ΥΓΕΙΑ

Μήπως ήρθε η ώρα να σταθούμε όρθιοι; Γνωρίστε τα γραφεία για όρθιους εργαζόμενους!

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καθιστική ζωή είναι κάτι κακό για την υγεία μας. Η δουλειά γραφείου επίσης επιτείνει το πρόβλημα, καθώς οι θέσεις όπου εργαζόμαστε τα χρόνια από την βιομηχανική επανάσταση και έπειτα είναι πολύ «μακριά» από την θέση που έχει συνηθίσει το ανθρώπινο σώμα. Με αποτέλεσμα, προβλήματα σε μέση, πλάτη και αυχένα.

Κάποιοι θέτουν με λίγο τραγικό τρόπο, ότι κάθε στιγμή που περνάμε καθιστοί οι θρομβώσεις και τα προβλήματα χειροτερεύουν και μειώνεται το προσδώκιμο ζωής. Δεν είναι πάντα έτσι. Μια εργονομική καρέκλα γραφείου και η σωστή στάση του σώματος, μπορούν να ελαχιστοποίησουν τα προβλήματα

Τη λύση έρχονται να δώσουν οι θέσεις εργασίας σε όρθια στάσηση ή αλλιώς standing desks. Είναι πλήρως λειτουργικά γραφεία, ρυθμισμένα έτσι ώστε ο εργαζόμενος να στέκεται όρθιος αντί να κάθεται. Δεν θα αναφέρουμε μόνο τα θετικά, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία.

Οι όρθιες θέσεις εργασίας δεν κάνουν για όλους. Μπορεί κάποιος να υποφέρει από τραυματισμό, μπορεί μια εργαζόμενη να είναι έγκυος, κάποιος εργαζόμενος να υποφέρει από χονδροπάθειες στα γόνατα, προβλήματα στην σπονδυλική στήλη ή απλά να κουράζεται από την όρθια θέση.

Η όρθια θέση είναι ιδανική για εργαζόμενους σε δημιουργικές δουλειές γιατί δεν…«κάθεσαι». Όταν είσαι όρθιος, έχεις και καλύτερη συγκέντρωση στο να ολοκληρώσεις μια εργασία, ενώ νιώθεις περισσότερη ενέργεια. Όταν είσαι καθιστός είναι πολύ πιο εύκολο να νυστάξεις ή να βλέπεις έναν υπολογιστή χωρίς να σκέφτεσαι. Σύμφωνα με μαρτυρίες η εργασία σε όρθια στάση σε ωθεί να πληκτρολογείς πιο γρήγορα, ενώ αν κολλήσεις σε κάτι, κάνεις μικροδιατασούλες ή περπατάς λίγο πάνω-κάτω, αυξάνεις την ροή του αίματος και σκέφτεσαι πιο γρήγορα.  Επίσης στεκόμενοι όρθιοι χάνετε θερμίδες, ενώ καθιστοί αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στους γλουτούς. Πέρα από το θερμιδικό κέρδος, στα θετικά συγκαταλέγεται και η βελτίωση του μεταβολισμού.

Αλλά για να εργάζεστε όρθιοι, χρειάζεστε άνετα παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά ή βόλτας με ενισχυμένη σόλα. Τα οποία δεν είναι πολύ ταιριαστά αν φοράς κοστούμι για παράδειγμα. Άρα αποκλείονται τα παπούτσια με τακούνι ή τα σκληρά δερμάτινα παπούτσια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εταιρείες προτείνουν πλαστικά ματ, ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς. Οι πόνοι στις φτέρνες, καμιά φορά και στους αχίλλειους τένοντες είναι γεγονός. Ειδικά χωρίς ματ από καουτσούκ ή πλαστικό ή ειδικά παπούτσια. Τέλος ή στατικότητα και το μικρό εύρος κίνησης μπορεί επίσης να ενοχλήσει τον εργαζόμενο.

Με τη δική μας λογική, τα οφέλη από την όρθια εργασία είναι πολλά, αλλά θα έπρεπε να γίνεται σε γραφεία που μετατρέπονται είτε σε όρθια, είτε σε κλασσικά. Αυτό διευκολύνει καθώς δεν χρειάζονται πολλαπλά γραφεία, ενώ υπάρχουν και βάσεις για οθόνες και πληκτρολόγια, ώστε να εργάζεστε στα παλιά σας γραφεία όρθιοι για κάποια διαστήματα της ημέρας! Άλλη εναλλακτική είναι η αγορά ενός standing desk, αλλά να υπάρχει και ένα ψηλό σκαμπό για να ξεκουράζεστε για λίγο!

 

 

* Η φωτογραφία του κειμένου προέρχεται από σχετικό άρθρο της Fast Company, όπου η συντάκτρια διηγείται την δική της εμπειρία. Δεν το λάβαμε υπ' όψιν μας το άρθρο, αλλά αν σας ενδιαφέρει ρίξτε μια ματιά. 

Ένα ρυθμιζόμενο γραφείο, που καλύπτει και την όρθια και την καθιστή στάση.