ΥΓΕΙΑ

7 λόγοι να αδυνατίσεις από σήμερα κιόλας!

Αν έχεις πάρει βάρος μην σκεφτείς να το χάσεις μόνο γιατί η περίοδος του μπικίνι έρχεται. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αδυνατίσεις από σήμερα κιόλας!

1 Θα μειώσεις τον κίνδυνο του καρκίνου
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου: του εντέρου, του μαστού, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών, του παγκρέατος, του οισοφάγου και της μήτρας. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης ενός από αυτούς τους τύπους καρκίνου είναι περίπου 40% υψηλότερο σε σχέση με το αν έχεις ένα υγιές βάρος, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

2 Θα αποκτήσεις πιο γερή καρδιά
Το υπερβολικό λίπος γύρω από την καρδιά σου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η καρδιά κουράζεται διπλά για να διοχετεύσει περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς μέσω του αίματος ενώ, όταν συσσωρεύεται λίπος στις αρτηρίες αυτές γίνονται λιγότερο εύκαμπτες. Έτσι, στενεύει η δίοδος από την οποία περνά το αίμα και για να μη διαταραχθεί η κυκλοφορία και η καρδιά καταπονείται. Κάθε αύξηση στο ΔΜΣ αυξάνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και ασθένειες κατά 30%.

3 Θα μειώσεις τον κίνδυνο του διαβήτη
Η ποσότητα της ινσουλίνης στο σώμα αυξάνεται όταν τρως, κυρίως υδατάνθρακες διότι η ορμόνη αυτή βοηθά τη γλυκόζη να εισχωρήσει στους μυς και σε άλλους ιστούς του σώματος. Τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται απότομα όταν καταναλώνεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, μακαρόνια, γλυκά, αναψυκτικά και πατατάκια). Αν ξεκινήσεις να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα μειώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και τον κίνδυνο του διαβήτη.

4 Θα κοιμηθείς καλύτερα (και δεν θα ροχαλίζεις)
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε ότι η απώλεια βάρους μειώνει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας (μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από τη διακοπή της αναπνοής). Μόλις χάσεις βάρος, θα παρατηρήσεις αλλαγές στον τρόπο που αναπνέεις ενώ μπορεί να μειώσεις και το ροχαλητό.

5 Θα ενισχύσεις τη γονιμότητα σου
Θέλεις να γίνεις μαμά; Οι γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 35 και 40 έχουν 23 έως 43% μειωμένη πιθανότητα να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ είναι 29. Επίσης, το υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας, και τον κίνδυνο να νοσήσει το παιδί αργότερα από κάποια καρδιακή νόσο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της American Heart Association.

6 Θα ζήσεις περισσότερο
Μια μεγάλη πλειοψηφία ερευνητών διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα άτομα μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 10 και πλέον χρόνια!

7 Θα έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής
Ένα υγιές βάρος δεν θα αυξήσει μόνο το χρόνο ζωής πάνω στη γη, θα σε βοηθήσει και να τον απολαύσεις. Σαράντα έως 50 κιλά επιπλέον βάρος μπορεί να σου στερήσει από δύο δεκαετίες υγιούς ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δύο δεκαετίες θα πρέπει να πηγαίνεις σε γιατρούς, να κάνεις ιατρικές θεραπείες, να ζει με πόνους, να μην έχεις διάθεση για σεξ, να λαχανιάζεις και να μην μπορείς να τρέξεις πίσω από τα παιδιά σου.