ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων;

Ίσως συχνά συναντάς τον όρο Energy Density ή ED (ενεργειακή πυκνότητα) στις συσκευασίες των τροφών που πρόκειται να καταναλώσεις και αναρωτιέσαι περί τίνος πρόκειται. Δες τι είναι και τι πρέπει να ξέρεις γι' αυτή.

 

 

Τι είναι

Η ενεργειακή πυκνότητα είναι ουσιαστικά η ενέργεια που υπάρχει σε κάθε γραμμάριο τροφής. Αυξάνεται από το λίπος μιας τροφής, περισσότερο από ό,τι με τους υδατάνθρακες ή την πρωτεΐνη, ενώ αντίθετα το νερό και οι φυτικές ίνες μειώνουν την ενεργειακή πυκνότητα.

Οι τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα χαρακτηρίζονται από περισσότερες θερμίδες σε μικρότερη ποσότητα τροφής, ενώ αυτές με χαμηλό ED περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα. Στην πρώτη περίπτωση, οι μικρές μερίδες ενδεχομένως να μη σε χορτάσουν, όπως στη δεύτερη.

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Υπολόγισέ τη

Διαίρεσε τον αριθμό των θερμίδων μιας τροφής με το βάρος της σε γραμμάρια π.χ. η πυκνότητα ενέργειας ενός σάντουιτς 180 γραμμαρίων με 360 θερμίδες είναι 360/180 = ED 2 (μέτρια).

Τι να επιλέξεις

Είναι καλύτερα να επιλέγεις κυρίως προϊόντα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα (από 0.6-1.5), μερικά μέτριου ED (από 1.6-4) και μικρές ποσότητες υψηλού (πάνω από 4). Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ τα λίπη σκαρφαλώνουν ως τις 9 θερμίδες/γραμμ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσεις όλα τα προϊόντα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, αλλά να συνδυάζεις μικρότερες ποσότητες αυτών, με μεγαλύτερες τροφών χαμηλού ED, έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο της ενέργειας της διατροφής σου.