ΥΓΕΙΑ

Από τι κινδυνεύεις όταν τρίζεις τα δόντια σου;

Αν είσαι αγχώδης τύπος τότε ενδέχεται να υποφέρεις από πονοκεφάλους, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζεις.

 

 

Το στρες και το άγχος μπορεί να σε κάνουν να σφίγγεις το σαγόνι σου και να τρίζεις τα δόντια σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια κατάσταση που ονομάζεται βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών). Έρευνες δείχνουν ότι προκαλείται από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία μπορεί να συνδέεται με το άγχος. Μάλιστα, η πίεση στα δόντια από το τρίξιμο είναι δεκαπλάσια από αυτή που ασκείται όταν μασάς το φαγητό σου. Διάβασε σχετικά: 5 τροφές που θα σε κάνουν ασπροδόντη!

Αν το αφήσεις χωρίς θεραπεία μπορεί να σε οδηγήσει σε:

  • έντονο πονοκέφαλο,
  • αποτριβή των δοντιών,
  • κάταγμα ή απώλεια δοντιών,
  • πόνο στο σαγόνι,
  • πόνο στο αυτί (ωταλγίες),
  • πόνο στο πρόσωπο.

Επίσης, ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια και όχι μόνο. Συνδέεται στενά με την ημικρανία, το σχηματισμό αποστήματος, την αστάθεια των δοντιών, ακόμη και τα προβλήματα ακοής. Διάβασε σχετικά: 5 προβλήματα στοματικής υγείας που πρέπει να λύσεις άμεσα

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Συμβουλέψου αμέσως τον οδοντίατρό σου σε περίπτωση που διαπιστώσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ο οποίος θα σου φτιάξει κάποιο προστατευτικό μασελάκι που θα ευθυγραμμίσει το σαγόνι σου και θα κάνει τον τριγμό πιο δύσκολο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένας εύκολος τρόπος να διώξεις την ένταση εύκολα είναι να τοποθετήσεις τη γλώσσα σου πίσω από τα πάνω δόντια κλείνοντας το στόμα σου. Επίσης να κάνεις διαχείριση του στρες και να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που ηρεμεί όπως η βαλεριάνα ενώ μία αποτελεσματική εναλλακτική είναι το μπότοξ, καθώς η ένεση στους μύες της κάτω γνάθου μπλοκάρει την αποστολή σημάτων που πυροδοτούν την ακούσια κίνηση και την άσκηση υπερβολικής πίεσης. Δε ενδιαφέρει: Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται;

Τέλος, το καλύτερο αγχολυτικό είναι η άσκηση. Φρόντισε να ασκείσαι για 30 λεπτά καθημερινά και θα κοιμάσαι σαν πουλάκι το βράδυ.

Φίλια Μητρομάρα