ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξέφυγες με το φαγητό; 16 ιδέες για να τρως πιο υγιεινά

Μήπως έχεις ξεφύγει τον τελευταίο καιρό με το φαγητό; Θέλεις να τρως πιο υγιεινά; Υιοθέτησε μία (ή όλες) από αυτές τις απλές ιδέες για να χάσεις κιλά και να νιώσεις υπέροχα!

 

 

1 Τρώγε σαν τουρίστας

Το ηλιοβασίλεμα που βλέπεις από το παράθυρο του γραφείου δεν είναι τόσο εκπληκτικό όσο σε μια παραλία του Αιγαίου, αλλά ένα πιάτο ψητό ψάρι και λαχανικά κι ένα κόκκινο ποτήρι κρασί είναι εξίσου γευστικά όπου κι αν βρίσκεσαι. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και σε διατηρεί λεπτό.

 Διάβασε σχετικά: Οι 20 πιο υγιεινές τροφές για (πρωτ)αθλητές

2 Αν δεν μπορείς να το καλλιεργήσεις, μην το τρως

Η πατάτα βγαίνει από το έδαφος, το αβγό από την κότα. Αλλά από πού προήλθε αυτή η τάρτα; Αν η απάντησή σου είναι «από τον τρίτο διάδρομο του σουπερμάρκετ», απόρριψέ τη. Οι ακατέργαστες τροφές σου δίνουν περισσότερα οφέλη. Η επεξεργασία αφαιρεί θρεπτικά στοιχεία όπως αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ ακόμα κι αν τα προσθέσουν χημικά, τίποτα δεν είναι σαν τη μητέρα φύση.

 

3 Διάβασε πρώτα το πίσω μέρος της συσκευασίας

Το μπροστινό μέρος είναι απλώς διαφήμιση. Γύρισέ το από την άλλη για να δεις την πραγματικότητα. Όσο περισσότερα συστατικά έχει, τόσο πιθανότερο είναι να έχει περάσει από επεξεργασίες, όπου έχει προστεθεί κάτι τεχνητό.

 

4 Όσο πιο τραγανό, τόσο το καλύτερο

Τα σνακ που είναι ιδιαίτερα τραγανά όταν τα δαγκώνεις –εννοούμε τα μήλα, το σέλινο, τους ξηρούς καρπούς και όχι τα πατατάκια- κρατούν περισσότερη ώρα απασχολημένο το στόμα σου από την τροφή που καταπίνεις εύκολα. Όσο περισσότερο μασάς, τόσο πιο αργά τρως και τόσο περισσότερο χρόνο δίνεις στον οργανισμό σου να καταλάβει ότι χόρτασε.

 Διάβασε σχετικά: Τρως συνεχώς; 20 άγνωστα tips που βάζουν φρένο στην όρεξή σου

5 Πάντα μπορείς να φας περισσότερο

Άλλα μην τρως σαν να πρόκειται να έρθει η Δευτέρα Παρουσία. Επιπλέον, οτιδήποτε τρως αφού έχεις χορτάσει δεν είναι το ίδιο νόστιμο. Επέρχεται μια μείωση της αίσθησης στις γευστικές απολήξεις μετά τις πρώτες μπουκιές. Και σε κανέναν δε αρέσει να νιώθει φουσκωμένος.

 

6 Δεν υπάρχει φρούτο στο «άρωμα φρούτου»

Αν δεις τη λέξη «άρωμα» σε μια ετικέτα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχει αφαιρεθεί από την τροφή η αληθινή της γεύση και έχει προστεθεί κάποια τεχνητή. Η λέξη «φυσικό» σημαίνει ότι το πρόσθετο απλώς προέρχεται από φυτό ή ζώο, που μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινό όσο ακούγεται. Οι επιστήμονες δημιουργούν αρώματα χρησιμοποιώντας βακτήρια και τα ονομάζουν «φυσικά». Θα αγόραζες ποτέ βακτήρια;

 

7 Φάε στο τραπέζι

Όσο καθιστική ζωή κι αν κάνουμε, σπάνια τρώμε καθιστοί το βράδυ. Το 55% των γυναικών τρώνε στο πόδι, όπως διαπιστώνει μια μελέτη στην επιθεώρηση JournaloftheAmericanDieteticAssociation. Όσοι τρώνε στα γρήγορα καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά, καθώς και μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών και πρόχειρου φαγητού. Όσο πιο απερίσπαστη και χαλαρή είσαι όταν τρως, τόσο πιο αποτελεσματικά απορροφά ο οργανισμός σου τα θρεπτικά στοιχεία.

 

8 Κρίνε την τροφή από το περιτύλιγμα

Όταν πρέπει να ανοίξεις διάφορα στρώματα συσκευασίας και πλαστικού για να φτάσεις στο φαγητό σου, είναι πιθανό να είναι ανθυγιεινό. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ενώσεις υπεφθορίου (PFC) στις συσκευασίες των τροφών μειώνουν τη γονιμότητα.

