ΥΓΕΙΑ

Μήπως τρώω περισσότερη ζάχαρη από όσο νομίζω;

Σε μια γενναία απόφαση, οι Βρετανοί κυβερνητικοί επιστήμονες μείωσαν την συνισταμένη δόση ζάχαρης που «επιτρέπεται» να προσλαμβάνουν οι πολίτες στο μισό. Η απόφαση χαρακτηρίζεται γενναία, επειδή παρά το γεγονός ότι αποτελεί οδηγία, χτυπάει ευθέως τα συμφέροντα των εταιριών αναψυκτικών και των εταιριών μπισκότων και γλυκών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να στοχεύουν να παίρνουν μόνο το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους από την ζάχαρη. Η συμβουλή του Βρετανικού επιστημονικού συμβουλίου ήταν ότι μόνο το 11% των ημερησίων θερμίδων ή το 10% αν συνυπολογίσουμε το αλκοόλ θα έπρεπε να αποτελείται από ζάχαρη. Αυτό βγαίνει περίπου στα 50 γρ. ζάχαρη ημερησίως για τις γυναίκες και τα 70 γρ. για τους άντρες με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις αν είναι ή όχι fit. Όμως η επίσημη κυβερνητική οδηγία (όπως και της Ε.Ε. για εμάς) ανέβαζε αυτήν την ποσότητα στα 90 γρ. Δηλαδή στα 22,5 κουταλάκια ζάχαρης.

Δυστυχώς, η Βρετανική έρευνα έδειξε πως τα παιδιά από 1.5 μέχρι 3 ετών λαμβάνουν το 11,9% των θερμίδων τους από ζάχαρη, τα παιδιά από 4-10 ετών το 14,7%, οι έφηβοι από 11-18 ετών το 15,6%. η κατηγορία 19-64 το 12.1% και οι 65 και άνω, λαμβάνουν το 11,5% των θερμίδων τους από την ζάχαρη.

Καταλαβαίνετε πόσο ανησυχητικό αντίπτυπο μπορεί να έχει αυτή η έρευνα για τα ελληνικά δεδομένα. Γιατί για παράδειγμα όταν το 25% των παιδιών της Βρετανίας ήταν υπέρβαρα το 2004, το 2006 μετά από συνεχείς καμπάνιες και ενημέρωση γύρω από την υγιεινή το ποσοστό έπεσε στο 18,5%! Σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την ενημέρωση και δυστυχώς είμαστε οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ «πρωτάθλητές» στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη με 44% στα αγόρια 5 έως 17 ετών και 38% στα κορίτσια στην ήλια ηλικιακή κατηγορία.

Επιστρέφουμε στην εθνική έρευνα διατροφής της Βρεταν στις να μην πιεστούν οιn Survey, rollong programme 2008-2012ίας. Στις ηλικίες 1,5-18 «υπεύθυνοι» της πρόσληψης έξτρα ζάχαρης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως στην ηλικία 1,5-3 ετών), τα δημητριακά (με κορύφωση στην ηλικία 4-10 ετών) , τα αναψυκτικά (με κορυφαία ηλικιακή κατηγορία αυτή των 11-18 ετών) και στις τρεις κατηγορίες το 19% μέχρι 22% της ζάχαρης προέρχεται από ζάχαρη, γλυκά και μαρμελάδες. Στους ενήλικες από 19 έως και πάνω από 65 ετών, τα πράγματα είναι ποιό ισορροπημένα, με το αλκόολ να αποτελεί ένα μικρό λόγο πρόσληψης ζάχαρης και τα άλλα γλυκαντικά περίπου ισομερώς κατανεμημένα.

Παρά τις βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει ευθεία σύνδεση μεταξύ πρόσληψης ζάχαρης και παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών ασθενειών, οι μεταβλητές εκτός της ζάχαρης είναι πάρα πολλές και αφήνουν πάτημα στις εταιρίες να μην προβούν σε μέτρα. Παρόλα αυτά η ίδια η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών της Βρετανίας (τα μέλη της είναι όλοι οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών στην Βρετανία), ανακοίνωσε πως «η διεξοδική ανάλυση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Διατροφή ερεύνησε τον ρόλο των σακχάρων, των υδρογονανθράκων και των ινών. Θα κοιτάξουμε το περιεχόμενο της αναφοράς και τις προτάσεις της τις επόμενες εβδομάδες, με την πρόθεση να συμμετάσχουμε στην συμβουλευτική διαδικασία και τις σχετικές συζητήσεις.»

 

Πληροφορίες από την Βρετανική National Diet & Nutrition Survey, programme 2008-2012