ΥΓΕΙΑ

Δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα πριν από τον μαραθώνιο;

Η αϋπνία πριν από το μαραθώνιο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Αλλά εάν έχεις κοιμηθεί καλά την εβδομάδα πριν τον μαραθώνιο, και είσαι ξεκούραστος, το να μην κοιμηθείς καλά τη νύχτα πριν από τον μαραθώνιο δεν θα επηρεάσει την απόδοσή σου. Η αδρεναλίνη που θα έχεις στο σώμα σου θα σε βοηθήσει να νιώσεις έτοιμος για τον αγώνα. Αν έχεις άγχος για το μαραθώνιο και ανησυχείς ότι δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς βράδυ ή πιστεύεις ότι η έλλειψη ύπνου μία μέρα πριν τον μαραθώνιο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση σου αυτό το άρθρο είναι για σένα.

 

 

 

 

7 Tips για να κοιμηθείς καλά τη νύχτα πριν τον μαραθώνιο

1 Μερικοί δρομείς έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν τη νύχτα πριν τον μαραθώνιο επειδή νιώθουν στρες για τον αγώνα. Αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν:

2 Για να περιορίσεις την αγωνία πριν τον αγώνα, βεβαιώσου ότι έχεις βγάλει τα ρούχα που θα φορέσεις και έχεις τακτοποιήσει όλα όσα θα χρειαστείς για τον μαραθώνιο. Θυμήσου τον κανόνα “δεν δοκιμάζουμε τίποτα νέο”. Τα ρούχα και τα τρόφιμα πρέπει να είναι όλα δοκιμασμένα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, πριν τον μαραθώνιο.

3 Αν πρέπει να είσαι στον αγώνα κάποια ώρα νωρίτερα από ότι έχεις συνηθίσει, προσπάθησε να αλλάξεις σταδιακά το χρονοδιάγραμμα του ύπνου σου στις ημέρες που οδηγούν στο μαραθώνιο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα νιώσεις κάποια δραστική αλλαγή.

4 Φάε μερικές ώρες πριν πας για ύπνο. Εάν φας πολύ κοντά στην ώρα του ύπνο, μπορεί να χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθείς.

5 Ξεκίνα τη διαδικασία για ύπνο νωρίς. Κάνε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις χαλαρωτική μουσική ή να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο.

6 Απόφυγε να παρακολουθήσεις τηλεόραση, να ασχοληθείς με τον υπολογιστή σου ή το κινητό σου πριν κοιμηθείς. Τα social media ή το παίξιμο παιχνιδιών θα σε δυσκολέψουν στο να αποκοιμηθείς.

7 Εάν δοκίμασες αυτά τα tips και εξακολουθείς να μην μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα πριν τον μαραθώνιο, μην σηκωθείς για να παρακολουθήσεις τηλεόραση ή να περπατήσεις. Απλά μείνε ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ώστε το σώμα σου, και ειδικά τα πόδια σου, να είναι ξεκούραστα. Το να κοιμηθείς λιγότερο αυτό το βράδυ δεν θα επηρεάσει την απόδοσή σου. Αντιθέτως θα εκπλαγείς πραγματικά με το πώς ο ενθουσιασμός για τον αγώνα θα σε κάνει να νιώθεις ξύπνιος και πιο έτοιμος από ποτέ!

 

Καλή επιτυχία!