ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα και πρόληψη. Δωρεάν εξετάσεις από τις 4 μέχρι τις 8 Μαΐου!

Το 33% των διαγνωσμένων καρκίνων παγκοσμίως, αφορά είδη καρκίνων του δέρματος, ενώ οι θάνατοι σε ετήσια βάση φτάνουν τους 66.000. Συμμετέχετε στην εβδομάδα πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του δέρματος που θα διαρκέσει από τις 4-8 Μαΐου και μην γίνετε άλλος ένας αριθμός σε στατιστική! Από την 1 Απριλίου (no joke) βρίσκεται σε λειτουργία η ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης και εξυπηρέτησης 215-2152223, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν ποιοί είναι οι συνεργαζόμενοι δερματολόγοι για να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση. Η σελίδα Euromelanoma Greece μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Από τα 2 εκ. κρούσματα παγκοσμίως, οι 130.000 αφορούν το μελάνωμα. Το μελάνωμα αποτελεί κακοήθη όγκο του δέρματος ή των βλεννογόνων. Αυτοί οι όγκοι -δυστυχώς- δεν είναι επιθετικοί προς το δέρμα, αλλά εξαπλώνονται μέσω των αιμοφόρων και των λεμφικών αγγείων με γοργούς ρυθμούς. Επίσης δυστυχώς, το σώμα μας δεν έχει άμυνα απέναντι στο μελάνωμα, καθώς τα κύτταρα του μαλανώματος δεν αναγνωρίζονται ως επιθετικά από τον οργανισμό μας και δεν λαμβάνει αντίμετρα.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν τα μάτια μας λένε άλλα και ένας φακός ακτίνων UV λέει μια διαφορετική ιστορία.

 

Παρότι οι γυναίκες προσβάλλονται από μελάνωμα 2 φορές πιο συχνά από τους άντρες, οι άντρες είναι κατά πολύ λιγότερο ενημερωμένοι, με αποτέλεσμα να μετρούν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Ρόλο ανάπτυξης μελανώματος παίζουν τα εγκαύματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία (2-3 τον χρόνο είναι υπέρ-αρκετά), η κληρονομικότητα και η απόχρωση του δέρματος. Για αυτό η χρήση αντηλιακού είναι υποχρεωτική από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου.

 

Επικίνδυνα σημάδια

 

Πρέπει να φανείτε ιδιαίτερα καχύποπτοι στις περιπτώσεις που:

 

  • Η ελιά μεγαλώνει.
  • Η ελιά αλλάζει χρώμα.
  • Γίνεται απροσδιόριστο το όριο μεταξύ ελιάς και δέρματος.
  • Είναι ασύμμετρη.

 

Ο μέσος Έλληνας έχει 8,8% πιθανότητα να εκδηλώσει δερματική κακοήθεια, στοιχείο το οποίο προέκυψε από την αντίστοιχη περσινή εκστρατεία και εξέταση των πολιτών.

Περρισότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

 

Ένα σχετικό βίντεο μικρής διάρκειας του Thomas Leveritt –από όπου και πήραμε το screenshot- μπορεί να μας πει πάρα πολλά: