ΥΓΕΙΑ

Αδυνάτισες απότομα; 4 περίεργες παρενέργειες που δεν είχες φανταστεί

Υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από την απώλεια βάρους, αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Θα έχεις περισσότερη ενέργεια. Θα νιώθεις άνετα στα ρούχα σου. Θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, την κατάθλιψη, θα βελτιώσεις το ροχαλητό και την άπνοια ύπνου, τη στυτική δυσλειτουργία, τον πόνο στην πλάτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Χάνοντας όμως ένα μεγάλο βάρος και μάλιστα απότομα αυτό μπορεί να συνοδευτεί με μερικές περίεργες παρενέργειες που δεν είχες φανταστεί. Αυτές ενδέχεται να καθυστερήσουν την πρόοδό σου ή-ακόμη χειρότερα-να σε αποθαρρύνουν από τον τελικό σου στόχο. Διάβασε τις 4 περίεργες παρενέργειες που δεν είχες φανταστεί ότι μπορεί να συμβούν από την απότομη απώλεια βάρους και τι πρέπει να κάνεις για να το αντισταθμίσεις.

Παρενέργεια #1: Κατάθλιψη

Θα πρέπει να αισθάνεσαι τέλεια με κάθε χαμένο κιλό αλλά γιατί νιώθεις τόσο κακόκεφος; Σύμφωνα με μελέτη από το University College του Λονδίνου ρίχνοντας απότομα το βάρος σου μπορεί πραγματικά να αυξήσεις τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 2.000 υπέρβαρους ενήλικες για τέσσερα χρόνια. Τα άτομα που έχασαν τουλάχιστον 5 % του σωματικού τους βάρους είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολλές φορές όταν χάνεις βάρος δεν χάνεις και τα προβλήματα που σε απογοητεύουν.

Τι να κάνεις: Κοιμήσου επαρκώς και τρώγε υγιεινά τρόφιμα όταν πεινάς για να μειώσεις τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Όταν τρέφεσαι καλά και είσαι ξεκούραστος μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα και τα προβλήματά σου.

Παρενέργεια #2: Χαλάρωση δέρματος

Δυστυχώς, το λιώσιμο του λίπους δε σημαίνει αυτόματα και σφιχτούς κοιλιακούς. Αν χάσεις πολύ και απότομα βάρος, το περίσσειο δέρμα θα κάνει την εμφάνισή του. Το δέρμα τεντώνεται για να φιλοξενήσει το σώμα το επιπλέον λίπος. Όταν αυτό φεύγει, η ελαστικότητα του δέρματος χάνεται και δεν μπορεί να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα. Η χαλάρωση βέβαια εξαρτάται και από την ηλικία, την κληρονομικότητα, την απώλεια βάρους κ.λπ.

Τι να κάνεις: Η πλαστική χειρουργική μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από το επιπλέον δέρμα, εφόσον ήσουν αρκετά παχύσαρκος. Αν έχεις όμως μόνο μια μικρή χαλάρωση, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι αλτήρες και 30 λεπτά στη διάθεσή σου, τρεις φορές την εβδομάδα.

Παρενέργεια #3: Πόνος στο στομάχι

Μερικοί άνθρωποι που χάνουν βάρος γρήγορα μπορεί να αναπτύξουν πέτρα στη χολή. Επειδή μειώνεις δραματικά το λίπος στη διατροφή σου, η χοληδόχος κύστη δεν συστέλλεται τόσο συχνά, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό πέτρας στη χολή.

Τι να κάνεις: Φρόντισε να προσθέσεις λίπος στην καθημερινή σου διατροφή για να διατηρήσεις τη λειτουργία της χοληδόχου κύστεως. Το λίπος μπορεί να θεωρείται κακό στη δίαιτα αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι αυτό που μεγαλώνει την κοιλιά σου αλλά η πρόσληψη πολλών θερμίδων.

Παρενέργεια #4: Χωρισμός

Το να ξεκινήσεις δίαιτα με το έτερον ήμισυ μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος αλλά η σχέση σας ίσως υποφέρει, σύμφωνα με μελέτη από το North Carolina State University. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος είχε χάσει βάρος είχαν εντάσεις και πικρία. Η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει τη σύντροφό σου να νιώσει ζήλια ή ότι ενδιαφέρεσαι για άλλες γυναίκες.

Τι να κάνεις: Εξήγησε ότι η απώλεια βάρους είναι σημαντική για εσένα. Αν κατανοήσει τα κίνητρά σου, θα είναι πιο πιθανό να σε υποστηρίξει και να μη σε χωρίσει.