ΥΓΕΙΑ

Γιατί να ξεκινήσεις γυμναστήριο προτού μείνεις έγκυος;

Επειδή η γονιμότητα μετράει υπάρχουν και άλλοι 10 λόγοι για να το κάνεις.

Λιγότερες από το 14% των Αμερικανίδων κάνουν 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες μέρες της βδομάδας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise. Μετά τη σύλληψη, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 6%. Αν μας ρωτούσες για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μόλις 1%, ίσως και λιγότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμόσυνης. Κι όμως, η ιδανική στιγμή να αρχίσεις ένα πρόγραμμα άσκησης είναι τώρα, πριν μείνεις έγκυος. Έτσι, ενώ θα ενισχύσεις τη γονιμότητά σου μόλις συλλάβεις, θα σου έχει ήδη γίνει συνήθεια. Η τακτική αεροβική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών, τις κράμπες στα πόδια και την υπερβολική αύξηση βάρους – ενώ θα ενισχύσει την ενέργεια και την αντοχή σου. Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, η καρδιά σου θα δουλεύει 50% πιο δυνατά απ' ό,τι τώρα. Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχεις πριν συλλάβεις, τόσο καλύτερα θα νιώθεις στην πορεία. Ξεκίνησε με ένα ρεαλιστικό στόχο, όπως το να περπατάς μερικές μέρες τη βδομάδα. Επίσης δες γιατί είναι τόσο σημαντικό να γυμνάζεσαι κατά την περίοδο της εκγυμοσύνης.

1 Δεν θα πάρεις πολύ βάρος
Έρευνες δείχνουν πώς μπορείς να πάρεις 5 κιλά λιγότερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αν γυμνάζεσαι και τρέφεσαι υγιεινά.

2 Ο τοκετός σου θα είναι πιο εύκολος
Οι δυνατοί κοιλιακοί και το ενισχυμένο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να σου δώσει περισσότερη ενέργεια και την αντοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσες έκαναν αεροβική στο νερό είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να ζητήσουν παυσίπονα κατά τη διάρκεια του τοκετού σε σύγκριση με όσες δεν ασκούνταν.

3 Μειώνεις τον κίνδυνο διαβήτη κύησης κατά 27%
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκγυμονούν και έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ την πρώτη δεκαετία μετά τον τοκετό και αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή υπέρβαρου μωρού. Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ανάγκη σου για ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα.

4 Θα είσαι καλύτερη μαμά
Οι μαμάδες που γυμνάζονται έχουν καλύτερη διάθεση από όσες δεν το κάνουν, τόσο αμέσως μετά την προπόνηση αλλά και γενικά σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνη τους.

5 Θα πονάς λιγότερο
Περίπου τα δύο τρίτα των εγκύων γυναικών πονούν στην πλάτη, αλλά οι ασκήσεις στο νερό και η γιόγκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Μάλιστα η άσκηση κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτούς τους πόνους.

6 Θα μειώσεις τη δυσκοιλιότητα
Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης και της μήτρας που μεγαλώνει δημιουργούν δυσκοιλιότητα, αλλά η άσκηση μαζί με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα σε βοηθήσει να επισκέπτεσαι την τουαλέτα χωρίς πρόβλημα.

7 Θα έχεις περισσότερη ενέργεια
Ακόμη κι εκείνες τις ημέρες που δεν μπορείς να σηκωθείς από τον καναπέ, αν διανύσεις μία απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια θα σε αναζωογονήσει.

8 Δε θα κάνεις παχύσαρκο μωρό
Τα μωρά που γεννιούνται υπέρβαρα είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα στο νηπιαγωγείο. Επίσης το βάρος των νεογνών από μητέρες με διαβήτη κύησης επηρεάζει τα ίδια αφού είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.

9 Θα είσαι πιο ευέλικτη
Ρηλαξίνη, μια ορμόνη της εγκυμοσύνης που παράγεται από τις ωοθήκες και μαλακώνει τους συνδέσμους της πυέλου διευκολύνοντας τον τοκετό και βοηθά την εξάλειψη (μαλάκωμα και λέπτυνση) του τραχήλου την ώρα της γέννας. Επωφελήσου από αυτό και κάνε γιόγκα!

10 Μπορεί να αποφύγεις το νυστέρι
Όσες ασκούνται τακτικά έχουν 55% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν αιδοιοτομή και μέχρι τέσσερις φορές λιγότερο πιθανό να κάνουν καισαρική τομή, σύμφωνα με έρευνες.