ΥΓΕΙΑ

Μην αγνοείς τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Μην αγνοείς τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

Οι πολλές ώρες στον υπολογιστή, η χειρωνακτική εργασία, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, η ενασχόληση με το τένις, το τρέξιμο, οι τέντοντες που εκφυλίζονται με την ηλικία και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, μπορεί να προκαλέσουν τενοντίτιδα. Ξεκινά με μικρής έντασης πόνους οι οποίοι αυξάνονται σταδιακά και εμφανίζονται πιο συχνά. Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να αγνοήσεις τα συμπτώματα της τενοντίτιδας. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό και να μην το αφήσεις σε καμία περίπτωση να «περάσει μόνη της».

«Πώς θα το καταλάβω;»

Κάποιοι τένοντες παρουσιάζουν πιο συχνά τενοντίτιδες όπως σε καρπούς (τενοντίτιδα καρπού), ώμους (τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου), αγκώνες (αγκώνας του τενίστα), γόνατα (τενοντίτιδα επιγονατιδικού – jumper' s knee) και στην πτέρνα (τενοντίτιδα αχίλλειου). Τα συμπτώματα είναι τα εξής: Παρουσιάζεται πόνος στην άρθρωση όταν κινείς το σημείο που έχει τενοντίτιδα, όταν σηκώνεις π.χ. τα χέρια σου ψηλά. Ο πόνος αντανακλάται και στο υπόλοιπο χέρι ή πόδι, επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλές φορές δεν μπορείς παρά να κάνεις μόνον περιορισμένες κινήσεις, εμφανίζεται οίδημα (πρήξιμο) ή ακούγεται κάποιος χαρακτηριστικός ήχος.

«Θα μου ζητήσει ο γιατρός ακτινογραφίες ή μαγνητική;»

Οι τενοντίτιδες δε χρειάζονται ιδιαίτερες διαγνωστικές εξετάσεις για να διαγνωστούν όπως για παράδειγμα ο υπέρηχος. Ο γιατρός, με την κλινική εξέταση, μπορεί να διαπιστώσει τα συμπτώματα της τενοντίτιδας. Απλή ακτινογραφία ίσως χρειαστεί για να αποκλείσει άλλες παθήσεις των οστών. Μαγνητική τομογραφία σπάνια μπορεί να χρειαστεί.

«Τι θεραπεία πρέπει να ακολουθήσω;»

Ο γιατρός σου θα το αποφασίσει αυτό. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να ξεκουράσεις την πάσχουσα περιοχή, απέχοντας από τις δραστηριότητες που επιτείνουν το πρόβλημα, φορώντας έναν κηδεμόνα ή νάρθηκα. Προσοχή όμως: η ξεκούραση στην τενοντίτιδα σηκώνει συζήτηση. Η καθολική αποχή από κάθε δραστηριότητα καταστρέφει τον κολλαγόνο ιστό και μάλιστα μετά από μεγάλες περιόδους αποχής από τη δραστηριότητα επανέρχεται εντονότερα ο πόνος. Το κλειδί είναι η «προσαρμογή» των φορτίων και όχι η αποφυγή τους. Αν πονάς στον καρπό π.χ. ξεκούραζε το χέρι σου κάνοντας όμως ειδικές ασκήσεις που θα σου υποδείξει ο γιατρός σου προκειμένου να ενδυναμώσεις την περιοχή, αν έχεις τον αγκώνα του τενίστα τότε άλλαξε τεχνική στον τρόπο με τον οποίο κρατάς την ρακέτα.

Καλό είνα να τοποθετήσεις πάγο στο σημείο που πονάς, σε καμία περίπτωση όμως ζεστό επίθεμα γιατί επιδεινώνει τη φλεγμονή.

Συνήθως, συστήνονται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ηλεκτροθεραπείες, βελονισμός, χειροπρακτική, φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις, θεραπευτικό λέιζερ (που μειώνει τη φλεγμονή), αναλγητικά ρεύματα (χαμηλής τάσης ρεύμα που προκαλεί υπεραιμία στην περιοχή). Σπανιότερα και ανάλογα το πρόβλημα γίνονται ενέσεις κορτιζόνης, κορτικοειδών ή ενζύμων που επιταχύνουν την επούλωση, μεσοθεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αρθροσκόπηση, ώστε να διαγνωστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος.

Τι πρέπει να θυμάσαι: Τις περισσότερες φορές η συντηρητική θεραπεία αρκεί για την αντιμετώπιση. Χρειάζεται όμως να «ακούς» και το σώμα σου. Προσπάθησε να κάνεις διαλλείματα κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας που σχετίζεται με τη τενοντίτιδα και μη δουλεύεις με τον ίδιο τρόπο για πολλές ώρες.