ΥΓΕΙΑ

COVID-19: 7 επικίνδυνοι μύθοι για τα εμβόλια που δεν πρέπει να πιστεύεις

Εμπιστεύσου τους ειδικούς για τα εμβόλια, όχι το facebook!

 

Καθώς οι επιστήμονες εξηγούν πώς παράγονται τα νέα εμβόλια και οι ειδικοί εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλειά τους, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για αυτά. Έτσι πολλοί διστάζουν να εμπιστευτούν το εμβόλιο λόγω των ταχύτατων διαδεδομένων θεωριών συνωμοσίας. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει.

1ος Μύθος: Τα εμβόλια κατασκευάστηκαν για να θησαυρίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Οι «κακές» οι φαρμακοβιομηχανίες που μόνο λεφτά τους ενδιαφέρει να βγάζουν, βάζουν αμύθητα ποσά στην έρευνα. Επίσης βάζουν αμύθητα ποσά στον κουβά γιατί πολύ απλά πολλές έρευνες αποτυγχάνουν και δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να βάζουν λεφτά στην έρευνα πρέπει να βγάζουν κιόλας. Είναι γνωστό ότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και δεν το κρύψανε και ποτέ. Και δεν θέλουμε να σοκάρουμε κανέναν, αλλά οι ερευνητές πρέπει να πληρώνονται.

2ος Μύθος: Εάν κάνεις το εμβόλιο κατά της COVID-19 θα κολλήσεις τον κορωνοϊό

Όχι, ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν κάνει αυτό. Κανένα από τα εμβόλια δεν χρησιμοποιεί ζωντανό ιό που προκαλεί COVID-19. Αντ 'αυτού, το εμβόλιο της Pfizer και το εμβόλιο της Moderna, είναι κατασκευασμένα από RNA (mRNA). Αυτό είναι το γενετικό υλικό του κοροναϊού. Το mRNA εκπαιδεύει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό πριν τον αντιμετωπίσει, δεν αλλάζει ούτε αλλοιώνει σε καμία περίπτωση το DNA. Πιθανότα αυτή η διαδικασία ενδέχεται να προκαλέσει κάποια συμπτώματα, όπως πυρετό. Αλλά αυτό είναι ένα φυσιολογικό σημάδι ότι το σώμα χτίζει ανοσία στον ιό.

3ος Μύθος: Το εμβόλιο δεν έχει αποτέλεσμα εάν κόλλησες ήδη COVID

Εκείνοι που είχαν COVID-19 στο παρελθόν θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από τον εμβολιασμό. Αν και είναι σπάνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης από κορωνοϊό.

Μετά από οποιαδήποτε ασθένεια, το σώμα αναπτύσσει αντισώματα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση του ιού μελλοντικά. Αυτό ονομάζεται φυσική ανοσία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτήν τη φυσική ανοσία γιατί υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού. Έτσι η φυσική ανοσία δεν σου δίνει επιπλέον προστασία. Συνιστάται το εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου.

4ος Μύθος: Το εμβόλιο της γρίπης αποτρέπει τη COVID

Αν και οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοια συμπτώματα, είναι διαφορετικοί ιοί και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης θα χρησιμεύσει ως προστασία από τη COVID-19. Ωστόσο, είναι πιθανό να αρρωστήσεις ταυτόχρονα με γρίπη και κοροναϊό, κάτι που θα προκαλούσε τεράστια πίεση στο σώμα και τη υγεία σου.

5ος Μύθος: Το εμβόλιο κατά του COVID βγήκε βιαστικά

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικό αριθμό πόρων για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την COVID-19 εγκαίρως. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της παγκόσμιας πανδημίας επέτρεψαν την αύξηση της χρηματοδότησης και έδωσαν προτεραιότητα στις προσπάθειες που δεν είχαν την τύχη τα προηγούμενα εμβόλια, αναπτύσσοντάς το περίπου σε οκτώ μήνες σε σύγκριση με τα τυπικά πέντε έως 10 χρόνια που γίνεται με άλλα εμβόλια. Ο σύντομος χρόνος στην αγορά δεν έχει επιτευχθεί μέσω παράκαμψης πρωτοκόλλων ή εξάλειψης διεξοδικών δοκιμών. Το πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το εμβόλιο του Covid-19 χρηματοδοτήθηκε από τον UKRI με περίπου 70 εκατομμύρια λίρες με fast-track διαδικασίες μέσα σε μια νύχτα. Ούτε αιτήσεις, ούτε συνεντεύξεις, ούτε προϋπολογισμοί, ούτε τίποτα.

