ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: Υπάρχει θεραπεία;

Τουλάχιστον 3 στους 4 νοσούν από τον ιό HPV, από το πιο κοινό σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, μολυσμένων δακτύλων, μολυσμένα sex toys και πιθανότατα από άλλα αντικείμενα όπως πετσέτες κ.λπ., και δεν το γνωρίζουν. Στους άντρες εμφανίζεται στην ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών. Στις γυναίκες στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, αλλά και την περινεϊκή, περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Επίσης, αν και σπανιότερα, εντοπίζεται και στα χείλη του στόματος, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα. Δες τι πρέπει να κάνεις.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις

Οι εξετάσεις που μπορεί να σου συστήσει ο γιατρός είναι οι εξής:
Αν είσαι γυναίκα:
Κλινική εξέταση σε γυναικολόγο
Τεστ Παπανικολάου
Κολποσκόπηση
Βιοψία
Μοριακά τεστ για αναζήτηση του DNA των HPV, του mRNA και άλλα μοριακά τεστ (όπως p16, Ki-67 κλπ).

Αν είσαι άντρας:
Κλινική εξέταση σε δερματολόγο – αφροδισιολόγο
Βιοψία για μοριακή ανάλυση και απομόνωση ολικού DNA και RNA. Η ακριβής τυποποίηση του ιού HPV είναι σημαντική, καθώς ορισμένοι από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες.

Υπάρχει θεραπεία;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο, που να εξαφανίζει τον ιό από τον οργανισμό σου. Η θεραπεία που συνήθως γίνεται είναι η αφαίρεση ή η καταστροφή του ιστού που φλεγμαίνει. Εκείνο που οφείλεις να κάνεις είναι τακτικές εξετάσεις, να παρακολουθείσαι από το γιατρό και να φοράς πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Αν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι ισχυρό η φλεγμονή υποχωρεί από μόνη της και σπάνια παρουσιάζονται υποτροπές. Δες ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν:

Φαρμακευτική: όπως η ποδοφυλοτοξίνη, ποδοφυλλίνη, τριχλωρο-οξικό οξύ κ.ά.

Κρυοθεραπεία ή κρυοπηξία: Με αυτή καταστρέφονται οι βλάβες με την χρησιμοποίηση υγρού αζώτου. Θεωρείται παλιά μέθοδος, μπορεί να καταστρέψει και περιοχές υγιούς δέρματος ενώ αυξάνει πάρα πολύ τον κίνδυνο των υποτροπών και η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές.

Διαθερμοπηξία ή αλλιώς ηλεκτροκαυτηρίαση: Με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα στους ιστούς, όπου η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα, με αποτέλεσμα τη θερμική καταστροφή των επιλεγμένων βλαβών. Κι αυτή θεωρείται παλιά μέθοδος ενώ παρουσιάζει μακρύ χρόνο αποθεραπείας.

Χειρουργική αφαίρεση: Ενδείκνυται μόνο σε μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα αν εμφανίζονται στον πρωκτό.

Laser CO2: Αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων που επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία, με την χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, με πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας, χωρίς πόνο κατά την αποθεραπεία, χωρίς να δημιουργούνται υποχρωμίες και ουλές.

Μέθοδος Inhibit Condylomata: Πρόκειται για συνδυαστική δερματολογική μέθοδο που αντιμετωπίζει τη βάση υποτροπής της νόσου αφού εξαλείφει όλες τις εστίες και σταματά την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Χρησιμοποιείται υπερπαλμικό Laser CΟ2, ταυτόχρονα με την χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών με ενισχυμένη δέσμη φωτός.