Fitness

Αυτές οι ασκήσεις μειώνουν το στρες!

Η άσκηση είναι μια μεγάλη διέξοδος για το στρες.

 

Ένας δυνατός θόρυβος σε ξυπνά και τινάζεσαι με τρόμο από το κρεβάτι. Ή βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο και, για να μη συγκρουστείς με το αυτοκίνητο που είναι μπροστά σου, φρενάρεις με δύναμη και σταματάς απότομα. Αυτές είναι δύο καταστάσεις όπου ο οργανισμός τις αντιλαμβάνεται ως επείγουσες: η ικανότητά σου να τις βιώνεις χωρίς να τα χάνεις από τον πανικό, αντιδρώντας με διαύγεια και αποτελεσματικότητα, υποστηρίζεται από μερικές ουσίες που απελευθερώνονται στο σώμα σου όταν χτυπά το καμπανάκι του συναγερμού. Πρώτη απ’ όλες η κορτιζόλη. Παραγόμενη από τα επινεφρίδια, η επονομαζόμενη ορμόνη του στρες είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Αν υπάρχει σε κανονικές δόσεις, η κορτιζόλη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις μολύνσεις, διατηρεί σταθερή τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει την πίεση, το κυκλοφορικό και τον καρδιακό παλμό. Δυστυχώς, όμως, το στρες στο οποίο υποβαλλόμαστε προκαλεί υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, μετατρέποντάς τη σε εχθρό για τον οργανισμό μας.

Αν αυτή η ορμόνη είναι πάντα σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκληθεί στρες και αϋπνία, ενώ το ανοσοποιητικό εξασθενεί σταδιακά. Επιπλέον, και η σιλουέτα σου μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα, με τη συσσώρευση λίπους, κυρίως στη μέση. Όταν η κορτιζόλη ρέει με αφθονία αυξάνει την επιθυμία να τρώμε τις πιο παχυντικές τροφές.

Για να μειώσεις το στρες μπορείς να το κάνεις με δύο τρόπους: διαχείριση άγχους (ψυχοεκπαίδευση) και αύξηση των ενδορφινών στον εγκέφαλο για να αντισταθμίσει τα συναισθήματα που σου προκαλεί το άγχος.

Η άσκηση είναι μια μεγάλη διέξοδος για το στρες. Ενεργοποιεί το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού και της επινεφρίνης που είναι το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού, ενώ μειώνει και την αίσθηση βαρεμάρας και ανίας καθώς επίσης το στρες και την ανησυχία. Καθώς αυξάνονται οι ενδορφίνες, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να αισθάνεται πιο ξεκάθαρος, ενεργοποιημένος και σε εγρήγορση. Αυτά όλα σου επιτρέπουν να διαχειριστείς το άγχος και τα συναισθήματα που σου προκαλεί. Διάβασε: Έρευνα: Ποια είναι η πιο ανεξόδη θεραπεία για το εργασιακό άγχος;

Αυτές οι ασκήσεις μειώνουν το στρες

1 Γιόγκα

Όλες οι μορφές της συμβάλουν στη βελτίωση πολλών λειτουργιών του οργανισμού. Αξιοσημείωτη είναι και η επίδραση της στο ενδοκρινολογικό και ανοσολογικό συστήματα του οργανισμού. Ιδιαίτερα ευεργετικές για την ενίσχυση του ανοσοποοητικού και τη μείωση του στρες θεωρούνται η Χάθα Γιόγκα και η Κουνταλίνι Γιόγκα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine τεκμηρίωσε το γεγονός πως μετά από μόλις 8 εβδομάδες τακτικών πρακτικών διαλογισμού, ο άνθρωπος αποκτάει καλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση και μειώνει το στρες. Δοκίμασε μία χαλαρωτική συνεδρία γιόγκα για να καταπραΰνεις το σώμα και το απασχολημένο μυαλό σου. Η χαλάρωση είναι ένα συστατικό της σωματικής υγείας που συχνά υποτιμάμε. Φρόντισε να την βάλεις από σήμερα σε προτεραιότητα.

2 Βάρη

Η προπόνηση δύναμης παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα άγχους και τη διάθεση. Ακριβώς όπως κάθε τύπος άσκησης, η προπόνηση δύναμης προωθεί την παραγωγή καλών ορμονών, με τα βάρη να σου προσφέρουν την ικανοποίηση όταν πιέζεις τον εαυτό σου και βλέπεις να έχεις αποτελέσματα. Δοκίμασε τα squats και deadlifts. Διάβασε ακόμη: Κάτσε κάτω από την μπάρα: Ποιο πρόγραμμα με βάρη είναι καλύτερο για σένα;

3 Αερόβια

Aερόβιες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, cardio ή χορός προσφέρουν οφέλη από τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Όταν ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται, το σώμα σου απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την “καλή διάθεση” όπως είναι η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτές οι δραστηριότητες σε βοηθούν να νιώθεις καλύτερα σωματικά και διανοητικά. Οι προπονήσεις HIIT μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις την προπόνηση γρήγορη και αποτελεσματική και να μειώσεις το άγχος σου.

4 Πολεμικές τέχνες

Για πολλούς οι πολεμικές τέχνες είναι ο τέλειος τρόπος να αποκτήσουν φόρμα, να απελευθερώσουν ενέργεια και να απαλλαγούν από την ένταση και το άγχος. Η εκμάθηση των τεχνικών είναι χρήσιμη για να κρατάς το μυαλό σου απασχολημένο και μακριά από τους παράγοντες που σου προκαλούν άγχος. Οι διάφορες μορφές πολεμικών τεχνών σου μαθαίνουν αυτοπειθαρχία και αυτοάμυνα, διατηρώντας παράλληλα τη φόρμα σου σε καλά επίπεδα. Διάβασε ακόμη: 5 + 1 λόγοι για να ξεκινήσεις κάποια πολεμική τέχνη

5 Kickboxing

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται υπό άγχος, έχουν πολλή ένταση και νιώθουν θυμό. Το kickboxing είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το άγχος σου και να εκτονώσεις αυτά τα συναισθήματα χτυπώντας απλώς το σάκο. Επιπλέον, η βελτίωση της ισορροπίας, η καύση θερμίδων και η αύξηση της ευελιξίας είναι κάποια από τα πολλά οφέλη αυτής της μορφής άσκησης. Διάβασε ακόμη: 5 αθλήματα για πρωτάρηδες που θα σε (ξε)σηκώσουν!

6 Pilates

Παρά το γεγονός ότι το Pilates θεωρείται αναερόβια άσκηση, είναι επίσης μια άσκηση που ανακουφίζει από το άγχος. Το πιλάτες δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει και το άγχος. Διάβασε ακόμη: Pilates: Τί πρέπει να προσέξεις πριν το ξεκινήσεις