Interviews

Κυριάκος Μιχαήλ: Ο δάσκαλος της yoga που όλοι θα θέλαμε να έχουμε

Πολυδιάστατος όπως η yoga, δημιουργικός όπως το τραγούδι, ο yogi και τραγουδιστής Κυριάκος Μιχαήλ μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για την αξία της κάθε στιγμής.

Πώς προέκυψε η yoga;
Ασχολούμαι περίπου 10 χρόνια με τη yoga, έχω αποφοιτήσει από τη Γυμναστική Ακαδημία και έχω ασχοληθεί με τον χορό και τις πολεμικές τέχνες. Συνεργάστηκα με τον Φωκά Ευαγγελινό. Εκανα shotokan καράτε και έχω μαύρη ζώνη. Η yoga ήταν ένα κάλεσμα, μία πρόσκληση να μεταδώσω θετικότητα στους άλλους, αισιοδοξία, να βοηθήσω ανθρώπους να αλλάξουν μέσα από αυτή.

Τι πρόγραμμα διδάσκεις;
Διδάσκω YogaWorks η οποία αποτελεί μία μίξη των τριών γραμμών διδασκαλίας και περιλαμβάνει τη ζωντάνια της ashtanga yoga, τη ροή της viny yoga και την ευθυγράμμιση που είναι απαραίτητη σε κάθε asana και χαρακτηρίζει την iyengar yoga. Είναι ένα δυναμικό μάθημα που απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις ηλικίες. Νιώθω πολύ χαρούμενος όταν βλέπω αποτελέσματα στους μαθητές μου. Η YogaWorks ως πρόγραμμα έχει ελευθερία. Ο δάσκαλος το δημιουργεί όπως πιστεύει καλύτερα και χτίζει το μάθημά του ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών και τον στόχο που βάζει κάθε φορά. Δεν είναι μάθημα copy paste και χαρακτηρίζεται από την προσωπικότητα του κάθε δασκάλου, ενώ έχει να κάνει και με τη χημεία του δασκάλου και του μαθητή.

 

 

Τι σου έμαθε η yoga;

Εγώ ξεκίνησα αντίθετα – οι περισσότεροι μαθαίνουν πρώτα τις θέσεις και τις ευθυγραμμίσεις και μετά προχωρούν στην αναζήτηση και την πνευματικότητα. Εγώ ξεκίνησα από τις προσωπικές και πνευματικές μου αναζητήσεις και οδηγήθηκα στην τεχνική της yoga. Πιστεύω πως υπάρχει κάτι ανώτερο από εμάς, σαν ενέργεια, ο καθενας φυσικά αυτή την ανώτερη δύναμη τη μεταφράζει διαφορετικά. Όμως όταν νιώθεις ότι υπάρχει κάτι πέρα από τον εαυτό σου, νιώθεις και την ένωση με αυτό.


 

Πιστεύεις στο Θεό;
Είναι καλό να πιστεύεις κάπου, να έρχεσαι σε επαφή με τον ανώτερό σου εαυτό γιατί έτσι δίνεις σημασία στα πάντα, καταλαβαίνεις ότι η κάθε σου στιγμη έχει αξία. Η yoga σου μαθαίνει την προσωρινότητα της ζωής, κάθε αναπνοή είναι κύκλος ζωής. Εισπνέεις και φέρνεις ζωή, εκπνέεις και αποβάλλεις ζωή. Αν το φιλοσοφήσεις αυτό τότε θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς κάθε μέρα. Επίσης αυτό που μου έμαθε η ενασχόλησή μου με τη yoga είναι να δημιουργώ.Ό ταν δημιουργώ δεν βαριέμαι. Δεν εννοώ βέβαια να είσαι μονίμως σε κίνηση, χρειάζεται και να ακούς την κούρασή σου και να παίρνεις τον χρόνο σου, να μαθαίνεις να αφουγκράζεσαι το σώμα σου.

