ΥΓΕΙΑ

Αλόη: Κάνει θαύματα;

Μπορεί να μη σου χαρίσει την αιωνιότητα και μία ημέρα όπως δηλώνει ο χαρακτηρισμός της ως «φυτό της αθανασίας», αλλά να σου προσφέρει απλόχερα τα οφέλη της για πολλά χρόνια, τόσο σε θέματα υγείας, όσο και σε θέματα ομορφιάς. Με περισσότερα από 150 αναγνωρισμένα από τους ειδικούς ενεργά συστατικά, η αλόη χρησιμοποιείται για πάνω από 2000 χρόνια.

Τα μυστικά της
Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και μία από τις ελάχιστες φυτικές πηγές της βιταμίνης Β12, ενώ οι ευεργετικές της ιδιότητες προκύπτουν και από τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα, τις στερόλες και τους τύπους ενζύμων που «φιλοξενεί», με θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς. Φυσικά τα συστατικά του θαυματουργού αυτού φυτού, που μοιάζει με κάκτο και φυτρώνει στο Μεξικό, τη Βραζιλία, την Κούβα και την Αφρική δε σταματούν εκεί, αφού περιέχει επίσης αμινοξέα, μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες και αποτελείται κυρίως από νερό. Τα είδη της ξεπερνούν τα 300, αλλά αυτό που κυκλοφορεί στην αγορά και θα βρεις εύκολα είναι η aloe vera.

ΠOIA EINAI TA ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Στην υγεία

• Καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης: Μεταξύ των συστατικών της, οι στερόλες ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μελλοντικά. Παράλληλα, ο χυμός της φαίνεται να είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του διαβήτη, αφού σύμφωνα με έρευνες σε ζώα παρατηρήθηκε η μείωση της γλυκόζης στο αίμα μετά τη λήψη αλόης.
• Καρκίνος: Η δράση της μελετάται ακόμα και στις περιπτώσεις διαφόρων ειδών καρκίνου (όπως στο δέρμα και το συκώτι), καθώς φαίνεται ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη όγκων, μειώνοντας τη δυνατότητά τους ν' αυξήσουν την παροχή αίματος που χρειάζονται για ν' αναπτυχθούν.
• Πεπτική λειτουργία: Η αλόη περιέχει λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή, βελτιώνοντας την πέψη και την αφομοίωση των τροφών, καταπολεμώντας τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα, τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Στην ομορφιά

• Γήρανση: Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει και δρα στα κύτταρα προκαλώντας επιτάχυνση της παραγωγής κολλαγόνου, αναγεννώντας έτσι το δέρμα σου και εμποδίζοντας την εμφάνιση ρυτιδών.
• Μαλλιά: Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για την περιποίηση των μαλλιών σου για ενυδάτωση και ενίσχυση της φυσικής του άμυνας.
• Δερματικά προβλήματα: Η ακμή, αλλά και οι διάφορες αλλεργίες, τσιμπήματα και μυκητιάσεις καταπραΰνονται με την τοπική χρήση της αλόης, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνες ανακουφίζει από την ψωρίαση.
• Εγκαύματα και πληγές: Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, τα καψίματα, το πρήξιμο, τις κοκκινίλες των πληγών, καθώς και τον πόνο και τη φαγούρα που μπορεί να προκύπτει, ενώ καταπολεμά τις μολύνσεις καταστρέφοντας τα βακτήρια. Οι πληγές επουλώνουν πιο γρήγορα λόγω του ότι η αλόη μπορεί ν' απορροφηθεί εύκολα.