Fitness

8 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη γυμναστική

Δεν είναι αυτά που νομίζεις. Σύμφωνα με έρευνες κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα για τη γυμναστική.

 

Πόσα πραγματικά γνωρίζεις για το fitness και τη γυμναστική; Μπορεί να εκπλαγείς από τις απαντήσεις που θα βρεις παρακάτω, σύμφωνα πάντα με δημοσιευμένες έρευνες. Είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος συγκεντρώσαμε τα 8 πράγματα για τη γυμναστική που μπορεί να μην γνωρίζεις αλλά να νομίζεις ότι τα γνωρίζεις. Δες και Τα 50 πράγματα που μάθαμε στα γυμναστήρια

 

1 Η γυμναστική ισοφαρίζει την καθιστική ζωή;

Όχι. Το μάθημα zumba ή το γυμναστήριο δεν αντισταθμίζει το γεγονός ότι κάθεσαι σε ένα γραφείο όλη την ημέρα. Σύμφωνα με μια σειρά από ερευνητικές μελέτες η καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, ακόμα κι αν κάνεις κάποια φυσική δραστηριότητα.

Μπορεί να αφιερώνεις μια ώρα στο γυμναστήριο ή να κάνεις κάποιο σπορ κάθε μέρα, σκέψου όμως τι κάνεις τις υπόλοιπες 23 ώρες.

Είναι σημαντικό να προσπαθείς να κινείσαι τακτικά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας με όποιον τρόπο μπορείς. Ακόμη και οι μικρότερες δραστηριότητες που γίνονται συχνά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία σου.

2 Η άσκηση σε αδυνατίζει;

Όχι. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την άσκηση ως τη μοναδική μέθοδο διαχείρισης βάρους, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση, όταν δεν συνδυάζεται με διατροφικές αλλαγές, συμβάλλει ελάχιστα στο αδυνάτισμα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι όταν μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων ολοκλήρωσε 12 εβδομάδες αεροβικής προπόνησης χωρίς δίαιτα, οι περισσότεροι δεν παρουσίασαν σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η γυμναστική ακόμη κι αν δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους από μόνη της, έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία σου.

3 Η γυμναστική σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου;

Ναι. Εάν ξεκινήσεις γυμναστική, αυτή δεν θα βελτιώσει μόνο το σώμα και την υγεία σου, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να πετύχεις και άλλους στόχους ζωής. Ερευνητές μελέτησαν την προπόνηση ατόμων που δήλωσαν συμμετοχή για τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης και διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση βελτίωσε τον καθορισμό στόχων, την οργάνωση και την πειθαρχία τους τόσο στην εργασία όσο και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Το να κόψεις τη συνήθεια του καθισιού μπορεί να σε βοηθήσει να κόψεις και άλλες κακές συνήθειες, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο Archives of Internal Medicine.

4 Το stretching πριν το τρέξιμο μειώνει την αντοχή σου;

Ναι. Η προθέρμανση stretching πριν από την άσκηση είναι αναγκαία αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το stretching πριν από το τρέξιμο μπορεί να μην είναι τόσο επωφελές για την προπόνησή σου.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Strength and Conditioning Research διαπίστωσε ότι το stretching πριν το τρέξιμο έκανε τους δρομείς λιγότερο αποτελεσματικούς στην απόδοση και στο τρέξιμο.

Αντί να κάνεις stretching, δοκίμασε να κάνεις δυναμική προθέρμανση με συγκεκριμένες ασκήσεις για να ζεστάνεις τις αρθρώσεις σου πριν το τρέξιμο. Μετά την προπόνηση μπορείς να συμπεριλάβεις διατάσεις για αποθεραπεία.

5 Το Facebook ενισχύει το κίνητρό σου για γυμναστική;

Ναι. Μπορεί να μην έχεις σκεφτεί ότι το Facebook θα μπορούσε να σε βοηθήσει με τους στόχους της γυμναστικής σου, αλλά η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να ενισχύσει σοβαρά το κίνητρό σου για γυμναστική.

Μελέτη του Fitbit διαπίστωσε ότι οι κολακευτικές φωτογραφίες στο Facebook αποτελούν το Νο1 κίνητρο για απώλεια βάρους.

Επιπλέον, το Fitbit αποκάλυψε ότι το 64% των ερωτηθέντων απέκτησαν κίνητρο να ξεκινήσουν να γυμνάζονται για να έχουν για κάτι να καυχώνται στους φίλους τους στο Facebook.

6 Η πρωινή άσκηση τονώνει το ανοσοποιητικό σου;

Όχι ακριβώς. Ενώ η καθημερινή άσκηση είναι σημαντική για την υγεία σου, έρευνα δείχνει ότι όσοι γυμνάζονται μεσημέρι ή απόγευμα μπορεί να έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με όσους γυμνάζονται το πρωί. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brunel στο Middlesex, διαπίστωσε ότι οι σκληρές προπονήσεις νωρίς το πρωί έθεσαν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα και τους αθλητές σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια και ιούς. Ενώ το πρωινό τζόκινγκ ή μια ήπια προπόνηση είναι απίθανο να σε βάλει σε κίνδυνο, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, είναι καλύτερο να αφήνεις τις σκληρές προπονήσεις για αργότερα.

7 Οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να κάνουν την ίδια προπόνηση;

Όχι. Η γυμναστική είναι μια δραστηριότητα όπου μπορείς να συμμετέχεις με το έταιρον, ωστόσο μπορεί να μην είναι καλή ιδέα για τις γυναίκες να ακολουθήσουν το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα προπόνησης με το σύντροφό τους.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δείχνει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ανταποκρίνονται στη γυμναστική και στη διατροφή με διαφορετικούς τρόπους.

Μάλιστα οι γυναίκες πρέπει να γυμναστούν πολύ περισσότερο και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή τους για να αποκομίσουν τα ίδια αποτελέσματα με τους άνδρες. Ενώ η άσκηση με τον σύντροφό σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις το κίνητρό σου, προσάρμοσε την προπόνησή σου ανάλογα με το φύλο για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

8 Πιστεύεις ότι επειδή γράφτηκες στο γυμναστήριο θα παραμείνεις;

Ένα μεγάλο όχι. Ενώ η εγγραφή σε ένα γυμναστήριο είναι μια από τις πιο συχνές αποφάσεις του Σεπτεμβρίου ή της Πρωτοχρονιάς, η έρευνα δείχνει ότι μετά από ένα μήνα χρήσης το 60% των μελών του γυμναστηρίου σταματά. Αντί να σπαταλάς χρήματα σε συνδρομές εκμεταλλεύσου στο έπακρο τις δωρεάν ευκαιρίες άσκησης, το τρέξιμο ή την πεζοπορία, ή κάνε κάποιες δοκιμαστικές προπονήσεις σε τάξεις γυμναστικής μέχρι να κολλήσεις σε αυτό που θα σου αρέσει πολύ, ώστε να μην τα παρατήσεις από τον πρώτο μήνα.   

Φιλία Μητρομάρα