Fitness

Από τι εξαρτάται η επιλογή των ποδοσφαιρικών σου παπουτσιών;

Η σωστή επιλογή ενός ποδοσφαιρικού παπουτσιού μπορεί να καθορίσει την απόδοσή σου και την έκβαση του αγώνα και να σε προστατέψει από τυχόν τραυματισμούς. Άνεση, αντοχή, ταχύτητα, σταθερότητα και ποιότητα είναι μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει ένα παπούτσι ποδοσφαίρου για να απολαύσεις το παιχνίδι χωρίς να κάτσεις στον πάγκο. Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα έψαξε στην αγορά και σου αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για να επιλέξεις σωστά το δικό σου ζευγάρι.

 

 

Από τι εξαρτάται η επιλογή των ποδοσφαιρικών σου παπουτσιών;

 

1 Από την επιφάνεια στην οποία παίζεις

Εάν πρόκειται να φορέσεις τα παπούτσια σου σε βρεγμένη, λασπώδη επιφάνεια, ένα ζευγάρι με την ένδειξη HG στο κουτί είναι ακατάλληλη επειδή θα γλυστράς συνεχώς. Το ίδιο ισχύει και αν παίζεις σε τεχνητό χλοοτάπητα, μία σόλα SG δεν είναι κατάλληλη. Προτού αγοράσεις παπούτσια ποδοσφαίρου σκέψου σε τι έδαφος θα παίζεις και για πόσο χρονικό διάστημα. Αν πραγματικά δεν έχεις ιδέα και θέλεις να κάνεις μία ασφαλή επιλογή, μια σόλα FG είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή καθώς μπορεί να φορεθεί στις περισσότερες επιφάνειες. Οι 7 βασικοί τύποι παπουτσιού ενός ποδοσφαιρικού παπουτσιού είναι:

  • All ground: για όλους τους τύπους εδάφους.
  • AT – Turf: Η προτιμώμενη επιλογή για παίκτες που παίζουν σε τεχνητό artificial έδαφος. Προσφέρουν επιδόσεις σε παίκτες που παίζουν σε οποιοδήποτε είδος χλοοτάπητα.
  • AG – Artificial Ground: Κατάλληλες για επιφάνειες με τεχνητό χλοοτάπητα όπου οι κορυφαίες μάρκες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόσφυση. Τέτοιου τύπου παπούτσια ποδοσφαίρου καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται σε φυσικό γρασίδι. 
  • SG – Soft Ground: Είναι κατάλληλες σε ένα αρκετά μαλακό έδαφος, κυρίως για περιοχές όπου βρέχει πολύ συχνά και συνήθως διαθέτουν αντικαταστάσιμες τάπες.
  • FG – Firm Ground: Είναι κατάλληλη για φυσικό έδαφος με γρασίδι, όχι όμως βρεγμένο. Στα περισσότερα γήπεδα υπάρχει τεχνητός χλοοτάπητας έτσι οι εταιρείες προσαρμόζουν τα σχέδιά τους και η FG είναι πλέον αποδεκτή ως επιλογή σε τεχνητό γρασίδι.
  • IN – Indoor: Για έδαφος που δεν γλιστράει, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Τα παπούτσια εσωτερικού χώρου είναι σχεδιασμένα για κάθε είδους ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

 

2 Από το υλικό του

  • Δέρμα: Είναι ιδανικά επειδή αντέχουν περισσότερο και αναπνέουν καλύτερα από τα παπούτσια με συνθετικά υλικά αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και αντικαθιστώνται από τα συνθετικά. Το μειονέκτημά τους είναι ότι απορροφούν νερό ενώ συνήθως τα επιλέγουν μεγαλύτερης ηλικίας παίκτες. 
  • Συνθετικό: Τα συνθετικά παπούτσια σου προσφέρουν καλύτερη μόνωση και είναι ιδανικά για υγρά ή γεμάτα λάσπες γήπεδα επειδή απομακρύνουν το νερό και στεγνώνουν εύκολα. Δεν αναπνέουν τόσο καλά όσο τα δερμάτινα.
  • Knitted (πλεκτά): Ο Lionel Messi και ο Gareth Bale τα φόρεσαν στο Mundial της Βραζιλίας. Πρόκεται για πλεκτά αθλητικά παπούτσια, που παρέχουν άνεση και ευελιξία ενώ αποτελούν και μία οικολογική πρόταση υπόδησης.

