ΥΓΕΙΑ

Είναι η Αυξητική Ορμόνη το ελιξίριο της νεότητας;

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν ενέσεις αυξητικής ορμόνης για αντιγήρανση και επιδόσεις στην άθληση. Μάθε πώς μπορείς να την αυξήσεις με φυσικούς τρόπους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις στις ενέσεις.

Τι είναι η αυξητική ορμόνη
Ονομάζεται αλλιώς και σωματοτροπίνη (GH) και είναι ουσιαστικά η ορμόνης της ανάπτυξης αλλά είναι γνωστή ως αντιγηραντική ορμόνη και ως ορμόνη για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Συντίθεται από τον αδένα της υπόφυσης και βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, την ανάπτυξη των μυών και των ιστών. Η έλλειψή της στα παιδιά, έχει συνδεθεί με το κοντό ανάστημα, ενώ στους ενήλικες η έλλειψη αυξητικής ορμόνης ευθύνεται για την κόπωση, την αύξηση βάρους και λίπους στο σώμα, την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Η αυξητική ορμόνη μειώνει τη χοληστερίνη, την κυτταρίτιδα και τις λεπτές γραμμές του προσώπου, βελτιώνει τις επιδόσεις στο σεξ, κάνει οξύτερη την όραση, συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και επιδιορθώνει τις φθορές στα κύτταρα. Την ίδια στιγμή συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου βοηθώντας στην αντιγήρανση.

Αύξησε τη σωματοτροπίνη με 6 φυσικούς τρόπους

1 Ασκήσου στα ύψη
Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα όταν οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης πραγματοποιούνται σε υψόμετρο 4.200 μ. -όπου η πρόσληψη οξυγόνου αγγίζει περίπου τα 13% – αυξάνουν τις τιμές της αυξητικής ορμόνης περισσότερο από αν αυτές οι ασκήσεις γινόνταν στο επίπεδο της θάλασσας.

2 Κάνε μία προπόνηση HIIT
Οι αναερόβιες και αερόβιες ασκήσεις υψηλής έντασης για 20 λεπτά καθημερινά συμβάλλουν στην αύξησή της. Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι μία προπόνηση που περιλαμβάνει τρέξιμο και ασκήσεις με βάρη επίσης την αυξάνει.

3 Κόψε τα αχρείαστα λιπαρά
Ένα πολύ λιπαρό γεύμα περιορίζει την παραγωγή της. Η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης (π.χ. ψάρι, γαλοπούλα, μοσχάρι) σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως) μπορεί να την ενισχύσει.

4 Επίλεξε Ω-3, 6 και 9 λιπαρά
Τα λιπαρά Ωμέγα-3,6 και 9 βοηθούν βοηθούν στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Σε αυτό συμβάλλουν τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης, καθώς μ' αυτό τον τρόπο αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκαγόνης, μίας από τις τρεις πιο σημαντικές ορμόνες στο πάγκρεας η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και προστατεύει το σώμα από κρίσεις υπογλυκαιμίας. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να κόψεις τους απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, άσπρο ψωμί, αλεύρι κ.λπ.).

5 Κοιμήσου επαρκώς
Οι μεγαλύτερες ποσότητες αυξητικής ορμόνης απελευθερώνονται τις δύο πρώτες ώρες του ύπνου, κατά τη διάρκεια της φάσης REM, η οποία διαρκεί για 90-120 λεπτά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κοιμάσαι τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

6 Πάρε κάποιο συμπλήρωμα
Τα αμινοξέα και ιδιαίτερα η L-αργινίνη συμβάλλουν στην απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.