ΥΓΕΙΑ

Πώς να θεραπεύσεις το διάστρεμμα αστραγάλου σε 4 βήματα

Μία αδέξια κίνηση, μία απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, κάποια σύγκρουση ή και τα ακατάλληλα παπούτσια και να’το το στραμπούληγμα στον αστράγαλο. Ωχ!
Σκέψου τους μύες σου, όπως ένα κομμάτι ύφασμα που κρατάς ανάμεσα στα χέρια σου και το τεντώνεις. Αν τραβήξεις το ύφασμα θα τεντώσει μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Αν συνεχίσεις να το τραβάς και να το τεντώνεις ορισμένες από τις ίνες του θα σχιστούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μυς σου. Το διάστρεμμα δεν είναι τίποτα άλλο από διάταση ή ρήξη των συνδέσμων. Αν η κάκωση είναι πρώτου βαθμού, μπορείς να μετανικήσεις το μέλος που έχει πρόβλημα χωρίς κόπο και ίσως θεραπευτεί σε μία εβδομάδα. Αν δεν μπορείς να το κινήσεις καθόλου και πονάς πολύ ο βαθμός κάκωσης είναι 3 και μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Δες τι μπορείς να κάνεις για αρχή και φυσικά μην αμελήσεις να επισκεφτείς έναν ορθοπεδικό. Να θυμάσαι πως ένα διάστρεμμα αυξάνει τον κίνδυνο του επανατραυματισμού κατά 40-70%.

1 Δώσε τις πρώτες βοήθειες
Βάζε πάγο για 15 λεπτά κάθε μία ή δύο ώρες για το πρώτο 24ωρο για να μειώσεις το οίδημα, τον πόνο και πιθανότητα την αιμορραγία στην περιοχή, περίδεσέ το και ανύψωσέ το πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σου. Όσο πιο γρήγορα τα κάνεις όλα αυτά τόσο το καλύτερο. Θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Είναι πολύ σημαντικό κατά τις πρώτες 24 ώρες να αποφύγεις τα ζεστά μπάνια, τις θερμαντικές αλοιφές και το οινόπνευμα επειδή μπορεί να αυξήσουν το οίδημα.

2 Σταθεροποίησέ το
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του διαστρέμματος μπορεί να χρειαστεί να σταθεροποιήσεις το σημείο με νάρθηκα, taping ή ειδικό ελαστικό καλτσάκι που θα υποστηρίξουν την άρθρωση και τους συνδέσμους και θα επιταχύνουν την επούλωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του διαστρέμματος ο χρόνος αποθεραπείας μπορει να διαρκέσει από 10 μέρες μέχρι 6 εβδομάδες. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις πατερίτσες ώστε να μην φορτίζεις τον ευπαθή αστράγαλο όταν περπατάς.

3 Απόφυγε τα αντιφλεγμονώδη
Αν φυσικά μπορείς να το αντέξεις. Όταν παρεμβαίνεις στη φυσιολογική φλεγμονώδη διαδικασία με φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία που απαιτείται για να ξεκινήσει η αναγέννηση των ιστών και η επισκευή. Αν ωστόσο σε ανακουφίζουν από τον πόνο φροντίστε να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες. Εάν πρέπει να πάρεις δύο χάπια για παράδειγμα την ημέρα μην πάρεις περισσότερα επειδή δεν αντέχεις να πονάς. Αν το οίδημα είναι έντονο και το πόδι σου πονάει όταν στέκεσαι όρθιος (ιδιαίτερα στο εσωτερικό του αστραγάλου) ή αν δυσκολεύεσαι να βαδίσεις, είναι απαραίτητη η ακτινογραφία, γιατί μπορεί να πρόκειται για κάταγμα.

4 Εξάσκησέ το
Επειδή οι συνδέσμοι χάνουν την ελαστικότητα τους χρειάζεται να τους γυμνάσεις. Κάποιες ασκήσεις του αστραγάλου όπως κυκλικές κινήσεις, κινήσεις που διαγράφουν γράμματα του αλφαβήτου, πλάγιες κινήσεις θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών.