ΥΓΕΙΑ

Νίκησε τον πόνο στην πτέρνα με αυτήν την εύκολη άσκηση!

Όταν κάθε βήμα είναι οδυνηρό στην πτέρνα αυτή η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει! Την προτείνουν οι επιστήμονες.

 

Μπορεί να νιώθεις ότι ένα αιχμηρό αντικείμενο σουβλίζει τη πτέρνα του ποδιού σου ενώ περπατάς, ή ακόμα και μπορεί να είναι συνεχόμενος ο πόνος. Ο πόνος στη φτέρνα που δεν σχετίζεται με κάποιο τραυματισμό οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη ή υπερβολική καταπόνηση της περιοχής.
Μια συχνή αιτία του πόνου της πτέρνας είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή στον πυκνό συνδετικό ιστό του πέλματος που προσφύεται στην πτέρνα. Ο πόνος γίνεται αισθητός στο κάτω μέρος της πτέρνας και είναι χειρότερος το πρωί λόγω της ακαμψίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 10 ανθρώπους επηρεάζεται από πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία οφείλεται συχνά και σε άλλα προβλήματα, όπως παπούτσια με ανεπαρκή υποστήριξη ή απορρόφηση κραδασμών, σφίξιμο και έλλειψη ελαστικότητας στους γαστροκνήμιους μυς που οδηγεί σε κακή μηχανική του σώματος και ακατάλληλη φόρτιση του ποδιού και του αστραγάλου. Επίσης οι γρήγορες στροφές που αυξάνουν την πίεση στο πόδι, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα τρέξιμο σε κατωφέρεια ή ανώμαλες επιφάνειες και ο πρηνισμός, όταν δηλαδή το εξωτερικό χείλος των ποδιών ακουμπά πρώτα στο έδαφος και στη συνέχεια το υπόλοιπο πέλμα, όταν βαδίζεις ή τρέχεις είναι υπεύθυνοι για την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τι να κάνεις για άμεση ανακούφιση

Για άμεση ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι με κατεψυγμένο νερό, εάν υπάρχει οξύς πόνος, αλλιώς ένα μπαλάκι, για να κάνεις μασάζ στο κάτω μέρος του ποδιού σου. Αλλά μην σταματήσεις εκεί. Φροντίστε να βάλεις και στις γάμπες έναν κύλινδρο αφρού. Αφιέρωσε περίπου 5 λεπτά ρολάροντας τα πόδια σου.

Η εύκολη άσκηση για τον πόνο στην πτέρνα

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, έδειξε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να σταθείς ξυπόλητος σε ένα step, με μια πετσέτα τυλιγμένη κάτω από το πέλμα, ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού και τη πτέρνα. Το άλλο πόδι πρέπει να κρέμεται ελεύθερα, ελαφρώς λυγισμένο στο γόνατο.

Σήκωσε αργά και χαμήλωσε την πτέρνα για 3 δευτερόλεπτα στο ανέβασμα, μείνε 2 δευτερόλεπτα ακίνητος στο υψηλότερο σημείο και αφιέρωσε άλλα 3 δευτερόλεπτα στο κατέβασμα.

Επίσης θα σε βοηθήσει και αυτή η ελαστική επιστραγαλίδα με ειδική πλέξη στο σημείο της φτέρνας που έχει ισχυρή και σταθερή συγκράτηση του αστραγάλου με ελαστικό αυτοκόλλητο δετήρα.