 

3 Από τη θέση στην οποία παίζεις

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αγοράσεις παπούτσια ποδοσφαίρου είναι η θέση στην οποία παίζεις. Υπάρχουν παίκτες που παραμένουν σε μια συγκεκριμένη θέση, ενώ υπάρχουν και άλλοι που αλλάζουν θέσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι τερματοφύλακες: χρειάζονται ένα παπούτσι ποδοσφαίρου που να τους προσφέρει τη δυνατότητα να μετακινούνται πολύ γρήγορα πλευρικά.
  • Οι αμυντικοί: χρειάζονται ένα παπούτσι ποδοσφαίρου που να προσφέρει ελαφρώς μεγαλύτερη προστασία και που να επιτρέπει μία καθαρή πάσα.
  • Οι μέσοι: χρειάζονται ένα παπούτσι που να τους προσφέρει έλεγχο της μπάλας και την ικανότητα να τρέχουν για 90 λεπτά με πλήρη άνεση.
  • Οι περιφερειακοί (wingers): χρειάζονται ένα παπούτσι ελαφρύ που να τους παρέχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης και της γρήγορης αλλαγής κατεύθυνσης.
  • Οι επιθετικοί: θα επωφεληθούν από ένα ζευγάρι παπούτσια που θα έχουν ελάχιστο βάρος για εκρηκτικές κινήσεις και ταχύτητα.

 Διάβασε επίσης: Πώς να επιλέξεις τα σωστά παπούτσια μπάσκετ

Τί να προσέξεις όταν αγοράζεις ένα παπούτσι ποδοσφαίρου

Οι εταιρείες αθλητικών παπουτσιών έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνολογίες που προορίζονται για επίδοξους… μπαλαδόρους. Δες ποια είναι τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

Το κόψιμο στον αστράγαλο

Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια έχουν δύο βασικά κοψίματα γύρω από τον αστραγάλο:

  • 1. Dybamic Fit: Πρόκειται για μια κάλτσα ενίσχυσης που προσαρμόζεται άψογα γύρω από τον αστράγαλο και παρέχει καλύτερη σταθερότητα και πρόληψη τραυματισμών.
  • 2. Κλασσικό: Χαμηλό κόψιμο γύρω από τον αστραγάλο, στο επίπεδο του αστραγάλου που παρέχει περισσότερη ευκινησία.

Το πάνω μέρος του παπουτσιού (Upper):

Καλό είναι να έχει:

  • Tech fit: υλικό δυναμικής πίεσης, που αγκαλιάζει το πόδι σαν κάλτσα, για καλύτερο κοντρόλ της μπάλας.
  • Γλώσσα συμπίεσης για βελτιωμένη εφαρμογή και σταθερότητα
  • PrimeKnit για καλύτερο έλεγχο της μπάλας.
  • Sprint frame: Είναι ο σκελετός του παπουτσιού το οποίο προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα και διαφέρει από το παπούτσι, ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους αν είναι δηλαδή πλατύ ή λεπτό. Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ένα λεπτό παπούτσι είναι κατάλληλο για γρήγορες ταχύτητες και ευέλικτο στο παιχνίδι οπότε ιδανικό για επιθετικούς παίκτες, ενώ ένα πλατύ χαρίζει σταθερότητα και είναι ιδανικό για σταθερές θέσεις στο παιχνίδι όπως είναι οι αμυντικοί και οι τερματοφύλακες.

Το σωστό μέγεθος μετράει!

Αντίθετα με ένα παπούτσι τρεξίματος το παπούτσι ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να μαλακώσει ούτε το μέγεθός του να μεγαλώσει με το πέρασμα του χρόνου και να «ξεχειλώσει». Όταν δοκιμάζεις το νέο σου ποδοσφαιρικό παπούτσι, πάντα απογευματινές ώρες και φορώντας τις ποδοσφαιρικές σου κάλτσες, παρατήρησε εάν μπορείς να κουνήσεις τα δάχτυλα του ποδιού σου με άνεση και εάν πιέζεται η φτέρνα σου στο πέλμα του παπουτσιού. Εάν συμβαίνει ένα από τα δύο ή και τα δύο δοκίμασε παπούτσια για να βρεις αυτά που θα εφαρμόζουν άψογα στα πόδια σου.

Κάθε πότε να αλλάζεις τα παπούτσια ποδοσφαίρου

Οι επαγγελματίες αλλάζουν κάθε δύο μήνες, ενώ διαθέτουν περίπου τρία με πέντε ζευγάρια παπούτσια για τις προπονήσεις τους. Εάν παίζεις τακτικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα ποδόσφαιρο μπορείς να τα αλλάζεις κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Τα περισσότερα σχέδια παπουτσιών ποδοσφαίρου προσομοιώνονται στο street football και το αστικό ποδόσφαιρο και φοριούνται καθημερινά. Οπότε οποιοδήποτε παπούτσι κι αν διαλέξεις το σίγουρο είναι ότι μπορείς να το φορέσεις και στις εξόδους σου χωρίς πρόβλημα. Διάβασε: Οι καλύτερες ασκήσεις για αύξηση αντοχής και εκρηκτικότητας