ΥΓΕΙΑ

Έρευνα υποστηρίζει πως η βιταμίνη D καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη

Μια καινούρια έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern υποστηρίζει πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D,  δηλώνουν και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και εξάπλωση της ασθένειας.

 

Οι ερευνητές κοίταξαν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα 667 ανδρών ηλικίας 40 μέχρι 79 ετών με ανωμαλίες στο αντιγόνο PSA. Προς μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι η σοβαρή έλλειψη Βιταμίνης D (το τέστ ελέγχει την ύπαρξη της Καλσιφεδιόλης ή -25-υδροξυβιταμίνης D, που είναι ο πιο ασφαλής δείκτης μέτρησης της βιταμίνης D στον άνθρωπο), έχει σχέση με τον επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο.

 

Η Βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και ρυθμίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.

Με την διακύμανση της 25-ΟΗ D να είναι στα 30 με 80 νανογραμμάρια ανά ml, οι ασθενείς με λευκή επιδερμίδα στην έρευνα είχαν 19,3 ng/ml, ενώ οι ασθενείς με μαύρη επιδερμίδα είχαν 16,7 ng/ml της Καλσιφεδιόλης.

 

Οι επιστήμονες θεώρησαν πως η διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι η μελανίνη μπλοκάρει τις ακτίνες UV του ήλιου και εμποδίζει την σύσταση βοταμίνης D. Συγκεκριμένα ενώ οι ασθενείς με λευκή επιδερμίδα είχαν 3,5 φορές παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετική μορφή καρικίνου του προστάτη, οι ασθενείς με μαύρη επιδερμίδα είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οπότε οι πιθανότητες εξαρτώνται από το χρώμα του δέρματος και την ηλιοφάνεια (προφανώς και οι ακτίνες UV δεν μπλοκάρονται εντελώς από την μελανίνη).

Καλού κακού όμως προτιμήστε φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D όπως: σολωμό, τόνο, μανιτάρια τύπου πόρτομπέλο, χυμούς και δημητριακά. Αρχίστε οπότε να προσλαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη D από την διατροφή σας και τον ήλιο και αν πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετή, θα μπορούσατε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D.

undefined

wefit vitamin d