ΥΓΕΙΑ

Maskne: Βγάζεις σπυράκια με την υφασμάτινη μάσκα;

Η υφασμάτινη μάσκα προκαλεί σπυράκια και ακμή. Δες πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πριν από λίγους μήνες φράσεις όπως «κοινωνική απόσταση», «καραντίνα,» και «ισοπέδωση της καμπύλης» θα αποτελούσαν μέρος του καθημερινού λεξιλογίου μας. Εάν είσαι υπεύθυνος πολίτης που φοράς μάσκα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού πιθανότατα να γνωρίζεις και άλλη μια νέα λέξη: «maskne». H maskne αναφέρεται στα σπυράκια που προκαλούνται από τη χρήση υφασμάτινης μάσκας.

Τι προκαλεί την maskne;

Ο τεχνικός όρος για τη maskne είναι «μηχανική ακμή» και είναι το αποτέλεσμα της τριβής που προκαλεί το ύφασμα της μάσκας στο δέρμα. Αυτή η τριβή μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ερεθισμό του δέρματος που κλείνει τους πόρους, συμβάλλοντας στην ακμή και μπορεί να επιδεινωθεί από την υγρασία που δημιουργείται λόγω της χρήσης μάσκας και την εφίδρωση. Εμφανίζεται κυρίως στο πηγούνι, στη μύτη ή στα μάγουλα.

Πώς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις τη maskne

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είσαι καταδικασμένος να βγάζεις σπυράκια κάθε φορά που φοράς μάσκα προσώπου (την οποία, τώρα, θα πρέπει να τη φοράς παντού). Μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο φροντίδας της υφασμάτινης μάσκας και στην φροντίδα της επιδερμίδας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο να απαλλαγείς από τη σπυράκια και την ακμή που δημιουργεί.

1 Επίλεξε τη σωστή μάσκα

Ένα από τα πρώτα βήματα για την πρόληψη της maskne είναι να επιλέξεις τις σωστές μάσκες προσώπου. Όσες έχουν βαμβάκι ή μετάξι είναι καλύτερες επιλογές, επειδή και τα δύο υφάσματα είναι πιο απαλά για το δέρμα και δημιουργούν λιγότερη τριβή από τα συνθετικά υφάσματα, όπως είναι ο πολυεστέρας. Επίσης πρέπει να επιλέγεις μάσκα που να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό σου, να μην είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή.

Εάν είναι μεγάλη η μάσκα για σένα θα αναγκάζεσαι να τη διορθώνεις και να την προσαρμόζεις συνεχώς τη κάθε 20 δευτερόλεπτα, γεγονός που κάνει την τριβή χειρότερη και τη μάσκα σου πιο βρώμικη.

Εάν η μάσκα σου είναι μικρή και σφιχτή, υπάρχει πολύ μικρή ροή αέρος και αυτό δημιουργεί ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, το οποίο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη και καλλιέργεια των δερματικών βακτηρίων. Καθώς αναπτύσσονται τα βακτήρια, φράζουν ή εμποδίζουν τους πόρους προκαλώντας επώδυνα σπυράκια.

2 Πλένε τη μάσκα σου τακτικά και σωστά

Χρησιμοποίησε απορρυπαντικά χωρίς χρωστικές, χωρίς άρωμα και μην βάζεις μαλακτικό ρούχων. Συχνά είναι τα αρώματα και οι χρωστικές που προκαλούν το πρόβλημα. Καλό είναι να έχεις αγοράσει αρκετές εφεδρικές υφασμάτινες μάσκες και να τις πλένεις στους 60 βαθμούς. Μην ξεχνάς να τις σιδερώνεις προτού τις φορέσεις.

3 Καθάριζέ το πρόσωπό σου πριν βάλεις μάσκα

Το σωστό καθαριστικό για τον τύπο του δέρματός σου θα αφαιρέσει το υπερβολικό σμήγμα, θα απολεπίσει απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ενώ θα αφήσει τον προστατευτικό δερματικό φραγμό ανέπαφο.

Εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα προτίμησε ένα ελαφρύ τζελ με απολεπιστικούς παράγοντες που να αποσυμφορεί τους πόρους. Αναζήτησε επίσης ήπιες συνθέσεις με σαλικυλικό οξύ που διασφαλίζουν απαλή καθαριστική και, ταυτόχρονα, ενισχυμένη κερατολυτική και εξυγιαντική δράση απομακρύνοντας ρύπους, σμήγμα, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα χωρίς να διαταράσσουν την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού.

4 Ενυδάτωνε την επιδερμίδα σου

Όταν ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου την κάνεις πιο ανθεκτική στην καθημερινή τριβή. Επίλεξε ανάλαφρες, oil free συνθέσεις που οφείλουν τη δράση τους στην ύπαρξη των υγραντικών ονομαζόμενων μορίων τα οποία μιμούνται τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες «παγιδεύοντας» νερό από το περιβάλλον που, στη συνέχεια, συγκρατούν και τροφοδοτούν την επιδερμίδα όταν και όπου το χρειάζεται.