ΥΓΕΙΑ

Γιατί ζαλίζεσαι μετά το τρέξιμο;

Η αίσθηση ζάλης μετά το τρέξιμο μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σου, η ζάλη είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ξέρεις που οφείλεται: κόπωση, έλλειψη ενέργειας, μη αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, υψηλές θερμοκρασίες και αφυδάτωση, ειδικά σε μη καλά προπονημένους δρομείς, με επιπλέον κιλά. Αν σε πιάνει και σένα ζάλη μετά το τρέξιμο δες που οφείλεται. Είσαι στο τρέξιμο; Αυτά είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να προσέχεις αν είσαι αρχάριος

 

 

 

 

Γιατί ζαλίζεσαι μετά το τρέξιμο; 

Η ζάλη κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από ένα τρέξιμο μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

1 Αφυδάτωση

Η μη λήψη αρκετών υγρών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, ένα από αυτά είναι και η ζάλη. Εάν είσαι αφυδατωμένος σε σημείο που να αισθάνεσαι ζάλη, αναζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια. Απόφυγε την αφυδάτωση πίνοντας πολλά υγρά πριν, κατά και μετά το τρέξιμο.

2 Πεσμένο σάκχαρο

Εάν δεν τροφοδοτείς τον οργανισμό σου επαρκώς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πέσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη και αδυναμία. Η σωστή κατανάλωση τροφών πριν και κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι σημαντική για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αυτό ισχύει ακόμα και αν τρέχεις νωρίς το πρωί. Είναι καλή ιδέα να φας πρώτα ένα ελαφρύ σνακ πριν βγεις από την πόρτα.

Διάβασε επίσης: Τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις διατάσεις μετά από το τρέξιμο; 

3 Υπόταση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις υπόταση, η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ροή του αίματος αυξάνεται στους μυς που χρησιμοποιούμε: στα πόδια. Μόλις σταματήσεις να κινείσαι, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει το αίμα πίσω στον εγκέφαλο. Έτσι η λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ζάλη μέχρι και λιποθυμία. Αυτό ονομάζεται “ορθοστατική υπόταση”, η οποία σχετίζεται με την άσκηση και είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δεις κάποιους δρομείς να λιποθυμούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός αγώνα. Γι΄αυτό, όταν τρέχεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίζεις να κινείσαι αφού τελειώσεις το τρέξιμο. Συνέχισε να περπατάς αν είναι δυνατόν και, εάν όχι, σήκωσε τα πόδια σου ψηλά. Πιες οπωσδήποτε νερό ή και κάποιο αθλητικό ποτό για να αντικαταστήσεις τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες. 

4 Εξάντληση λόγω θερμοκρασίας

Η ζάλη μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι εξάντλησης λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας (π.χ. καύσωνας). Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεις το τρέξιμο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά και τον χειμώνα πρέπει να προσέχεις. Όταν αναπνέεις στο κρύο, ο ξηρός αέρας αναγκάζει το σώμα να θερμάνει και να υγροποιήσει τον αέρα αυτό. Έτσι, με κάθε εκπνοή έχεις σημαντικές απώλειες υγρών επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι όταν τρέχεις στο κρύο.

Διάβασε επίσης: 7 τρόποι να γυμναστείς στο κρύο (κρυώνουν βρε τα παλικάρια;) 

5 Άλλα θέματα υγείας

Μερικές φορές η ζάλη μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας, όπως ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία). Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να νιώθεις ζάλη μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να επισκεφθείς έναν γιατρό αν νιώθεις ζάλη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή μετά από το τρέξιμο.

 Τέλος, μία γενική συμβουλή: μην οδηγήσεις το αυτοκίνητό σου μέχρι να βεβαιωθείς ότι είσαι καλά. Καλό είναι να έχεις πάντα έναν φίλο μαζί σου όταν τρέχεις, ως μέτρο ασφαλείας!