ΥΓΕΙΑ

Ουπς! Τι είναι αυτό που περπατάει πάνω στο κεφάλι σου;

Η ψείρα είναι άτιμο πράγμα. Μπορεί να επιβιώσει έως 55 ώρες μακριά από το κεφάλι του φορέα, δεν πετά όπως νομίζεις, ούτε μπορείς να την κολλήσεις από τον σκύλο ή το γάτα σου. Επιπλέον, η ψείρα είναι αγαπησιάρα: αγαπά τα καθαρά, λαμπερά μαλλιά καθώς τα βρώμικα τη δυσκολεύουν στο γεύμα της. Μεταδίδεται, προσβάλει κυρίως παιδιά και μετά ενήλικες και γυναίκες με βαμμένα μαλλιά (είναι μύθος ότι η βαφή σε προστατεύει).

Σε έπιασε φαγούρα; Τρία πράγματα πρέπει να έχεις στο κεφάλι σου (εκτός από ανησυχίες): 1ον η έμφανιση ψείρας δεν οφείλεται σε κακή ή ελλειπή υγιεινή, 2ον δεν προκαλεί προβλήματα υγείας και 3ον υπάρχουν θεραπείες που θα βρεις στο φαρμακείο. Μην αρχίσεις τα γιατροσόφια για να τις εξοντώσεις γιατί ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν θα λειτουργήσουν ή αν θα κάνουν ζημιά στο κεφάλι σου. 

Τί να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις:

Βρες το σωστό αντιφθειρικό

Θα βρεις τέλεια τοπικά αντιφθειρικά σε φανταστικές προσφορές που θα κάνουν τις ψείρες τελικά να πετάξουν από το κεφάλι σου (όχι όμως και από τη χαρά τους). Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι να ακολουθήσεις προσεχτικά τις οδηγίες των αγωγών και να μην ξεπερνάς τη διάρκεια εφαρμογής τους πιστεύοντας ότι έτσι θα τις εξολοθρεύσεις καλύτερα. Τα προιόντα αυτά περιέχουν συστατικά που εμποδίζουν τις αναπνευστικές οδούς της ψείρας αλλά και της κόνιδας, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Μας αρέσουν: η Αντιφθειρική Λοσιόν Neem oil & αιθέρια έλαια της Apivita που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προληπτικά σε καθημερινά βάση χωρίς να ξεβγάζεται, είτε ως αγωγή που ξεβγάζεται για να απομακρυνθούν οι ψείρες και οι κόνιδες. Επίσης, δοκίμασε τη λοσιόν Ducray Lotion Itax Antipoux, χωρίς χημικό αντιπαρασιτικό, όπου η κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά του, προσφέρει αποτέλεσμα από την πρώτη ώρα ή το σαμπουάν Tea Tree  της Health Aid με αυστραλιανό τσαγιόδεντρο θα προστατέψει τα μαλλιά από τη μόλυνση, την πιτυρίδα και τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Το Hedrin Plus Gel, είναι ένα προϊόν με γρήγορη δράση, σε 15 μόλις λεπτά, ενώ η αντιφθειρική λοσιόν Apaisyl Xpert περιέχει και χτένα και εξαλείφει 100% ψείρες και κόνιδες χ με μία μόνο εφαρμογή, χάρη στην πατενταρισμένη φόρμουλα με μικροσφαιρίδια. Δοκίμασε επίσης την Αντιφθειρική Προστασία Λοσιόν & Σαμπουάν (δώρο) του Korres με μηλόξιδο και εκχυλίσματα δενδρολίβανου, φασκόμηλου, θυμαριού και λεβάντας βοηθούν στην απομάκρυνση της κόνιδας, προλαμβάνουν την επανεμφάνιση των φθειρών και καταπραΰνουν το ευαίσθητο δέρμα της κεφαλής. Η άμεση δράση του σαμπουάν Fleriana Lice της Power Health βασίζεται στο μείγμα φυτικών ελαίων από καρύδα (φυτό cocos nuciflera) που περιέχει ενώ τα mMineral oils  (φυσικό συστατικό) και η διμεθικόνη που περιέχει το Paranix spray (περιλαμβάνει και χτενάκι) εξαλείφει ψείρες και κόνιδες με μία εφαρμογή, σε 15' και με φυσικό τρόπο δράσης.

Πιάσε το χτένι

Πάρε ένα ειδικό χτενάκι και χτένιζε τα μαλλιά σου ή του παιδιού σου όσο είναι βρεγμένα. Κάθε μέρα, από τρεις φορές, και κάποια στιγμή θα φύγουν. Χρονοβόρο αλλά μακροπρόθεσμα αποτελεσματικό.

Άναψε το πιστολάκι

Θερμαίνοντας την επιφάνεια της τρίχας στους 50 βαθμούς κελσίου για 5 λεπτά θα δεις κάποια αποτελέσματα.

Μην ρίχνεις ξύδι

Όταν ακολουθείς μια φαρμακευτική αντιφθειρική αγωγή μη ρίχνεις ξύδι, απλώνεις conditioner ή κάνεις σεσουάρ. Και τα τρία έχουν την ικανότητα να  αδρανοποιούν το αντιφθειρικό που έχει παραμείνει στην τρίχα.

Άσε τα γιατροσόφια

Μην βάζεις ελαιόλαδο, βούτυρο, μαγιονέζα ή βαζελίνη για να μετατρέψεις το κεφάλι σου σε άουσβιτς της ψείρας. Οι ψείρες με κάτι τέτοια δεν πεθαίνουν ενώ αντιθέτως το κεφάλι σου θα είναι λιπαρό και άντε βγάλε τώρα το λάδι από την τρίχα!  Επίσης, κάτι συνταγές της γιαγιάς που περιλαμβάνουν βενζίνη ή πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα.

Καθάρισε

Πλύνε στους 60 βαθμούς Κελσίου και άνω, μαξιλαροθήκες, σεντόνια και πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά και απολύμανε τις βούρτσες και χτένες που χρησιμοποιήθηκαν με οινόπνευμα για μία ώρα.