ΥΓΕΙΑ

«Παγωμένος ώμος»: 4 εύκολες ασκήσεις αποκατάστασης για το σπίτι

Εάν πονάει ο ώμος σου και δεν μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου αυτές οι 4 εύκολες ασκήσεις αποκατάστασης για το σπίτι είναι ό,τι πρέπει για σένα!

 

 

Τι είναι ο «παγωμένος ώμος»;

Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται με φλεγμονή και δυσκαμψία λόγω του συνδετικού ιστού ο οποίος καλύπτει την άρθρωση του ώμου. Κάποιες  φορές ο αρθρικός θύλακας της άρθρωσης του ώμου φλεγμένει και σφίγγει την άρθρωση. Όταν αυτό συμβεί τότε σημαίνει ότι έχεις το σύνδρομο του παγωμένου ώμου. Ο παγωμένος ώμος έχει τρία στάδια:

1ο: Εμφανίζεται έντονος, συνεχόμενος πόνος που αντανακλάται προς τα κάτω, φτάνοντας μέχρι τον καρπό ενώ η κίνηση είναι περιορισμένη για δύο έως τρεις εβδομάδες.

2ο: Υπάρχει μία δυσκαμψία στις κινήσεις του ώμου, πόνος κατά την κίνηση ενώ δεν μπορείς να σηκώσεις, να τεντώσεις ή να στρίψεις το χέρι σου.

3ο: Σ’ αυτό το στάδιο ξεκινά η αποκατάσταση της κίνησης.

 

Πώς να απαλλαγείς από τον πόνο

Φαρμακευτική αγωγή: Στην αρχή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι ενέσεις στεροειδών, αν και θεωρούνται η κατάλληλη αγωγή, προσφέρουν μικρή μόνο ανακούφιση από τον πόνο ενώ τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σου. Η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός αναλγητικών με κρυοθεραπεία για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου. 

Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία ξεκινά όταν δεν νιώθεις πόνο και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις στο περιορισμένο εύρος κίνησης, όπως η έσω στροφή, η κάμψη και η έκταση του ώμου. Οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται 12 φορές η κάθε μία, 3- 4 φορές την ημέρα.

4 εύκολες ασκήσεις αποκατάστασης για το σπίτι

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι σου με τη χρήση ενός κονταριού (π.χ. της σκούπας).

 

1.  Από όρθια θέση κρατάς οριζόντια το κοντάρι, στο ύψος της λεκάνης. Χωρίς να λυγίσεις τους αγκώνες μεταφέρεις το κοντάρι στη δεξιά πλευρά και επιστρέφεις στην αρχική θέση. Επαναλαμβάνεις 20 φορές. Κάνεις την ίδια άσκηση από την αριστερή πλευρά.

 

 

2.  Από όρθια θέση κράτησε με τα δυο σου χέρια το κοντάρι οριζόντια μπροστά από την λεκάνη σου και κάνε άρσεις πάνω από το κεφάλι σου. Κάνε 20 επαναλήψεις.

 

 

 

 

3.   Πιάσε το κοντάρι πίσω από το σώμα και κράτα το σε οριζόντια θέση. Απομάκρυνε το κοντάρι από το σώμα σου και προς τα επάνω και επανάφερέ το στην αρχική θέση. Κάνε 20 επαναλήψεις.

 

 

4.  Πιάσε το κοντάρι κάθετο πίσω από την πλάτη. Το δεξί σου χέρι να είναι στην πάνω μεριά και το αριστερό στην κάτω. Οδήγησε το κοντάρι προς το ταβάνι, μετά προς το πάτωμα και σταμάτα στη μέση. Κάνε 20 επαναλήψεις, άλλαξε χέρια (αριστερό πάνω, δεξί κάτω) και κάνε άλλες 20 επαναλήψεις.

 

 

 

Photo via