ΥΓΕΙΑ

Χαρτομάντηλο, να κεράσω; Ανοιξιάτικες αλλεργίες και πως να προστατευτείτε

Σιγά σιγά ο Μάρτιος φεύγει και οι αλλεργικές αντιδράσεις στην γύρη βρίσκονται σε έξαρση. Οι αλλεργίες βρίσκουν ακόμα πιο πρόσφορο έδαφος στο αστικό περιβάλλον όπου οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προσκολλώνται στην γύρη δημιουργώντας ένα εκρηκτικό cocktail. Ο δυνατός αέρας και οι συχνές βροχοπτώσεις που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη των αλλεργιών σε όλη την χώρα.

Γνωστοί αλλεργιογόνοι παράγοντες

 

Από τους πιο γνωστούς αλλεργιογόνους παράγοντες είναι το πεύκο, το οποίο προκαλεί αλλεργία κυρίως εξαιτίας των κουκουλιών από κάμπιες που αυτήν την εποχή έχουν γεμίσει τα πεύκα. Τα τριχίδια από τις κάμπιες όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο ακάλυπτο μέρος του σώματός σας είναι αυτά που προκαλούν την ελλεργιογόνο δράση. 

Η γύρη της ελιάς είναι από τους πιο συχνούς αλλεργιογόνους παράγοντες με την ανθοφορία της να αρχίζει από τα τέλη Απρλίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

 

Το περδικάκι είναι το πιο δυνατό αλλεργιογόνο με πιθανότητα 70% να σας ενοχλήσει με κάποιο τρόπο. Είναι ζιζάνιο με κόκκινο χρώμα και ο βλαστός του θυμίζει τα ιταλικά χόρτα. Ανά περιοχές θεωρείται δυναμωτικό, αλλά δεν αξίζει το ρίσκο.

 

Τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι είναι επίσης ένας ισχυρός αλλεργιογόνος παράγοντας. Σε ένα γραμμάριο μπορεί να βρίσκονται από 100 μέχρι και πάνω από 15.000 ακάρεα (καλά να περάσεις).

 

Πως να το αντιμετωπίσετε

 Προληπτικά

  • Αποφύγετε τις βόλτες σε πάρκα, στην εξοχή και το βουνό, ειδικά όταν ο αέρας είναι δυνατός και μεταφέρει μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα.
  • Αν έχετε και αυτοκίνητο και μηχανή, προτιμήστε το αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα για τις διαδρομές σας. Στο σπίτι, ανοίξτε να αεριστούν οι χώροι μέχρι τις 9 και μετά κλείστε τα παράθυρα.
  • Φορέστε τα γυαλιά ηλίου σας σε όλες τις μετακινήσεις σας.
  • Καθαρίζετε το σπίτι σας καθημερινά, από σκόνες και ακάρεα.

 

Δραστικές λύσεις για την αλλεργική ρινίτιδα, σε συνεννόηση με γιατρό και φαρμακοποιό  

 

  • Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να πάρετε φάρμακα με τα αντιισταμινικά να έχουν τις γνωστές παρενέργειες της υπνηλίας στην από στόματος χρήση, με πιο ασφαλή αποτελέσματα στην τοπική χρήση, χωρίς την παρενέργια της υπνηλίας και με δράση εντός δεκαλέπτου.
  • Στα κορτιζονούχα ενδορινικά spray ουσιαστικά μιλάμε για θεραπεία, οπότε χρειάζεται λίγες μέρες να λειτουργήσει.
  • Τα αποσυμφορητικά ανακουφίζουν μόνο από το σύμπτωμα και δεν συνιστούν μορφή θεραπείας για την αλλεργική ρινίτιδα, αντίθετα η πολυήμερη χρήση του προκαλεί μεγαλύτερη συμφόρηση.