Θα έχεις ακούσει ότι γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, πράγμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών και ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων. Η αντιβίωση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που οι ιώσεις ακολουθούνται από μικροβιακές λοιμώξεις. Όμως αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο γιατρός. Την επόμενη φορά που ο γιατρός σου θα σου δώσει συνταγή για το κρυολόγημα, κάν’ του αυτές τις ερωτήσεις και μην κάνεις την ανοησία (να πάρεις μόνος σου αντιβίωση): τα μικρόβια έχουν ανοσία.
1 «Χρειάζομαι πραγματικά αντιβίωση;»
Καθώς τα περισσότερα κρυολογήματα και μολύνσεις του άνω αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς, στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν βοηθάνε, ο γιατρός σου θα πρέπει να είναι σε θέση να σου εξηγήσει γιατί σου γράφει συνταγή για φάρμακα αντί να συστήσει απλώς ύπνο και κοτόσουπα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γιατροί υποθέτουν ότι οι ασθενείς περιμένουν να τους γράψουν φάρμακα – και γι’ αυτό είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brigham and Women’s διαπίστωσε ότι μεταξύ 1996 και 2010, οι γιατροί στις ΗΠΑ έγραφαν αντιβίωση στο 60% των ασθενών με πονόλαιμο και στο 73% των ασθενών με βρογχίτιδα – ποσοστά που θα έπρεπε να είναι κοντά στο 0, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, εκτός από τις περιπτώσεις στρεπτόκοκκου, που είναι βακτηριακή μόλυνση. Επίσης, η χρήση τους είναι δικαιολογημένη εάν διαπιστωθεί επιμόλυνση από μικρόβιο, ενώ συνιστώνται και στη θεραπεία κάποιας ασθένειας που έχει προκληθεί από μικρόβιο, όπως είναι η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, η μικροβιακή πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η οστεομυελίτιδα, οι ουρολοιμώξεις ή τα αποστήματα.
2 «Είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό για τη μόλυνσή μου;»
Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Antimicrobial Chemotheraphy, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 61% των συνταγών αντιβίωσης ανέφεραν φάρμακα ευρέος φάσματος, ακόμα κι όταν ένα φάρμακο μικρού φάσματος (όπως η αμοξυκιλλίνη) συχνά είναι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών. Οι γιατροί επέλεγαν περισσότερο φάρμακα που αντιμετώπιζαν μολύνσεις του αναπνευστικού, του δέρματος και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ ένα πιο στοχευμένο αντιβιοτικό αρκούσε.
3 «Μπορώ να γυμναστώ ενώ παίρνω αντιβίωση;»
Εάν λαμβάνεις αντιβίωση για κάποιο μικρό πρόβλημα υγείας (π.χ. ρινίτιδα, ωτίτιδα), τότε μπορείς να ακολουθήσεις ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης, όπως για παράδειγμα γιόγκα, πιλάτες. Ωστόσο, απέφυγε την έντονη σωματική άσκηση, επειδή μπορεί να εξαντλήσει τον οργανισμό σου, που είναι ήδη καταπονημένος. Εάν η αντιβίωση χορηγείται για την αντιμετώπιση μιας πιο σοβαρής κατάστασης (π.χ. βρογχίτιδα), τότε συνιστάται η αποχή από τη γυμναστική για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.