ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η ζυγαριά σου δε λέει να ξεκολλήσει;

Δεν πέφτει ο δείκτης της ζυγαριάς; Δώσε προσοχή στις διατροφικές σου συνήθειες. Αυτά είναι τα πιο συνήθη εμπόδια – δες πώς να υπερβείς.

1 Δεν έχεις πρόγραμμα
Προγραμμάτισε τα γεύματά σου όποτε είναι δυνατό και σκέψου από πριν τι θα φας σε μια γιορτή, στις διακοπές του Πάσχα ή σε ένα επαγγελματικό ταξίδι. Μην πέφτεις με τα μούτρα στον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου επειδή πήρες την πασχαλινή σου άδεια. Πρόσεχε τι θα φας. Επίσης τρώγε κάθε 3 – 4 ώρες. Το σώμα σου είναι προγραμματισμένο να ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα. Όταν έχεις μια σταθερή πηγή καυσίμων, ο μεταβολισμός παραμένει υψηλός και καις περισσότερες θερμίδες. Αν κρατηθείς μέχρι το επόμενο γεύμα, θα νιώθεις πεινασμένος – κι αυτό θα σε οδηγήσει στην υπερβολή όταν τελικά καθίσεις να φας.

2 Δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες και υδατάνθρακες
Το σώμα σου καταναλώνει περισσότερο ενέργεια όταν χωνεύει πρωτεΐνες παρά λιπαρά ή υδατάνθρακες. Όταν τρως λιπαρά, μόνο το 5% των θερμίδων χρησιμοποιείται για να διασπαστεί η τροφή, ενώ όταν τρως σύνθετους υδατάνθρακες χρησιμοποιείται μέχρι και το 20%. Για τις πρωτεΐνες, είναι μεταξύ 20 και 30%. Για να μεγιστοποιήσεις τις θερμίδες που καίγονται με την πέψη και να ελέγξεις την πείνα σου, φάε αρκετούς σύνθετους υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Δε χρειάζεται να είναι κρέας. Οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και τα φασόλια είναι όλες καλές πηγές πρωτεϊνών.

3 Δεν κάθεσαι στο τραπέζι
Μια καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν το πρωινό τους σνακ όρθιοι κατανάλωναν 42% περισσότερες θερμίδες το μεσημέρι. Η συγκέντρωση στο φαγητό αυξάνει τον κορεσμό.

4 Νιώθεις στέρηση
Αν ενδώσεις στην επιθυμία για ένα δεύτερο κομμάτι κέικ μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλά εκείνη την ώρα, αλλά θα το πληρώσεις αργότερα. Κάθε τόσο χρειάζεται μια λιχουδιά για να μπορείς να απορρίψεις τις μεγάλες ατασθαλίες αργότερα – και να ακολουθείς πιστά τις υγιεινές σου συνήθειες.

5 Πιέζεσαι από τους φίλους σου
Η έξοδος για φαγητό και ποτό με τις φίλες σου μοιάζει κοινωνική, αλλά δεν είναι έξυπνη επιλογή αν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου. Ειδικά τώρα στις γιορτές αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πίνεις έξυπνα ή να τρως έξυπνα: δηλαδή πιες κρασί με πολύ σόδα, βάλε περισσότερα λαχανικά από αρνί και παιδάκια. Υπάρχουν έξυπνες επιλογές που μπορούν να σε σώσουν.

6 Νιώθεις κουρασμένος
Όταν είσαι κουρασμένος το σώμα σου παράγει κορτιζόλη, η οποία ενισχύει τις λιγούρες και έτσι είναι πιθανό να επιλέξεις τροφές που είναι εύκολες και που συνήθως έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Φρόντιζε να υπάρχουν κάποια υγιεινά σνακ έτοιμα για να τα καταναλώσεις.

7 Έχεις το σύνδρομο της πλήξης
Νιώθεις εγκλωβισμένος σε μια κοινωνική συγκέντρωση; Αν είσαι αφηρημένος, μπορεί να φας ό,τι βρεις μπροστά σου. Επικεντρώσου καλύτερα στο να ενημερωθείς ή βρες ένα καινούριο άτομο και συστήσου.