ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Ποια είναι η πιο ανεξόδη θεραπεία για το εργασιακό άγχος;

Λοιπόν την επόμενη φορά που θα γκρινιάξεις ότι στρεσάρεσαι στη δουλειά, βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και πήγαινε για προπόνηση. Το να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση σε προστατεύει από τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν στη δουλειά σου: όπως έντονο στρες, καρδιά, υψηλή χοληστερίνη κ.ά. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αθλητικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και συνεργάτες τους από τη Σουηδία.

 

 

Το ψυχοκοινωνικό στρες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε ασθένειες που σχετίζονται με τις απουσίες από την εργασία. Αυτό το είδος του στρες συνοδεύεται από μειωμένη ψυχική ευεξία και αύξηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ένα δυσμενές λιπιδαιμικό προφίλ. Αντίθετα, ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης συνδέεται με λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και λιγότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

 Σε ενδιαφέρει: 10 σούπερ τρόποι να ηρεμήσεις μετά τη δουλειά

Τί έδειξε η μελέτη

Τα δεδομένα από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise δείχνει ότι ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης προσφέρει ιδιαίτερα αποτελεσματική προστασία για τους επαγγελματίες που βιώνουν ένταση και στρες στον εργασιακό χώρο. Για να αποκτήσουν αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης 200 εργαζόμενων στη Σουηδία- 51% άνδρες, μέση ηλικία τα 39 χρόνια – χρησιμοποιώντας ένα τεστ με εργομετρικό ποδήλατο. Επιπλέον, μετρήθηκαν διάφοροι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα που δεν γυμνάζονται εμφανίζουν υψηλότερες τιμές των περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Οπότε τώρα ξέρεις τι να κάνεις. Γράψου σε γυμναστήριο ή ξεκίνα το τρέξιμο. Ποτέ δεν είναι αργά να φτιάξεις φυσική κατάσταση.

Δοκίμασε και αυτά: 2 smoothies που μειώνουν το στρες (και φτιάχνονται εύκολα)

Φίλια Μητρομάρα