ΥΓΕΙΑ

Ποιο όργανο του σώματος βλάπτει περισσότερο η πολλή άσκηση;

Η σκληρή και υπερβολική προπόνηση μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειές σου για την οικοδόμηση των μυών, επειδή το σώμα σου δεν έχει το χρόνο για επαρκή αποκατάσταση, εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σου ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει και αρνητικά τη σεξουαλική σου ζωή. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη, εκείνοι που ασκούνται καθημερινά για δύο ώρες ή περισσότερο, κάνουν κακό στο σώμα τους αφού η υπερβολική άσκηση μπορεί να βλάψει και το έντερο.

 

 

 

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Alimentary Pharmacology and Therapeutics, δείχνει ότι η έντονη πίεση στο σώμα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Leaky Gut- σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, μια κατάσταση στην οποία η εσωτερική επένδυση του εντέρου αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα τη διέλευση μικροβίων και τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος. 

Διάβασε σχετικά: Ξέρεις πότε το παρακάνεις με την προπόνησή σου;

Όπως εξηγεί και ο ιατρός – βιοπαθολόγος και βιολόγος Βασίλης Σιδέρης: «Το εσωτερικό του εντέρου είναι επενδεδυμένο από ένα ενιαίο στρώμα κυττάρων (μια στοιβάδα) που απαρτίζουν τον βλεννογόνιο φραγμό (το φραγμό δηλαδή μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου και του υπόλοιπου σώματος). Αυτός ο φραγμός είναι αποτελεσματικός αφενός στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει τα περισσότερα μεγάλα μόρια και τα μικρόβια να περνούν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, μια κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη συμπτωματολογία.Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φραγμός αυτός μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός και να εμφανίσει «διαρροή» από τον αυλό του εντέρου προς το εσωτερικό του οργανισμού, αν και αυτό από μόνο του μπορεί να μην είναι επαρκές στο να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.”

Πιστεύεται ότι αυτή η διαρροή αποτελεί πρωταρχική αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) και της χρόνιας κόπωσης. Η μελέτη μάλιστα αναφέρει ότι το 60% του μέγιστου όγκου χρήσης οξυγόνου (VO2Max) είναι το όριο για σημαντικές διαταραχές του εντέρου.

Διάβασε σχετικά: 5 tips για να αποφύγεις την υπερκόπωση στην άσκηση

Πώς θα καταλάβεις ότι το παρακάνεις;

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από άτομο σε άτομο και η εμφάνιση ενός μόνο συμπτώματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παρακάνεις. Παρόλα αυτά, οποιοσδήποτε συνδυασμός των παρακάτω μπορεί να υποδείξει ότι χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για αποκατάσταση.

 • Λήθαργος
 • Κακός ύπνος (παρά το γεγονός ότι είσαι κουρασμένος)
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Κακή απόδοση στην προπόνηση
 • Αδυναμία ολοκλήρωσης των προπονήσεων
 • Ευερεθιστότητα
 • Απώλεια της όρεξης
 • Απώλεια της λίμπιντο
 • Κακός συντονισμός
 • Πρησμένοι λεμφαδένες
 • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσετε την προπόνηση. Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει. Άκουσε το. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.