ΥΓΕΙΑ

«Δύσκολες» μέρες. Να κάνω μπάνιο στη θάλασσα ή όχι;

Αν δεν ανήκεις σε εκείνες τις (πολλές) γυναίκες που δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση, όχι να κολυμπήσουν ή να χαλαρώσουν στην παραλία, αλλά ούτε καν να αισθανθούν το δροσερό νερό επάνω στο σώμα τους, όταν έχουν περίοδο, και θέλεις να κάνεις μπάνιο η απάντηση είναι: ναι, με προϋποθέσεις.

 

 

 

Μπορεί η βουτιά στα παγωμένα νερά του Αιγαίου να έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί η περίοδος για λίγο ή να αργήσει να καθυστερήσει στον επόμενο κύκλο.

Επίσης, είναι σύνηθες να επέρχεται έντονος πόνος μετά το μπάνιο, καθώς κατά την έμμηνο ρύση ο οργανισμός προσπαθεί να απομακρύνει το περιττό αίμα και αυτή η προσπάθεια δημιουργεί, ούτως ή άλλως πόνο, ο οποίος όμως εντείνεται λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί το κρύο νερό.

Ωστόσο μπορείς να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα αρκεί να είσαι βέβαιη ότι η θάλασσα που θα κολυμπήσεις είναι καθαρή!

Επίσης δεν χρειάζεται να φοράς ταμπόν αλλά το κυπελλάκι περιόδου. Το OrganiCup είναι κατασκευασμένο από 100% ιατρική σιλικόνη, χωρίς πρόσθετα ή χημικά. Δεν περιέχει λευκαντικά, αρώματα είτε άλλες ερεθιστικές η αλλεργιογόνες ουσίες. Σε προστατεύει από τις διαρροές ακόμα κι όταν κολυμπάς, τρέχεις ή κάνεις γιόγκα. Συλλέγει τις εκκρίσεις, εξαλείφει τυχόν ερεθισμούς και ξηρότητα του δέρματος, σέβεται το περιβάλλον του κόλπου, δεν απορροφά την προστατευτική βλένη και δεν αλλάζει το φυσιολογικό pH του κόλπου. Επιπλέον δεν αφήνει ίχνη από ίνες στο εσωτερικό του κόλπου κάτι που συμβαίνει με τα ταμπόν. 

Τέλος, μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία αλλά ενδέχεται να αυξηθεί η αιμορραγία και αυτό επειδή οι μύες της μήτρας (το μυομήτριο) υφίστανται χαλάρωση όταν είσαι ξαπλωμένη στον ήλιο. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία, αλλά η ποσότητα είναι αμελητέα και αυτό οπωσδήποτε δεν είναι κάτι που θα σου προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα.