ΥΓΕΙΑ

Αναπνοή δράκου; 15 λύσεις που θα την φρεσκάρουν

Εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά, στη γλώσσα ή γύρω από τα ούλα που δημιουργούν κακοσμία. Η δυσάρεστη αναπνοή είναι το αποτέλεσμα της δράσης βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας που τρέφονται με διάφορες πρωτεΐνες και παράγουν ενώσεις θείου. Επομένως η προέλευση της κακής αναπνοής δεν είναι μυστηριώδης: τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, κακή στοματική υγιεινή, γλώσσα με επίχρισμα (οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή), κακή πέψη είναι από τα πιο κοινά. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τις στερητικές δίαιτες, τον μη ελεγχόμενος διαβήτης, την ξηροστομία (μην ξεχνάς ότι το σάλιο έχει αντιμικροβιακή δράση). Λοιμώξεις όπως πονόλαιμος ή ιγμορίτιδα, ή εντερικές διαταραχές, όπως καούρα, έλκος και δυσανεξία στη λακτόζη, επίσης να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή. Διάβασε 5 προβλήματα στοματικής υγείας που πρέπει να λύσεις άμεσα. Αυτές οι 15 λύσεις θα φρεσκάρουν την αναπνοή σου και θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την κακοσμία στόματος.

1 Πιες νερό

Πίνε άφθονο νερό για να παρεμένει ενυδατωμένη η στοματική κοιλότητα.

2 Καθάριζε τα δόντια σου

Βούρτσιζε μετά από κάθε γεύμα τα δόντια σου και κάνε χρήση οδοντικού νήματος, κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα.

3 Άλλαζε οδοντόβουρτσα

Φρόντισε να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου κάθε δύο με τρεις μήνες.

4 Πήγαινε στον οδοντογιατρό

Κανόνιζε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς. Η πλάκα αλλά και νόσοι του περιοδοντίου είναι οι συνήθεις ύποπτοι.

5 «Ξύσε» τη γλώσσα σου

Ξύνε τη γλώσσα σου κάθε πρωί με μια ειδική ξύστρα ή ένα κουτάλι για να μειώσεις τα βακτήρια και να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα, που μπορεί να προκαλούν κακοσμία. Κράτα την άκρη της γλώσσας σου με μία γάζα για να την τραβήξεις προς τα εμπρός και να καθαρίσεις πιο εύκολα το πίσω μέρος της γλώσσας σου.

6 Μάσησε σπόρους μάραθου ή γλυκάνισου

Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος που προκαλούν τα βακτηρίδια.

7 Δάγκωσε μία φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Το κιτρικό οξύ θα τονώσει τους σιελογόνους αδένες κάτι που θα καταπολεμήσει την κακή αναπνοή.

8 Μάσησε μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, κόλιαντρο

Η χλωροφύλλη που περιέχουν αυτά τα πράσινα φυτά εξουδετερώνει τις οσμές.

9 Κάνε στοματικές πλύσεις

Δοκίμασε να κάνεις στοματικές πλύσεις για 30 δευτερόλεπτα με ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ. Το αλκοόλ που περιέχει το στοματικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα κάτι που θα ευνοήσει τα βακτήρια. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (που αλλάζει το επίπεδο του pH και καταπολεμά τις οσμές στο στόμα) και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Κάνε πλύσεις, μην το καταπιείς!

10 Φάε ένα γιαούρτι με μήλο και κανέλα

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο των οσμών τροφίμων και συμβάλλει στην παραγωγή σάλιου. Η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες (ενισχύει και τον μεταβολισμό συν τοις άλλοις). Οι ζωντανές καλλιέργειες στο γιαούρτι βοηθούν στη μείωση των οσμών που προκαλούν τα βακτηρίδια στο στόμα.

11 Πιες τσάι

Αντικατέστησε τον απογευματινό σου καφέ με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή μαύρο. Και τα δύο περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

12 Πάρε προβιοτικά

Ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον μύκητα Candida που ζει στην επιφάνεια της γλώσσας.

13 Πιες ένα ποτήρι κρασί

Μια πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι πίνοντας κόκκινο κρασί -με μέτρο- μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

14 Μείωσε την μπριζόλα, αύξησε το τυρί

Απέφυγε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών (κρέατα, λιπαρά τυριά, ζωικά λίπη) γιατί αλλάζουν την οξύτητα του στόματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται  μικρόβια που δημιουργούν κακοσμία. Φάε όμως τυρί όπως μοτσαρέλα, μπορεί να αποτρέψει την κακή αναπνοή, καθώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξύτητας.

15 Κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού και μπορούν να καταπολεμήσουν την κακοσμία που προέρχεται από ξηροστομία.