Με το τραγούδι νιώθεις δημιουργικός;
Νιώθω αγάπη. Δεν μπορώ να κάνω καμία δουλειά και να μην την αγαπάω. Θέλω να με καλύπτει, να με ολοκληρώνει και να αφοσιώνομαι σε αυτήν. Η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη από την παιδική μου ηλικία ήταν το τραγούδι. Οραματιζόμουν από μικρός ότι θέλω να γίνω τραγουδιστής όταν έβλεπα τα video clips. Δεν ήμουν καλός, δεν είχα καλή φωνή, αλλά επειδή ήθελα να βρω την εσωτερική μου φωνή και με τη βοήθεια καλών δασκάλων άρχισα να εκπαιδεύομαι και να τραγουδώ. Mάλιστα συμμετείχα σε σκηνές με το Γιώργο Μαρίνο και πρόζα και τραγούδι και κίνηση, γιατί είμαι και χορευτής! Από τις πιο δυνατές μου εμπειρίες μου ήταν αυτή με την Μαρινέλλα-Πάριο στον Διογένη.

 

 

Πώς σου φάνηκε όλο αυτό;
Ξύπναγα μόνος μου έντρομος. Φοβόμουν μήπως δεν τα καταφέρω αλλά η Μαρινέλλα με επιβράβευε και με ενθάρρυνε. Μετά τις φοβίες όταν αναλάμβάνεις το ρίσκο ανακαλύπτεις τις δικές σου δυνάμεις και προχωράς μπροστά. Πήρα το feedback όταν στα μαγαζιά στα οποία τραγουδούσα ήταν πάντα γεμάτα από κόσμο που πραγματικά διασκέδαζε μαζί μου. Ήδη έχω βγάλει ένα cd με τίτλο «Περιμένέ με» και ένα cd single με τον τίτλο «Κράτησέ με». Αυτή τη χρονιά έκανα συνειδητή παύση λόγω της yoga, επειδή παρακαλουθώ σεμινάρια πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Για πες μου για το Make a wish
Μια μέρα έγραψα τυχαία ένα τραγούδι με τίτλο «Κάνε μια ευχή» και το πρότεινα στον οργανισμό Make a wish να γίνει μια παραγωγή και όλα τα έσοδα να δωθούν στα παιδιά. Το κομμάτι τους άρεσε, το παρουσίασαν και τώρα θα βγει τον Οκτώβριο.

Με όλα αυτά που κάνεις υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή;
Όλα σίγουρα είναι θέμα προτεραιότητων. Είναι δύσκολο να έχω προσωπική ζωή αυτό το διάστημα, δεν έχω καθόλου μάλιστα, γιατί νιώθω σα να κάνω πρωταθλητισμό, όπως έκανα στο καράτε και στο μπάσκετ. Πρέπει να ξεκουράζομαι, αν δεν είσαι ισορροπημένος και ξεκούραστος δεν μπορείς να αποδόσεις, κάνω 7 – 8 ώρες yoga καθημερινά στα γυμναστήρια planet fitness, έπειτα πρέπει να μελετώ κομμάτια ή να κάνω πρόβες. Χρειάζεται να είμαι πολύ συγκεντρώμενος και επειδή όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους, όλο και κάτι μένει πίσω!

Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν yoga τι θα πρέπει να έχουν κατά νου;
Να δοκιμάσουν να κάνουν ένα μάθημα και να δουν αν πράγματι τους ταιριάζει και το κυριότερο: να αφεθούν, να μην είναι σφιγμένοι. Γενικά η γιόγκα κάνει για όλους και όλες τις ανάγκες: γυμνάζει βαθιά το σώμα, βοηθάει στην καλή στάση του σώματος, χαρίζει ευλιγίσια, ελαστικότητα, αντοχή, δίνει ισορροπία στο σώμα. Έχει πολλά οφέλη, έχει αμεση επίδραση στο δέρμα, κάνει αντιγήρανση και σε κάνει να νιώθεις παιδί. Είναι πολυδιάστατη.

