ΥΓΕΙΑ

Σε πάτησαν στον κάλο; Απαλλάξου γρήγορα από αυτόν!

Κάλος. Αυτός ο πόνος. Μήπως ήρθε ο καιρός να απαλλαγείς μια καλή από αυτόν;

 

 

Εάν περπατάς σαν πέρδικα του Famous Grouse, κι όχι τόσο λεβέντικα όπως υποθέτεις, και επιπλέον δεν φοράς και το σωστό νούμερο παπούτσι συμβαίνει το εξής επιστημονικό φυσικό πείραμα στο πόδι σου: ασκείται περισσότερη πίεση σε μία περιοχή του ποδιού και η πίεση δημιουργεί κάλο και φουσκάλες. Τόσο απλά. Οι κάλοι διακρίνονται σε: σκληροί (βρίσκονται πάνω στα δάκτυλα καθώς και στα πέλματα) μαλακοί οι οποίοι είναι πολύ επώδυνοι και βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάκτυλα και πελματιαίοι. Ό,τι τύπο κάλου κι αν έχεις εδώ θα βρεις τις λύσεις.

Τι προκαλεί τους κάλους

Η απάντηση είναι σύντομη: Το στενό παπούτσι. Το long version αυτής της απάντησης είναι:

Τα αθλητικά σου: Το λάθος νούμερο στα παπούτσια, τα καινούργια αθλητικά, το να τα φοράς χωρίς κάλτσες. Όλα αυτά είναι παράγοντες που προκαλούν τριβή στο πόδι με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κάλους. Σίγουρα σε ενδιαφέρει: Πως να διαλέξετε παπούτσια τρεξίματος

Το να μη φοράς καθόλου παπούτσια: Εάν σου αρέσει το barefoot running έχε υπόψη σου ότι το πόδι σου δεν θα την βγάλει καθαρή, ακόμη κι αν τρέχεις στην άμμο, επειδή αυξάνεται η πίεση στο δέρμα των ποδιών. «Και πώς θα κάνω προπόνηση στην άμμο, πετώντας;». Σαν να σε ακούω. Βλέπεις που είσαι αντιδραστικός; Εννοείται πως το πόδι θα το πατήσεις στην άμμο αλλά μετά κάνε κι ένα ποδόλουτρο να μαλακώσεις τα σκληρά σημεία, καλού κακού.

Η ανατομία του ποδιού σου: Είσαι άτυχος στο DNA αφού φυσικές προεξοχές των οστών ή κατασκευαστικές παραμορφώσεις, όπως η σφυροδακτυλία, ευθύνονται για τον κάλο σου.

Το πώς περπατάς: Το λάθος περπάτημα όπου το ένα πέλμα πιέζεται περισσότερο από το άλλο δημιουργεί κάλους.

Πώς θα απαλλαγείς από τους κάλους

1 Ακόμη και αν βαριέσαι να κάνεις ντους μετά την προπόνηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, θα πρέπει πάντα να πλένεις τα πόδια σου και να βάζεις καθαρές, στεγνές κάλτσες.

2 Εάνένιωσες θερμά σημεία στα πόδια σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης τοποθέτησε ένα προστατευτικό κάλυμμα ή «μαξιλαράκια» για να μειώσεις την τριβή στο δέρμα. Ο Προστατευτικός δακτύλιος δακτύλων ποδιού Toe Protection Ring G της Gehwol ανακουφίζει από τον πόνο που προέρχεται από κάλους

3 Κάνε ποδόλουτρο για να μαλακώσουν οι κάλοι και τρίβε ελαφρά τον κάλο με μια ελαφρόπετρα. Να αφαιρείς τους κάλους με ελαφρόπετρα, όχι με ξυράφι. Διαφορετικά, επανέρχονται δριμύτεροι. Δοκίμασε και την απολεπιστική κρέμα για τα πόδια με προβλήματα σκληρύνσεων και ξηροδερμίας Frezyfeet Keractive Cream 75ml & 40ml Δώρο της Frezyderm. Η σύνθεσή της είναι πλούσια σε κερατολυτικά δραστικά μαλακτικά ενυδατικά και αναπλαστικά ενεργά συστατικά. Προσφέρει απομάκρυνση των νεκρών κερατινοκυττάρων περιποιείται τους κάλους και τις σκληρύνσεις ενυδατώνει το ξηρό ευαίσθητο και απολεπισμένο δέρμα ενώ παράλληλα προστατεύει από τραυματισμούς και κίνδυνο μολύνσεων.

4 Στέγνωνέ τα καλά μετά το πλύσιμο και άπλωνε μια ενυδατική κρέμα καθημερινά. Η Hydrovit Urea 10% Cream 100 ml είναι κρέμα εξελιγμένης σύνθεσης με ενυδατική, κερατολυτική, αντικνησμική και καταπραϋντική δράση. Επίσης στέγνωνε καλά τα σημεία ανάμεσα στα δάκτυλα γιατί διατηρούν την υγρασία από τον ιδρώτα κατά την προπόνηση και έτσι επιμολύνονται οι κάλοι από μύκητες και βακτηρίδια.

Σε ενδιαφέρει: Ποια είναι τα τρικ που θα σε σώσουν από το «πόδι του αθλητή»;

5 Επίλεγε πάντα άνετα αθλητικά παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σου και ξεκίνα τις προπονήσεις σταδιακά με τα καινούρια αθλητικά σου.

6 Χρησιμοποίησε κάποιο φαρμακευτικό προϊόν που θα εισχωρήσει κάτω από το σκληρό και νεκρό δέρμα και θα τον αφαιρέσει σταδιακά. Πρόσεχε μόνον όσα περιέχουν ισχυρά οξέα τα οποία πιθανόν να προξενήσουν εγκαύματα στο υγιές δέρμα.

7 Μη βάζεις καταπλάσματα από κρεμμύδι ή σκόρδο για να μαλακώσεις τους κάλους. Δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, το μόνο που καταφέρουν είναι να κάνουν τα πόδια σου να μυρίζουν άσχημα (και δεν το θέλεις). Ακόμη και το ελαιόλαδο δεν έχει αποτέλεσμα. Θα μαλακώσει προς στιγμήν η περιοχή αλλά η δράση θα είναι πρόσκαιρη.

8 Πήγαινε σε ένα ποδίατρο ή ποδολόγο και ζήτα βοήθεια. Ωστόσο να είσαι επιφυλακτικός στην αφαίρεση των κάλων με laser. Το πρόβλημα επανεμφανίζεται εντονότερο.

Φίλια Μητρομάρα