ΥΓΕΙΑ

Σε πιάνει καούρα μετά την προπόνηση; 6 δραστικές λύσεις για να την σβήσεις

Τελείωσες την προπόνηση και σε έπιασε καούρα;

  

 

 

Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, όπως η άρση βάρους ή τα ροκανίσματα, μπορεί να ωθήσουν τα οξέα ξανά προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αυτό το αίσθημα καύσου. Η αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς σε αναγκάζει να εισπνέεις επιπλέον αέρα. Αυτό μπορεί να διαστείλει την κοιλιά σου και να προκαλέσει χαλάρωση στον σφιγκτήρα που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο (της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή, επιτρέποντας τη διαρροή οξέων στον τελευταίο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο. Αν σε πιάνει καούρα μετά την προπόνηση αυτές οι 6 δραστικές λύσεις θα σε βοηθήσουν να τη σβήσεις.

Για να μειώσεις το κάψιμο

1 Απόφυγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν

Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες.

2 Φάε μια μπανάνα

Οι μπανάνες δρουν ως αντιόξινα για το στομάχι και προσφέρουν άμεση ανακούφιση. Εξουδετερώνουν, επίσης, την υπερβολική οξύτητα και μειώνουν τον ερεθισμό με την επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.

3 Μην φας πριν την προπόνηση

Περίμενε μερικές ώρες αφότου έχεις φάει ένα μεγάλο γεύμα πριν πας στο γυμναστήριο. Αν θέλεις να φας ένα σνακ πριν από την άσκηση, προτίμησε κάτι που είσαι σίγουρος ότι δεν προκαλεί καούρα. Απέφυγε πάντως το γάλα μετά την προπόνηση. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και ασβεστίου μπορεί να βοηθά αρχικώς, αλλά στη συνέχεια αυξάνει την έκκριση οξέων και την πιθανότητα παλινδρόμησης των οξέων.

4 Πίνε νερό

Το να διατηρείσαι ενυδατωμένος είναι βασικό πριν και μετά την προπόνηση, απλώς φρόντισε να καταπίνεις αργά για να μη γεμίσεις την κοιλιά σου με αέρα και νερό.

5 Μάσησε μία τσίχλα

Όχι όμως με γεύση μέντα. Η μάσηση προκαλεί παραγωγή σάλιου, το οποίο περιέχει διττανθρακικά, τα οποία αποτελούν τη φυσική πηγή εξουδετέρωσης οξέων του οργανισμού σου.

6 Πάρε ένα αντιόξινο

Αν πάρεις αυτές τις προφυλάξεις και παρ’ όλ’ αυτά έχεις κρίσεις παίρνε ένα αντιόξινο περίπου 30 λεπτά πριν από την προπόνηση.

Φίλια Μητρομάρα