ΥΓΕΙΑ

Άσκηση μία φορά την εβδομάδα: ποιο σημείο τονώνει;

Η τακτική άσκηση μπορεί να ωφελήσει κάτι περισσότερο από τους μυς σου. Η άσκηση μία φορά την εβδομάδα επιδρά θετικά στον εγκέφαλό σου, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Γνωρίζεις ήδη ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση, εκτός από καλή φυσική κατάσταση, μπορεί συμβάλλει στη μακροζωία, να αποτρέψει ασθένειες και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλά. Όπως αποδεικνύεται, όταν συνεχίζεις να γυμνάζεσαι καθώς μεγαλώνεις, δεν είναι μόνο το σώμα σου που θα σε ευγνωμονεί. Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι, για ενήλικες ηλικίας 54 ετών και άνω, η άσκηση μόνο μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική σου λειτουργία και να σε προστατεύσει από την άνοια.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economics & Human Biology, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 16.000 Ευρωπαίους μεταξύ των 54 και 75 ετών για μια περίοδο 13 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: η άσκηση έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική διάθεση, ειδικά για τις γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα βελτίωσε τα αποτελέσματα της εγκεφαλικής λειτουργίας των ανδρών κατά 5%, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Queensland, όπου διεξήχθη η έρευνα. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση βελτίωσει το σκορ των γυναικών κατά 14%. Δεν προκαλεί έκπληξη, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο επηρεάζει την ψυχική φυσική κατάσταση. Όταν οι άνδρες είχαν μέτρια και έντονη δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, το σκορ τους ήταν 8% υψηλότερο, ενώ για τις γυναίκες, το σκορ τους ήταν 15% υψηλότερο. Σύμφωνα με τις οδηγίες άσκησης του Τμήματος Υγείας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έναν γρήγορο περίπατο και ένα τρέξιμο κάθε εβδομάδα.

Μία φορά αρκεί;

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι αυτή η επίδραση στην γνωστική λειτουργία δεν συμβαίνει εν μία νυκτί και είναι σημαντικό να κάνεις την άσκηση συνήθεια. Μια εξαιρετική αρχή για να αλλάξεις συμπεριφορά, ειδικά εάν έχεις περάσει τα 50, είναι να κάνεις μικρές αλλαγές, να βρεις κάτι που μπορείς να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα και αυτό να σου είναι ευχάριστο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν είσαι νεότερος από 54 ετών, δεν θα ωφεληθείς. Ενώ αυτή η μελέτη εξετάζει συγκεκριμένα την ικανότητα της άσκησης να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνεις, υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σου σωστά. Αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κίνηση του σώματός σου μπορεί να βελτιώσει σοβαρά την συγκέντρωσή σου.

Επίσης παλιότερη μελέτη του UCLΑ απέδειξε ότι η άσκηση ενδυναμώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνει την ανάπτυξή του, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσει νέους νευρώνες και να βοηθάει την μεταξύ τους συνδεσιμότητα.

Τέλος, η τακτική άσκηση βοηθάει την αντίληψη και τη μνήμη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι αερόβιες ασκήσεις και οι ασκήσεις αντοχής προστατεύουν και μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, ειδικά για τους πιο μεγάλους. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι η συστηματική αερόβια γυμναστική τονώνει την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, την αντίληψη και την ικανότητα εκμάθησης.

Εάν λοιπόν θέλεις να κρατάς υγιή τον εγκέφαλό σου καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σου, φρόντισε να περπατάς. Μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.

 

Πηγές

www.sciencedirect.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
alz-journals.onlinelibrary.wiley.com