ΥΓΕΙΑ

Αθλήματα φιλικά προς το άσθμα και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η άσκηση είναι ο παράγοντας που ενεργοποιεί το άσθμα, στο 50% των περιπτώσεων των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με άσθμα.Ας δούμε κάποιες βασικές συμβουλές στην επιλογή αθλήματος για άτομα με άσθμα χωρίς να κλειστούμε σπίτι μας!

 

Βασικό όταν ασκούμαστε (εφόσον πάσχουμε από άσθμα) είναι να αναπνέουμε από τη μύτη και να αναπνέουμε γρηγορότερα. Έτσι ο αέρας είναι ζεστός και υγρός, αντί κρύος και ξηρός, όπως όταν αναπνέουμε από το στόμα. Η αναπνοή από το στόμα αποτελεί παράγοντα που ενεργοποιεί την ασθματική κρίση. Άλλοι παράγοντες που ενεργοποιούν το άσθμα, είναι τα αθλήματα με συνεχή δραστηριότητα και τα χειμερινά σπορτ που καθίστανται απαγορευτικά.

 

Τι πρέπει να ρωτήσετε ξεκινώντας ένα άθλημα

 

Στο άθλημα αυτό, μπορείς να ελέγξεις τον ρυθμό και το βάθος της αναπνοής σου; 

 

Οι εκπαιδευτές έχουν γνώση Α' βοηθειών για κρίση άσθματος;

 

Μπορείς να διακόψεις ανά πάσα στιγμή για νερό ή κάποιο άλλο υγρό;

 

Περιλαμβάνει μίξη προπόνησης αντοχής με σύντομα χρονικά διαστήματα έντασης;

 

Υποσημείωση: Χρειάζεσαι όλα τα παραπάνω. 

Η στιγμή που όλοι περιμένατε:

 

Η κολύμβηση θεωρείται το πιο ευεργετικό άθλημα για κάποιον που υποφέρει από άσθμα. Αεροβική άσκηση καθώς είναι (με πολλά οφέλη στο καρδιαναπνευστικό μας σύστημα), προάγει την σωστή αναπνοή και την εύρεση ενός ρυθμού αναπνοής (και άσκησης) με τον οποίο θα βγάλουμε ανενόχλητοι όλη την προπόνηση.

Μετά ακολουθεί η ποδηλασία, το κανόε-καγιάκ, η ιστιοπλοϊα, το περπάτημα και τα σπριντ, αρκεί αυτά να έχουν σύντομη διάρκεια. Οι μικρές αποστάσεις στον στίβο και αθλήματα όπως μήκος, τριπλούν κ.α, η πάλη και η ενόργανη ακολουθούν ως τα αθλήματα που είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τον αθλητή με άσθμα.

Τα χειμερινά σπορ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και οι αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων θεωρούνται λανθασμένες επιλογές αν πάσχετε από άσθμα.

Το να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει κρίση άσθματος είναι τόσο σημαντικό όσο και η γνώση λοιπών πρώτων βοηθειών (και η αλήθεια είναι ότι παρότι έχω κάνει 3 φορές πρώτες βοήθειες, δεν γνωρίζω ούτε εγώ πως να αντιμετωπίσω κρίση άσθματος). 

Υ.Γ. Είναι επίσημο! Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με σκυλιά ή κοιμούνται σε κουβερτάκι από γούνα (αλλά είμαστε εναντίον της γούνας) κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους, έχουν 55% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, που συμφωνούν με τους συναδέλφους τους αλλεργιολόγους, η έκθεση σε μικρές ποσότητες μικροβίων κρίνεται άκρως ευεργετική.

Υ.Γ.2 Θα επαναλάβουμε ότι πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου πριν αρχίσεις κάποιο άθλημα, γιατί μόνο αυτός γνωρίζει την σοβαρότητα του άσθματός σου και ποιά αθλήματα ενδείκνυνται για την περίπτωση σου.