 

9 Το κέικ απλώς δε σου αρέσει και τόσο

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι οι κακοί φίλοι του διατροφικού κόσμου. Μας φλερτάρουν με γλυκά κενά λόγια και μας αφήνουν ανικανοποίητους, γεμάτους ενοχές και 5 κιλά παχύτερους. Η λύση; Διάλεξε ένα σνακ που σε προστατεύει, όπως τα φρούτα, το άπαχο γιαούρτι και το μέλι. Η περιστασιακή «συνεύρεση» με την αμαρτία δεν είναι πρόβλημα, αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει να έχεις την υγεία σου κατά νου.

 

10 Μην πίνεις το επιδόρπιό σου

Είναι γεμάτο βιταμίνες! Σου δίνει ενέργεια! Τα ράφια του σουπερμάρκετ ξεχειλίζουν από χρωματιστά ροφήματα με έξυπνα ονόματα που ακούγονται υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι κυρίως νερό με ζάχαρη. Μην αφήνεις τις ετικέτες να σε ξεγελούν. Αν δεν είναι άπαχο γάλα, απλό νερό, καφές ή τσάι, τότε είναι λιχουδιά. Για κάτι πιο υγιεινό, δοκίμασε παγωμένο τσάι με λεμόνι ή μέντα ή ανθρακούχο νερό με λίγο χυμό.

 

11 Βεβαιώσου ότι αναγνωρίζεις το ζώο

Δε χρειάζεται να κυνηγήσεις το δείπνο σου, αλλά αν το κοτόπουλο που τρως έχει τη μορφή κοτομπουκιών, ποιος ξέρει τι πραγματικά τρως. Όταν, πάλι, επιλέξεις κρέας που έχει πάρει τη μορφή λουκάνικου ή αλλαντικών, καταναλώνεις νάτριο και συντηρητικά αντί για θρεπτικά στοιχεία. Προτίμησε τα απλά κομμάτια κατευθείαν από το κρεοπωλείο.

 

12 Πάρε ενέργεια το πρωί, όχι το βράδυ

Το αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη όταν βγαίνει στο δρόμο, όχι όταν βρίσκεται στο γκαράζ – γιατί, λοιπόν, τρώμε το μεγαλύτερο γεύμα μας το βράδυ, όταν το μόνο πράγμα που κάνουμε για να κάψουμε θερμίδες είναι να αλλάζουμε κανάλι στην τηλεόραση; Προσπάθησε να καταναλώνεις καλύτερα 550 θερμίδες με το πρωινό, 500 το μεσημέρι, 450 το βράδυ και ένα σνακ των 100 θερμίδων στα ενδιάμεσα. Αν φας παραπάνω το βράδυ, είναι σχετικά απίθανο να κάψεις τις θερμίδες.

 ΔΙάβασε σχετικά: Μπάρες δημητριακών: εύκολη και γρήγορη ενέργεια!

13 Μην αγοράζεις φαγητό απ’ οπουδήποτε

Στην πολυάσχολη ζωή μας, είναι πειρασμός να αγοράζουμε φαγητό στο δρόμο. Όμως, για να βρεις τις πιο υγιεινές τροφές στην καλύτερη τιμή, πήγαινε στο μανάβικο ή το σουπερμάρκετ της γειτονιάς.

 

14 Δούλεψε για το δείπνο σου

Εντάξει, μπορείς να φας το δείπνο σου κατευθείαν από το κουτί, αλλά για ένα υγιεινό γεύμα πρέπει να αφιερώσεις τουλάχιστον μερικά λεπτά για να ψιλοκόψεις, να πλύνεις ή να ψήσεις. Όταν ετοιμάζεις μόνος σου το φαγητό, βλέπεις ακριβώς ποια υλικά προσθέτεις και κάνεις συνειδητές επιλογές για το τι πραγματικά θέλεις να φας.

 

15 Οι γοφοί σου δεν είναι ψυγείο

Μόλις κόψεις και σωτάρεις ό,τι χρειάζεσαι για ένα υπέροχο γεύμα, δε χρειάζεται να φας και την τελευταία μπουκιά. Έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε ότι αν δεν φάμε ό,τι περιέχει το πιάτο μας, φερόμαστε ανάρμοστα. Αν όμως συνεχίσεις να μασουλάς αφού έχεις χορτάσει, χρησιμοποιείς το σώμα σου ως μονάδα αποθήκευσης. Αν έχει μείνει αρκετό φαγητό, φύλαξέ το στο ψυγείο. Διαφορετικά, πέτα τα υπολείμματα.

 

16 Το να βλέπεις εκπομπές μαγειρικής δεν ισοδυναμεί με το μαγείρεμα

Μας αρέσουν κι εμάς αυτές οι εκπομπές, αλλά αν χαλαρώνεις μπροστά στην τηλεόραση με ένα μπολ παγωτό, μάλλον έχεις χάσει το νόημα. Η μαγειρική έχει γίνει το άθλημα του τηλεθεατή. Βλέπουμε τηλεόραση και σκεφτόμαστε «Μακάρι αυτός ο σεφ να μαγείρευε για μένα!». Δε χρειάζεται να φτιάξεις ένα γεύμα με εφτά πιάτα, αλλά μπορείς να πάρεις ιδέες για το συνδυασμό γεύσεων και πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά τα φρέσκα υλικά.

Φίλια Μητρομάρα