Fitness

Πως μπορεί να σε βοηθήσει το τρέξιμο στις business;

Ο κόσμος των επιχειρήσεων πάντα μπορεί να βρει ομοιότητες ή στοιχεία από το οτιδήποτε, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να αποδίδει καλύτερα. Θυμόμαστε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να παραδίδει μαθήματα σε στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με το πως να κινητοποιείς κάποιον που είναι στην κορυφή να παραμείνει εκεί.  Έχουν γραφτεί βιβλία σχετικά με την Μαφία και ποιά νόμιμα χαρακτηριστικά της μπορούν να αντιγράψουν οι σύχρονες επιχειρήσεις.

Γιατί οι σύγχρονοι επιχειρηματίες να μην μπορούν να δανειστούν στοιχεία από το τρέξιμο;

Κράτησε ενέργεια

 

Εννοείται πως το να χτίζεις μια επιχείρηση από το μηδέν, είναι δρόμος μεγάλων αποστάσεων. Πρέπει να διαφυλάξεις ενέργεια για την κρίσιμη στιγμή: τον τερματισμό-κλείσιμο μιας σημαντικής συμφωνίας, η οποία μπορεί να σε κρατήσει για την υπόλοιπη χρονιά. Το παν είναι ο ρυθμός, αν πας πολύ γρήγορα δεν θα είσαι σε θέση να κοντρολάρεις την ενέργειά σου για να σε βγάλει μέχρι τον τερματισμό, ενώ αν πας πολύ αργά θα τερματίσεις από τους τελευταίους.

 

Θέσε στόχους

 

Όπως στην προπόνηση λες: «Θα τρέξω το δεκαράκι με κανονικό ρυθμό» και την επόμενη μέρα λες «θα το τρέξω με ρυθμό ανάμεσα στα 10 και στα 5 χιλιόμετρα», έτσι πρέπει να κάνεις και στην επιχείρησή σου. Να θέτεις στόχους. Δεν έχει σημασία αν ο τελικός σου στόχος ακούγεται ακατόρθωτος. Αν όλοι οι ενδιάμεσοι στόχοι που θέλεις να καταφέρεις είναι ρεαλιστικοί, τότε θα καταφέρεις και τον τελικό σου στόχο.

 

Βγάλε ένα σχέδιο δράσης και ακολούθησέ το μέχρι την κορυφή ή τον πάτο

 

Αν το σχέδιο είναι προσεκτικά σχεδιασμένο και ρεαλιστικό και όχι περίπτωση κακών υπολογισμών, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου βγει. Όσο προετοιμάζεσαι για τον αγώνα είσαι συγκεντρωμένος και έχεις καθαρό μυαλό, αλλά όταν έρθει η ώρα του αγώνα, τυφλώνεσαι από τον ενθουσιασμό.

Και τρέχεις χωρίς αύριο. Δεν μπορείς όμως να καθορίζεις την στρατηγική σου βάσει του τι κάνουν οι άλλοι. Μπορεί να κυνηγάς ένα «λαγό» ή ένα παγκόσμιο πρωταθλητή. Το αποτέλεσμα; Θα εξαντληθείς και θα χάσεις τον στόχο σου. Σκέψου τι λόγους εξυπηρετούσε το πρόγραμμά σου πριν το αλλάξεις. Αν οι λόγοι έχουν αλλάξει, άλλαξε το πρόγραμμα, αν όχι; Τότε μην βιάζεσαι.

Να θυμάσαι κάτι, αν δεν είσαι αυτός με την αντοχή, δεν είσαι αυτός με την ταχύτητα, δεν είσαι αυτός με τον μεγάλο δρασκελισμό, οφείλεις να είσαι ο πιο έξυπνος, αλλιώς δεν έχεις καμία ελπίδα.

 

Δεν είναι κάθε μέρα του Άη Γιαννιού

 

Η μέρα είναι τέλεια, έχει πολύ καλό καιρό, έχεις παρέα που σπρώχνει ο ένας τον άλλο πιο ψηλά, είναι το πιο ωραίο τρέξιμο που έχεις κάνει στην ζωή σου. Αύριο;

Αν δεν έχεις παρέα, αν χιονίζει, αν βρέχει τότε τι; Τα παρατάς; Όχι, επειδή κάθε μέρα δεν είναι ίδια, σήμερα είναι ωραία, αύριο λιγότερο, δέξου τα πράγματα ως έχουν, προσαρμόσου και επικράτησε. Πολλοί αθλητές επιλέγουν να προπονούνται στα δύσκολα, επιλέγουν τις στερήσεις και προτιμούν τις αντίξοες συνθήκες ή τους δύσκολους αντιπάλους. Γιατί στα δύσκολα είναι που βελτιώνεσαι και οι δυσκολίες φτιάχνουν πρωταθλητές. Δεν απογοητευόμαστε στα δύσκολα, δεν ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά στα εύκολα. Μέτρον άριστον.

 

Προπονήσου με άλλους

 

Δεν είναι πιο εύκολο, δεν σου δίνει το έξτρα κίνητρο, τα μεγάλα δεν μοιάζουν μικρά όταν προπονείσαι με παρέα; Έτσι και στις δουλειές: Μάθε από τον άλλον, κάνε παρέα με άτομα που έχουν περάσει ή περνάνε τα ίδια και σε καταλαβαίνουν. Στάσου για αυτούς και θα σταθούν και αυτοί για εσένα. Κάποιοι θα το αποκαλούσαν ελιτισμό ίσως, αλλά στην πραγματικότητα είναι αλληλο(ϋπο)στήριξη. Στο κάτω κάτω πρέπει να κάνεις το λάθος και να φας τα μούτρα σου; Δεν μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων; Έχεις πάντα δίκιο και κανείς δεν είναι ικανός να σε συμβουλέψει; Τότε αντιμετώπισέ τα όλα μόνος σου και καλό κουράγιο… 

 

Το πνεύμα του ανταγωνισμού και του νικητή

 

Αν βλέπεις μια πλάτη να τρέχει μπροστά σου, το ανθρώπινο ένστικτο σε καλεί, είτε να συμβαδίσεις μαζί του, είτε να προσπεράσεις (το ίδιο και στην οδήγηση). Στον αγώνα δεν υπάρχουν Δευτέρες, σκυλιά που τρώνε…παπούτσια και άλλες δικαιολογίες. Βγαίνεις για να νικήσεις, βγαίνεις για να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ, βγαίνεις για να αποδείξεις στον εαυτό σου πως είσαι καλύτερος από χθες.

Αυτό συμβαίνει και με μια νέα επιχείρηση όπως το…wefit! Επενδύεις σε αυτό, είσαι μέσαι ψυχή τε και σώματι, βρισκόμενος σε μονόδρομο: ή κερδίζεις ή φεύγεις. Χωρίς να μπορείς να κάνεις διάλειμμα, χωρίς διακοπές για διαφημίσεις. Είσαι σε ένα ποκερικό Heads Up σε παρτίδα που κρίνει τον νικητή. Πρέπει απλά να το πιστέψεις και να συγκεντρωθείς στο πως να πετύχεις τον στόχο σου.