηκώσεις κεφάλι!

Κακό σεξ, στασιμότητα, παχυσαρκία, πόνοι στη μέση… Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η δουλειά σου σε σκοτώνει και τι πρέπει να κάνεις για να γίνεις καλύτερος και να πάρεις και προαγωγή.

Πρόβλημα: Μυοσκελετικά προβλήματα/προβλήματα στη μέση
Τι να κάνεις: Διατάσεις
Όσο κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή, μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος κυρίως στα κάτω άκρα, καταπονείς το μυοσκελετικό σύστημα, κουράζεις τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, έχεις πονοκεφάλους, αυξάνεται η πιθανότητα για αυχενικό σύνδρομο, νιώθεις πόνους και ακαμψία στη ράχη, συγκεντρώνονται τοξίνες στο σώμα σου ενώ ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται κατά 147%! Φρόντισε λοιπόν σε τακτά διαστήματα να σηκώνεσαι από το γραφείο σου, να κινείς τον λαιμό, τα χέρια και τους ώμους. Τέντωσε τα χέρια σου μπρος-πίσω και κάνε κάποιες ασκήσεις στρέτσινγκ. Τέντωσε τα πόδια, κάνε επιτόπιο τζόκινγκ, ανέβα από τις σκάλες.

Πρόβλημα: Αίσθηση έλλειψης ύπνου/αϋπνία
Τι να κάνεις: Γιόγκα
Σύμφωνα με μελέτη όσοι πάσχουν από αϋπνία λόγω υπερέντασης και στρες, καταφέρνουν να αποκοιμηθούν πιο εύκολα ενώ κοιμούνται και μια επιπλέον ώρα, τις ημέρες που γυμνάζονται.

Πρόβλημα: Συχνές ασθένειες
Τι να κάνεις: Βάλε το γυμναστήριο σε τακτική βάση 
Σύμφωνα με σουηδική μελέτη οι άνθρωποι που γυμνάζονται μια ώρα κάθε μέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συγκριτικά με όσους δεν γυμνάζονται. Γενικά, έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια σωματική άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόβλημα: Παχυσαρκία
Τι να κάνεις: Τρώγε υγιεινά σνακ
Δυστυχώς στο γραφείο αφήνουμε πολλές φορές το στομάχι μας άδειο επειδή τα deadlines είναι πιεστικά. Όμως είναι απαραίτητο να τρως κάποιο υγιεινό σνακ για να παρέχεις την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό σου, να μην εκνευρίζεσαι και να μην τρως ό,τι βρεις επιστρέφοντας στο σπίτι. Για παράδειγμα 1 γιαούρτι με μέλι, 1 φρούτο, 1 μπάρα δημητριακών, 1 αυγό βραστό είναι πολύ καλύτερα από τις ζαμπονοτυρόπιτες που καταναλώνεις μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Πρόβλημα: Έλλειψη συγκέντρωσης ή ανία
Τι να κάνεις:
* Πίνε νερό! Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό. Αν δεν πίνεις νερό έχεις πονοκέφαλο, μειωμένη προσοχή και ίλιγγο, εξαιτίας της αφυδάτωσης. Έχε πάντα δίπλα σου ένα μπουκάλι νερό και πίνε μικρές ποσότητες σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
* Τρέξε! Μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που ασκούνται κάνουν λιγότερα λάθη, συγκεντρώνονται καλύτερα και είναι πιο παραγωγικοί.

Πρόβλημα: Προβλήματα στο σεξ
Τι να κάνεις: Διατήρησε τη φυσική σου κατάσταση
Το άγχος που σου δημιουργεί η εργασία σου επιβαρύνει και τη σεξουαλική σου ζωή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να διεγείρει τη λίμπιντο, να βελτιώσει την ερωτική ευχαρίστηση και να προστατεύσει από σεξουαλικά προβλήματα π.χ. στυτική δυσλειτουργία.

Πρόβλημα: Δεν παίρνεις επιβράβευση ή προαγωγή
Τι να κάνεις: Ασκήσου
Σύμφωνα με έρευνα οι υπάλληλοι που ασκούνται είναι πιο παραγωγικοί, χαρούμενοι, αποδοτικοί, λιγότερο αγχωμένοι και ήρεμοι. Προκειμένου να στοχεύσεις σε μία προαγωγή οι ειδικοί συνιστούν να γυμνάζεσαι κατά μέσο όρο μισή ώρα πέντε φορές την εβδομάδα (ή περισσότερο).