Σύμφωνα με το FDA, ένας βιοφαρμακευτικός κατασκευαστής πρέπει να έχει μελετήσει τους εθελοντές για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της σειράς εμβολιασμού, ώστε να οδηγηθεί σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα, προκειμένου να λάβει άδεια χρήσης.

Συγκρίνοντας τα εμβόλια του κορωνοϊού που προκαλούν την σπάνια θρόμβωση VIPIT που μπορεί να εμφανιστεί με συχνότητα 1 στο 1 εκατομμύριο με το εμβόλιο που ξεκλήρισε την πολιομυελίτιδα, το δεύτερο προκαλούσε 3 εγκεφαλίτιδες στο εκατομμύριο. Όμως ξεκλήρισε την πολιομυελίτιδα. 

6ος Μύθος: Το εμβόλιο θα λύσει τα πάντα

Όπως και τα περισσότερα εμβόλια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Και δυστυχώς ένα εμβόλιο δεν πρόκειται να είναι Η λύση για την πανδημία. Μόλις εγκρίνεται ένα εμβόλιο, η διανομή διαρκεί λίγο, καθώς οι προμήθειες αρχικά είναι περιορισμένες.

Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που πρέπει να γίνουν παγκοσμίως και δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμες ταυτόχρονα. Γι’ αυτό υπάρχουν προτεραιότητα για εκείνους που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πρώτοι.

7ος Μύθος: Κάποια εμβόλια, όπως της Johnson & Johnson, έχουν επικίνδυνες παρενέργειες

Παρενέργειες έχουν όλα τα φάρμακα. ΟΛΑ. Εάν διαβάσεις όλα τα φυλλάδια όλων των φαρμάκων του πλανήτη δεν θα βρεις ούτε ένα χωρίς παρενέργειες. Ποσοστό αποτυχίας έχουν όλες οι ιατρικές επεμβάσεις και διαδικασίες. ΟΛΕΣ. Εάν ποτέ βρεθείς σε ένα ιατρείο και ο γιατρός ενημερώνοντας σε για μια οποιαδήποτε επέμβαση, μικρή ή μεγάλη, σου πει ότι είναι 100% εγγυημένη η επιτυχία θα σε συμβουλεύαμε να φύγεις τρέχοντας. Κανένας σοβαρός και σωστός επιστήμονας δεν λέει 100%. Όπως αναφέρει και ο Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής τμήματος εμβολίων Εθνικού Ιδρυματος ΗΠΑ: «Συγκρίνοντας τα εμβόλια του κορωνοϊού που προκαλούν την σπάνια θρόμβωση -το σύνδρομο VIPIT που μπορεί να εμφανιστεί και με θρόμβους στις φλέβες του εγκεφάλου με συχνότητα 1 στο 1 εκατομμύριο- με το εμβόλιο που ξεκλήρισε την πολιομυελίτιδα, εκείνο το εμβόλιο σε μορφή σταγόνας στο στόμα των παιδιών προκαλούσε 3 εγκεφαλίτιδες στο εκατομμύριο. Όμως ξεκλήρισε την πολιομυελίτιδα. Σε κάθε περίπτωση όταν πρέπει να πάρεις τέτοιες αποφάσεις πρέπει να συγκρίνεις ρίσκα:

Τo ρίσκο του ενός περιστατικού σπάνιας θρομβωσης στο 1 εκατομμύριο είναι πολύ μικρότερο από το τεράστιο ρίσκο που έχουμε αν αφήσουμε το εμβόλιο να αλωνίζει και εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε στον κόσμο ότι ζήσαμε ένα θαύμα.

Είχαμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε στο οπλοστάσιο μας τα εμβόλια τα νουκλεϊνικά.

Τα mRNA εμβόλια μέσα σε πολύ λίγο χρόνο αναπτύχθηκαν και τα έχουμε στα χέρια μας.

Όταν πρωτοήρθαν, ο κόσμος τα αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό λέγοντας πως αν τα κάνουμε θα μας αλλάξουν το DNΑ.

Σήμερα μετά τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που έχουν εμφανίσει τα εμβόλια του ιικού φορέα βλέπουμε ότι τελικά τα mRNA εμβόλια είναι τα καλύτερα.»

Και που βασιστήκατε για να γράψετε τα παραπάνω;

Όλοι οι φορείς έχουν ιστοσελίδες. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ιστοσελίδες. Όλα τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, έγκυρα ενημερωτικά έντυπα, ερευνητικά κέντρα, ερευνητικοί φορείς, επιστημονικές ομάδες, έχουν ιστοσελίδες ενημερωμένες με πλούσιο υλικό. Έχουμε λοιπόν όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ενημερωνόμαστε σωστά και έγκυρα και, να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες.

Φίλια Μητρομάρα, δημοσιογράφος υγείας