ΥΓΕΙΑ

Πώς σε παχαίνει η δουλειά σου; (Όχι δεν είναι αυτό που νομίζεις)

Είσαι κολλημένη στη θέση σου

Η πιο προφανής αιτία που σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και πολλοί εργαζόμενοι κάθονται για αρκετές ώρες στο γραφείο τους, χωρίς να σηκώνονται. Μελέτες έχουν αποδείξει πως οι εργαζόμενοι γραφείου οι οποίοι δεν σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά την ώρα από τη θέση τους, συσσωρεύουν 1,5 κιλό τον χρόνο, ακόμα κι αν δεν αλλάξουν τίποτα στη διατροφή τους.

Έχεις στρες

Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση του λίπους στην κοιλιά. Πρόσφατη γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι το εργασιακό άγχος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Επίσης το έντονο άγχος δε σε βοηθά να διατηρείς υγιεινές συνήθειες όπως το να φας το μεσημέρι ήρεμα, να μην καπνίζεις, να βλέπεις τα πράγματα αισιόδοξα. Όταν νιώθεις πιεσμένη το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μια βόλτα έξω από τη δουλειά ή να ανέβεις τις σκάλες. Η άσκηση θα σε τονώσει.

Η δουλειά σου είναι μακριά

Δεν είναι μόνο ο χρόνος που δαπανάς σε ένα γραφείο: ο μέσος Αθηναίος ξοδεύει περίπου 25 λεπτά για να πάει στη δουλειά του και άλλα τόσα για να επιστρέψει με το αυτοκίνητό του, σύμφωνα με έρευνα. Εκείνοι που παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς προς και από την εργασία τους τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζα Σώματος από όσους οδηγούν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Δεν μπορείς να πας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη δουλειά σου; Πάρκαρε λίγο πιο μακριά και περπάτα για 10 λεπτά με τα πόδια.

Παίρνεις πάντα το ασανσέρ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκες τις σκάλες για να πας στον 2ο όροφο; Πηγαίνοντας από τις σκάλες, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνεις τα ψηλοτάκουνά σου στο σπίτι, μπορεί να σου προσθέσει σημαντικά βήματα που θα βοηθήσουν στην καύση θερμίδων μέσα στη μέρα.

Η θέρμανση είναι στο φουλ

Κι όμως τα air condition παίζουν ρόλο, καθώς αποτρέπουν την δράση του καφέ λίπους (είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει θερμότητα και να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία μας). Η υπερθέρμανση μπορεί να σε παχύνει!

Είσαι συνεχώς online

Facebook, instagram, pinterest, twitter… Η συχνή χρήση του κινητού ή του tablet έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά καθιστικής συμπεριφοράς, η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους. Σε μελέτη από το Kent State University, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα τους πολύ συχνά δεν έβρισκαν χρόνο να ασκηθούν ή να δραστηριοποιηθούν σωματικά.