ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να αλλάζεις συχνά οδοντόβουρτσα /πετσέτα/σάκο/αθλητικά;

Απάντησε ειλικρινά: πόσο συχνά αλλάζεις τα αθλητικά σου ή την οδοντόβουρτσά σου; Αν δεν τα καθαρίζεις ή δεν τα ανανεώνεις σε τακτική βάση, το πιθανότερο είναι να μοιράζεσαι τη ζωή σου με δισεκατομμύρια βακτήρια, ακάρεα σκόνης, μόρια γύρης και μούχλας.

Ποιο αντικείμενο: Αθλητικά παπούτσια
Κινδυνεύεις από: Μύκητες ποδιών
Σκέψου τα αθλητικά σου ως αμορτισέρ: Αν έχουν χάσει την ικανότητα υποστήριξης του ποδιού, αυτό αυξάνει την ένταση της πρόσκρουσης στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα γόνατα και τους γοφούς, προκαλώντας σκλήθρες και πόνο. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχαν 100 φορές περισσότεροι μύκητες σε ένα ζευγάρι παλιά αθλητικά παπούτσι απ’ ό,τι στην τουαλέτα!
Πότε να τα αλλάξεις: Η φθορά εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις. Ένας βασικός κανόνας είναι να αλλάζεις τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο κάθε 1.000 χιλιόμετρα περίπου (αυτό αντιστοιχεί σε οχτώ μήνες περίπου αν τρέχεις 25 χιλιόμετρα τη βδομάδα). Ωστόσο, πρέπει να το κάνεις πιο νωρίς αν η επένδυση αρχίσει να χαλά.

Ποιο αντικείμενο: Τσάντα γυμναστηρίου
Κινδυνεύεις από: Έκζεμα και «πόδι του αθλητή».
Μετά από μια εντατική προπόνηση στο γυμναστήριο, βάζεις όλα τα ρούχα και τον εξοπλισμό σου μέσα στην τσάντα, αφήνοντάς τα καμιά φορά αρκετές ώρες. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που είναι εξαιρετικά εύφορο έδαφος για μικρόβια. Οι τσάντες γυμναστηρίου είναι πηγή βακτηριακών μολύνσεων, όπως έκζεμα, καλόγεροι και έλκη, και μυκητιακών μολύνσεων, όπως το «πόδι του αθλητή».
Πότε να την αλλάξεις: Σκούπιζέ τη τακτικά και αντικατάστησέ τη τουλάχιστον κάθε χρόνο.

Ποιο αντικείμενο: Οδοντόβουρτσα
Κινδυνεύεις από: Σταφυλόκκοκο και γαστρεντερίτιδα.
Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσε ότι μία οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείται για 1,5 μήνα περιέχει περίπου δέκα εκατομμύρια μικρόβια, ανάμεσά τους ο μύκητας candida και ένα υψηλό ποσοστό ενδεχομένων θανατηφόρων βακτηρίων, όπως σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και E. Coli. Επιπλέον, τα μικρόβια αυτά έχουν τη δυνατότητα να μπουν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω μικροσκοπικών αμυχών στα ούλα. Με τη φύλαξη της οδοντόβουρτσας στο ίδιο δοχείο με τις οδοντόβουρτσες των άλλων που μένουν στο σπίτι σημαίνει ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από άτομο σε άτομο.
Πότε να την αλλάξεις: Τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Επιπλέον, άλλαξέ τη μετά από ένα κρυολόγημα, γρίπη, στοματική μόλυνση ή πονόλαιμο, καθώς τα μικρόβια κρύβονται στις τρίχες και μπορεί να οδηγήσουν ξανά σε μόλυνση.

Ποιο αντικείμενο: Πετσέτα
Κινδυνεύεις από: Δερματικά προβλήματα
Η πετσέτα του μπάνιου ή αυτή που χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο είναι εστία μικροβίων. Είναι κοινή παρανόηση ότι επειδή είσαι καθαρός όταν χρησιμοποιείς πετσέτα, δε χρειάζεται αλλαγή τόσο συχνά. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που κάνεις ντους, απολεπίζονται κύτταρα του δέρματος, που επικάθονται στην πετσέτα. Αυτό αφήνει βακτήρια, που πολλαπλασιάζονται στη βρεγμένη πετσέτα. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να εξαπλωθούν αιτίες μόλυνσης στην πετσέτα, που οδηγούν κυρίως σε δερματικά προβλήματα.
Πότε να την αλλάξεις: Δύο φορές τη βδομάδα, να την πλένεις πάντα στους 60 βαθμούς και να μη τη μοιράζεσαι με άλλον

Ποιο αντικείμενο: Ξυράφι
Κινδυνεύεις από: Θυλακίτιδα
Κατά το ξύρισμα, οι αιχμηρές άκρες της λεπίδας φθείρονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, στομώνοντας τη λεπίδα μετά από επαναλαμβανόμενες χρήσεις, ενώ η τακτική βύθιση στο νερό (και η φύλαξή του όσο είναι ακόμα βρεγμένο) προκαλούν περαιτέρω φθορά της λεπίδας. Οι φθαρμένες λεπίδες γεμίζουν νεκρά κύτταρα κι αυτό μπορεί να προκαλέσει αμυχές (που μολύνονται εύκολα), θυλακίτιδα και συχνά ερεθισμούς του δέρματος.
Πότε να το αλλάξεις: Μόλις σταματήσει να είναι τόσο αποτελεσματικό. Και μη δανείζεσαι ποτέ το δικό του.