 

Κι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι;
Θα πρέπει να το αγαπάει πάρα πολύ και να αισθάνεται ότι θέλει να εκφραστεί μέσα από αυτό. Επειδή η ενασχόληση με το τραγούδι είναι πρωταθλητισμός, αυτός ο κάποιος πρέπει να γνωρίζει μουσική, μουσικά όργανα, έστω βασικές γνώσεις, να προσέχει τη φωνή του, να κοιμάται καλά και να έχει γερό στομάχι γιατί δεν είναι εύκολη δουλειά. Πρέπει να είναι αποφασισμένος, να κάνει υποχωρήσεις εκεί που χρειάζεται αλλά να μη χάνει τον εαυτό του, ίσα ίσα να προσπαθεί συνεχώς να είναι ο εαυτός του.

Πήρες ποτέ μέρος σε κάποιο Talent show;
Όχι, δεν το κυνήγησα ποτέ. Πιστεύω ότι για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι ετοιμος για την προβολή που θα έχεις, για κάποιες ευκαιρίες πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αρπάξεις. Πιστεύω ότι μάλλον δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο και γι αυτό δεν δήλωσα ποτέ καμία συμμετοχή. Ήθελα να κάνω ό,τι κάνω στο δικό μου χρόνο.

Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί;
Το κίνητρό μου είναι να ζω την κάθε μου μέρα σαν να είναι η τελευταία αλλά και να χτίζω τις προϋποθέσεις για το αύριο, να δίνω στιγμή στην κάθε αξία, να νιώθω όμορφα και ολοκληρώμενος. Και αυτό μου τα δίνουν εξίσου και τα δύο: και η yoga και το τραγούδι.

Εάν κάποιος έρθει σε ένα μάθημα yoga μαζί σου θα πει… κι ένα τραγούδι;
Ποιος ξέρει; Αν το αισθάνεται και το θέλει γιατί όχι;

Ποιος είναι ο Κυριάκος Μιχαήλ
Απόφοιτος της γυμναστικής ακαδημίας Αθηνών, με καταγωγή απο την Κύπρο και την Ζάκυνθο. Προέρχεται απο τον χώρο του αθλητισμού, των πολεμικών τεχνών, του χορού,της μουσικής αλλά και του τραγουδιού. Είναι απόφοιτος 200 ωρών της σχολής του YogaWorks και πιστοποιημένος δάσκαλος του yoga alliance. Είναι επίσημος συνεργάτης της ιδιωτικής σχολής Grafts, δίνοντας τη γνώση και τη φιλοσοφία του στον τομέα της yoga και υπεύθυνος δάσκαλος yoga στο asanatv.gr.

Το 2005-06 συμμετείχε στο musical «Saturday Night Fever» με τραγούδι, χορό και πρόζα, που ανέβηκε στο θέατρο Βέμπο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στη μουσική παράσταση «Μαρίνος Academy 2» με τον Γιώργο Μαρίνο και την Ηρώ, στον Κεραμεικό. Το 2008-09 συμμετείχε στο σχήμα Μαρινέλλα-Πάριος στον Διογένη. Απο το 2009 μέχρι και σήμερα εμφανίζεται σε διάφορους χώρους παρουσιάζοντας ένα δικό του μουσικό πρόγραμμα που κινείται σε ποπ κυρίως ρυθμούς και ερμηνεύει τραγούδια απο την ξένη αλλά και ελληνική δισκογραφία όπως φυσικά και τα δικά του τραγούδια γραμμένα απο νέους ταλαντούχους δημιουργούς όπως ο Βύρωνας Τσουράπης αλλά και πετυχημένους δημιουργούς όπως ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, ο Πάνος Τερζής, Γιάννης Γούνας.

Ακολούθησέ τον στη σελίδα του στο facebook.
Δες το site του.