ΥΓΕΙΑ

Φυσικά εντομοαπωθητικά δώρο της φύσης +video!

Η φύση έχει μεριμνήσει ώστε κάποια φυτά να αποτελούν φυσικό εχθρό των κουνουπιών! Μάθετε περισσότερα για τα «πράσινα» εντομοαπωθητικά!

 

Σιτρονέλλα

Η Σιτρονέλλα είναι το Νο1 βιολογικό αντικουνουπικό στον κόσμο. Γνωστό και ως lemon grass, είναι είδος γρασιδιού που θέλει αρκετό πότισμα και είναι υπέρ-αποτελεσματικό. Από κεριά, μέχρι γλαστράκια ή αυτοσχέδια αντικουνουπικά με αιθέρια έλαια η σιτρονέλλα αποτελεί σίγουρη λύση.

 

Νεπέτα ή μαγιοβότανο

Ήπιο παραισθησιογόνο που λατρεύουν οι…γάτες, το Nepeta Cataria (νεπέτα η γατόφιλη) είναι το καλύτερο εντομοαπωθητικό. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει τους λόγους που αυτό πιάνει, αλλά είναι κατά 50% πιο δραστικό από το DEET! Στους ανθρώπους δεν έχει παραισθησιογόνους παρενέργειες, αλλά ανακουφίζει από σπασμούς του στομάχου. Αν έχετε γάτα σκεφτείτε το καλά πριν το αγοράσετε, αλλά αν έχετε αλλεργία στις γάτες ή μένετε σε μονοκατοικία ή σε ισόγειο και 1ο όροφο μην το αγοράσετε γιατί κάθε μέρα θα έχει γατοπάρτυ σπίτι σας! 

 

Κατηφές

Χαρακτηριστική μυρωδιά, ιδιαίτερα ενοχλητική για τα κουνούπια που προέρχεται από την ουσία πύρεθρο. Όπως και τα προαναφερόμενα φυτά θέλει πρωινό και αρκετό ήλιο. Παρότι ετήσιο φυτό μπορεί είτε να ξαναφυτρώσει μόνο του την άλλη χρονιά ή να κρατήσετε σπόρο. Αρέσει πολύ στις μέλισσες, ενώ θεωρείται από τα φυτά που προστατεύουν την ντομάτα από τους δικούς της εχθρούς.

 

Μελισσόχορτο ή lemon balm

Άλλο ένα δώρο της φύσης που λειτουργεί ως αντικουνουπικό, είναι συγγενικό της Μέντας και πολύ εύκολο σε συντήρηση και φύτευση. Μεγαλώνει γρήγορα και επιθετικά, οπότε καλό είναι να το περιορίσετε σε γλάστρα. Εκτμους. Για τους μελισσοκουρών και φυτεελε ρκός και αν το κλαδεύετε συχνά πυκνά για να το χρησιμοποιείτε σε σαλάτες ή για να φτιάξετε ρόφημα.

 

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι αγαπημένο φυτό των κηπουρών και φυτεύεται κοντά σε μελιτζάνες ή κολοκυθάκια . Λιγότερο δραστικό από τη Νεπέτα και τη Σιτρονέλλα, είναι πολύ καλό για μια ευρεία γκάμα εντόμων. Απλά δεν είναι το καλύτερο για τα κουνούπια. Οι ιδιότητές του και οι πολλές μαγειρικές του χρήσεις το κάνουν χρήσιμο για κάθε σπίτι.

 

Λεβάντα

Μαζί με τον Ευκάλυπτο, λίγο νερό και Σιτρονέλλα, η Λεβάντα είναι το 4ο συστατικό για να φτιάξεις light εντομοαπωθητικό με αιθέρια έλαια. Δίνει πανέμορφο χρώμα στον κήπο σας, είναι ελάχιστα απαιτητικό στην φροντίδα μετά τον πρώτο χρόνο (σχεδόν την παρατάτε) και είναι και εντομοαπωθητικό. Ή περίπου. Η ανθισμένη Λεβάντα αποτελεί αγαπημένο φυτό των μελισσών με πεντανόστιμα αποτελέσματα για τους μελισσοκόμους. Τέλος, θέλει αρκετό ήλιο και το άρωμά της έχει χαλαρωτικές ιδιότητες απ' ότι μας διαδάσκει η αρωματοθεραπεία.

 

Δεντρολίβανο

Αντικουνουπικό, εντομοαπωθητικό και ο καλύτερος τρόπος να καταστρέψεις ένα μαγειρεμένο ψάρι! Έχει όμορφη μυρωδιά αλλά όπως και ο δυόσμος (για αυτό και δεν τον γράψαμε) έχει γρήγορη ανάπτυξη και επεκτατικές βλέψεις! Σε κάθε περίπτωση είναι εντομοαπωθητικό και χαλαρωτικό.

 

Αψιθιά

Ή η πρώτη ύλη για το αψέντι! Πολύ πικρό ρόφημα, με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Αν καταναλώσεις ένα φλιτζάνι, θα αναγνωρίσεις ότι είναι τόσο πικρό που δεν θα σε πλησιάσει ξανά τίποτα κα ιειδικά για να πιεί το αίμα σου! Σχετικά δύσκολο φυτό, θέλει ήλιο και μέτρια φροντίδα, καθώς όπως καταλαβαίνετε δεν το πλησιάζει εχθρός. Το μόνο πρόβλημα είναι να βρείτε το κατάλληλο σημείο.