ΥΓΕΙΑ

Γιατί ένα ατμόλουτρο τώρα είναι μια πολύ καλή ιδέα

Κάνοντας ένα ατμόλουτρο μπορεί να είναι εξίσου καλό για την υγεία σου όπως και η άσκηση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι όταν το σώμα σου θερμαίνεται σε ένα ατμόλουτρο καίει πιο αποτελεσματικά τις θερμίδες, μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος με παρόμοιο τρόπο που κάνει μία προπόνηση κατά την οποία ζεσταίνεσαι και ιδρώνεις.

 

 

 

 

Η μελέτη

Οι ερευνητές συνέκριναν άνδρες που έκαναν μακράς διάρκειας ατμόλουτρο σε θερμοκρασία 40° C και άνδρες που έκαναν μια κυκλική προπόνηση για μια ώρα. Και οι δύο δραστηριότητες δόθηκαν για να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος κατά 1° C. Αν και η καύση θερμίδων ήταν υψηλότερη στους ποδηλάτες, ωστόσο όσοι έκαναν ατμόλουτρο έκαψαν ακόμα περισσότερες θερμίδες σε μισή ώρα. Η ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι ένα σημαντικό μέτρο μεταβολικής φυσικής κατάστασης, ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες, αλλά η τιμή του σακχάρου στο αίμα ήταν 10% χαμηλότερη μετά από το φαγητό σε όσους έκαναν ατμόλουτρο. Η αντιφλεγμονώδης ανταπόκριση του σώματος στην άσκηση ήταν παρόμοια με το ζεστό μπάνιο.

 

Αυτή η έρευνα υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η παθητική θέρμανση από ζεστά λουτρά, σάουνες και ατμόλουτρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου. Μια φινλανδική μελέτη το 2015 δείχνει ότι οι συχνές σάουνες βελτίωσαν την καρδιαγγειακή λειτουργία στους άνδρες, μειώνοντας την εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο συσχετίζεται με μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δείχνει ότι τα θερμά λουτρά μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον εξήγησε ότι η παθητική θέρμανση αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα αέριο που μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων. Από τις βασικές λειτουργίες του είναι να στέλνει το μήνυμα στα λεία μυϊκά κύτταρα των αρτηριών να χαλαρώσουν. Το νιτρικό οξείδιο ελευθερώνεται από το ενδοθήλιο και κατευθύνεται στο εσωτερικό της αρτηρίας προκαλώντας χαλάρωση. Έτσι οι αρτηρίες διαστέλλονται και ρυθμίζεται η πίεση του αίματος. Επιπλέον, μία σημαντική πληροφορία: Το νιτρικό οξείδιο παίζει ρόλο στη στύση. Όταν ο σεξουαλικός ερεθισμός δια μέσου των νεύρων φτάσει στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του πέους, αυτά παράγουν νιτρικό οξείδιο. Έτσι διαστέλλονται τα αγγεία, γεμίζουν αίμα και επέρχεται η στύση.  

Γι’ αυτό λοιπόν άναψε τον θερμοσίφωνα, κλείδωσε την πόρτα του μπάνιου, βάλε χαλαρωτική μουσική και μούλιασε στο ζεστό νερό. Θα σου κάνει καλό!

 

Photo by Sarah Cervantes on Unsplash