ΥΓΕΙΑ

Έπαθες ρήξη πρόσθιου χιαστού;

Στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο ή στη γυμναστική είναι ο πιο συνήθης τραυματισμός. Να πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Τι σου συμβαίνει
Στα γόνατα υπάρχουν τέσσερις βασικοί σύνδεσμοι: οι δύο πλάγιοι που ελέγχουν την πλάγια κίνηση του γονάτου και οι δύο χιαστοί (είναι μέσα στην άρθρωση) που ελέγχουν την μπρος-πίσω κίνηση. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συνδέσμους για την σταθερότητα του γόνατος. Μία γρήγορη στροφική κίνηση του γονάτου μπορεί να σε αφήσει στο κρεβάτι για μήνες ή να πάθεις ρήξη 3ου βαθμού και να χρειάζεσαι εγχείρηση.

Τι να κάνεις στην αρχή
Για να περιορίσεις το οίδημα και τον πόνο ακουλούθησε τον κανόνα RICE:
Rest: Ξεκουράσου και προσπάθησε να περπατάς με πατερίτσες για να μην επιβαρύνεις το γόνατό σου.
Ice: Βάζε πάγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Compress: Δέσε το με έναν ελαστικό επίδεσμο.
Elevate: Βάλε μαξιλάρια και ύψωσε το πόδι σου.

Τι θεραπευτικές επιλογές έχεις
Δύο είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου:

1 Χωρίς χειρουργείο
Αν δεν υπάρχει αστάθεια, πόνος και συσσωρευμένο υγρό στο γόνατό σου, μπορεί να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας. ‘Εχε όμως υπόψη σου ότι με τη συντηρητική θεραπεία δεν αποκαθίσταται η λειτουργία του συνδέσμου, απλά ενισχύονται οι μύες γύρω από την άρθρωση. Τι κάνεις:
* Φυσικοθεραπεία: Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας θα δυναμώσει τους μυς του γονάτου ενώ θα επανεκπαιδεύσει τα κατεστραμμένα νεύρα του συνδέσμου για να αποκατασταθεί ομαλά η της άρθρωσης.
* Φοράς νάρθηκα: Σταθεροποιεί και προστατεύει το πόδι. Τοποθετείται από ειδικευμένους τεχνικούς και προσαρμόζεται ανατομικά στο πόδι σου.

2 Με χειρουργείο
Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας στο νοσοκομείο και γίνεται με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο. Με τη χρήση του αρθροσκοπίου ο γιατρός μπορεί να βλέπει σε μεγέθυνση το εσωτερικό της άρθρωσης πραγματοποιώντας την επέμβαση μέσω μικρών τομών. Τοποθετούνται μοσχεύματα τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό σου εξασφαλίζοντας την ταχύτερη και καλύτερη ενσωμάτωσή τους στην περιοχή. Με την επέμβαση αυτή δεν γίνεται διατομή μυών ή τενόντων, υπάρχει λιγότερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, λιγότερες ουλές και μικρότερες τομές, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση σε σχέση με την κλασσική χειρουργική.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση

Τις δύο πρώτες εβδομάδες: Γίνεται κινησιοθεραπεία με στόχο την ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης και την πλήρη έκταση και κάμψη του γόνατος, μέχρι 90 μοίρες. Γίνονται ισομετρικές ασκήσεις ενώ το περπάτημα γίνεται με πατερίτσες.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες: Η κάμψη του γόνατος αυξάνεται προοδευτικά ενώ η πλήρης έκταση γίνεται ελεύθερα. Γίνονται ισομετρικές ασκήσεις και φυσικοθεραπεία για να μειωθεί το οίδημα. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά την 3η εβδομάδα μετά την εγχείρηση.

Από την 5η έως την 8η εβδομάδα: Στόχος είναι η μυϊκή ενδυνάμωση. Επιβάλεται η άσκηση σε στατικό ποδήλατο καθώς και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τετρακέφαλου. Mετά την 6η εβδομάδα γίνονται ασκήσεις που στοχεύουν στους οπίσθιους μηριαίους.